Проклятието да живееш в мезонет…. в Северна Корея

Има проблеми с асансьорите, водоснабдяването, електроснабдяването
16 апр 2022 15:10, Екип на Investor.bg
93
  Проклятието да живееш в мезонет…. в Северна Корея
Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg

За хората в много страни да живеят в мезонет е мечта. Как е в Северна Корея? Не съвсем така, пише Ройтерс.

Лидерът Ким Чен Ун продължава да строи явно бляскави високи жилищни сгради в столицата Пхенян, последната от които е 80-етажен небостъргач, завършен тази седмица.

Но избягали от страната жители твърдят, че заради ненадеждни асансьори и електроснабдяване, лошо водоснабдяване и притеснения за строителството малко хора искат да живеят на последните етажи на подобни сгради.

„В Северна Корея бедните живеят в мезонети, а не богатите, защото асансьорите често не работят надлежно и хората не могат да точат вода заради ниското налягане“, казва 31-годишният Юн Си Во, който избягал в съседна Южна Корея през 2017 г.

В КНДР той живеел на третия етаж в 13-етажна сграда, в която нямало асансьор, а приятел, който живеел на 28-я етаж в 40-етажен блок, никога не използвал асансьора, защото не работел.

На въпрос за новия 80-етажен небостъргач, който беше открит тази седмица, Юн отбелязва, че според него Ким просто се фука.

„Целта е да покаже колко са се подобрили строителните им умения, без да мисли особено за предпочитанията на местните жители“, казва студентът.

Северна Корея раздава жилищата, като купуването и продаването на апартаменти на практика е незаконно в социалистическата страна.

Но според експерти практиката е станала обичайна, стимулирана основно от хора, които са се възползвали от разрастването на частните пазари при Ким. Той обеща да подобри качеството на строителството и да изгради десетки хиляди нови апартаменти.

Икономиката му страда от самоналоженото затваряне на границите заради COVID-19, природните бедствия и международните санкции заради програмите за ядрени оръжия и балистични ракети, които според САЩ отвличат ограничените ресурси от задоволяването на нуждите на хората.

В сряда държавните медии съобщиха, че първите 10 хил. нови апартамента са били завършени в Пхенян спрямо целта за 50 хил. и похвалиха скоростта на завършването им, включително на 80-етажния небостъргач.

Работниците „гарантираха качеството на строителството“ и новите апартаменти и други сгради, предназначени за използване за образование, обществено здраве и социални услуги ще помогнат допълнително за превръщането на столицата в град, който поставя хората на първо място“, съобщи държавната осведомителна агенция КТЦА.

В четвъртък държавната медия показа как Ким открива друг жилищен комплекс, този път за членове на елита, включително известен телевизионен водещ. Това са ниски сгради с няколко етажа.

Електроснабдяването се подобри значително по времето на Ким, като предостави някои нови възможности за нощен живот, но Северна Корея все още се бори с недостиг и понякога разнебитена инфраструктура.

Мнозина се насочиха към индивидуални слънчеви панели за периодите без ток. Това предизвика силно търсене на малки уреди от потребителската електроника, но липсва достатъчно енергия за захранването на удобства като асансьори и водоснабдяване.

Лий Сан Йон, главен редактор на базирания в Сеул сайт Daily NK, който предава новини за Северна Корея, казва, че според източниците му апартаментите за обикновени хора не са готови за живеене.

Прозорците имали само рамки, а макар и инсталирани, кранчетата за вода не работели, но в последно време новопостроени луксозни жилища се предлагат с мебели и уреди.

За да гарантира, че новите високи апартаменти ще бъдат популярни, Северна Корея ще трябва да подобри още електро- и водоснабдяването и да преодолее притесненията за качеството на строителството, отбелязва Йон.

Когато той живеел в Пхенян, повечето асансьори работели само два пъти на ден в най-натовареното време за трафика в града от 6 ч. до 8 ч. и същия период вечерта.

Ниското налягане на водата често принуждава живеещите на по-високи етажи да си носят вода нагоре от приземното ниво или да инсталират собствени специални водни помпи.

При последната голяма обиколка за чуждестранни медии, организирана от правителството през 2018 г., асансьорите работеха в 47-етажния хотел Yanggakdo International, но на десетки етажи, където отседнали севернокорейски служители, нямало ток.

В същото време двама севернокорейски представители признават пред Ройтерс, че на горните нива в една от новооткритите от Ким високи сгради няма много обитатели заради притесненията за асансьорите.

„Никой не иска да рискува да се катери един час“, казва запознат източник.

Още подобни материали четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И фашизма, и либерализма, и комунизма имат много силни страни. Всяка система се изгражда махайки негативните на предната. Никой не е казал, че на света не може да се появи нова система на управление. Хубаво е, че виждаме лошото във всяка една, но трябва да вървим напред технологиите са развиват, ресурсите намаляват, а обръча над средната класа се засилва и либерализма започва да губи своя блясък, в Калифорния, Берлин и Париж е пълно с бездомни, нормално е да се върви към нов вид строй.
57
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На вас интелигенция не ви трябва.Защо са ви лекари, учители, инженери да стоят по бюрата.Е за това ще си останете мизерници и вярна е приказката" - Пичага, Вие къв живот сте живяли Вашето семейство 50-90 година? На мен прабаба ми е била сестра, баба и дядо химици, майка ми и баща ми инженери металурзи? И забележи НИТО ЕДИН ЧЛЕН НА ПАРТИЯТА и въпреки това дядо ми е бил директор в Арсенал, а родителите ми ръководители в Кремиковци. Който работи вирее и в либерализъм, и в комунизъм, и във фашизъм.
56
8
 
2
 
! Отговори
РАША Е НАША преди 2 години
До анонимен *** вие какво си мислите че в българия гладувате ние в русия също гладуваме не ние в магазините имаме всичко и евтино и бензина ние евтин за кварплата-комунални услуги плащам 150 лв гореща вода и електричество отопление всички ус луги а ти какво плащаш само за тока ги даваш минумум 180 лв има да ни гоните до наще ниво знаешли тази песен нас не догонят правилно си напис ал че си ***
55
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На нас тепърва ни предстои този разкош. Русия като врътне кранчето и ни ток, ни вода, ни горива.
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че Пухчо прави ракети, кокво го интересува има ли ток и вода?
53
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То все едно тук не сме го живели това по времето на социализЪма... Поканиха ни на гости на едно семейство на 17 етаж и асансьора не работеше... Отделно режим на ток и вода... Когато има ток няма вода, когато има вода няма ток... И тук червените *** само на думи мечтаят да се върне "онова време", ама никой не бяга в КНДР... Всеки бяга в гнилият Запад... Всички червени са путинисти, ама в СССР (РФ) никой не отива да живее. Не им вярвайте на червените комунисти болшевики, те винаги лъжат.
52
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия са един от много метастази на най-мракобесния и античовешки обществен строй в цялата човешка история - комунизмът.Да не забравяме откъде плъзва заразата - Мацква.Да не забравяме защо оттам - столетия наред руската държава държи в робство собствения си, руски народ - оттук омразата на бедния,онеправдания към богатия.Оттук и липсата на каквато и съзидателност у болшевика - той само руши.Ким Чен Ун да се поучи от Китай и малко по малко да декомунизира страната си, като толкова държи на властта
51
1
 
23
 
! Отговори
аа преди 2 години
Имайте предвид че червените другари не обичат да работят а само акъл да дават Така че на останалите д упе да им е яко
50
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храбрият еврочикибоец -неудачник пак на амбразурата!Хаха!
49
5
 
27
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 години
Комунисти,Русофил,и изгладнели руски тролеи хвалят живота в Куба,Северна Корея,Сирия,Русия и НРБ по времето на Соца:):):)Кака им Корни им показва накъде духа вятъра:):):)Баш комунистката прати сина си да живее в САЩ:):):)
48
1
 
28
 
! Отговори
Дин дзън преди 2 години
Пращат си децата на запад но хвалят едно време как вместо тоалетна хартия щото нямаше режеха вестници ей селска нация.
47
3
 
21
 
! Отговори
ама преди 2 години
Ако се върне социалистическия строй МЪРЗЕЛИВЦИТЕ ЩЕ ГО ПРЕДПОЧЕТАТ ама няма да има кой да работи
46
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 46.Прав си а най вече всеки беше готов да помогне на другия от чисто сърце,не от някакви други подбуди.Да помогнеш на човек само защото е човек и ти си човек това е просто неразбираемо за младото поколение.
45
3
 
19
 
! Отговори
До Имаше едно време преди 2 години
И цели три фалита по мирно време, поради убавинята...
44
2
 
14
 
! Отговори
володя преди 2 години
Който иска, нека си се връща в едно времешният рай. Много неща му бяха хубави, ама най-хубавото беше че от него се излиза само по решение от Москва.
43
20
 
12
 
! Отговори
Имаше едно време преди 2 години
Имаше едно ВРЕМЕ...НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 🇧🇬Държава с 9 000 000 жители...Армия...Граници...Над 3 000 Завода и Предприятия...Реки...Пълни язовири...Напоителни системи...Земеделие...Овощни и зеленчукови градини...Стада...Свинекомплекси...Птицекомплекси...Овцеферми...Деца...Детски градини....Училища...Образование...Болници...Санаториуми...Здравеопазване...Море...Планини....Гори...Минерални извори...Почивни станции...Месо...Сирене...Мляко...Кисело мляко...Здравословно хранене...Е, банани нямаше!!!И *** нямаше
42
2
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 2 години
Хмм, и как няма да се върнат, като на заминаване предупреждаваха че оставяш роднини! Баща ми навремето подписва декларация, че няма да разправя колко е "лошо" в тогавашния Западен Берлин.
41
18
 
12
 
! Отговори
Кеворкян за НРБ преди 2 години
НРБ това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.НРБ това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.НРБ тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.НРБ най-доброто образование, и то без пари.НРБ времето, когат
40
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй ,гендерчето е дежурното *** от "редакцийката" на сайтчето!Само се драчи пък трие коментарите дето споменават половата му гъвкавост!))Хаха!
39
1
 
15
 
! Отговори
Еее преди 2 години
Ако беше добър социалистическия строй нямаше да се ръководи от диктатори Хората щяха свободно да изберат къде да са

Спонсорирани публикации