Бойците от "Азовстал" се предадоха

Сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни
16 май 2022 22:23, Нели Христова
910
Бойците от "Азовстал" се предадоха
Снимка: БГНЕС

Командирът на украинския батальон "Азов" Денис Прокопенко излезе с официално видеообръщение, в което потвърди, че бойците му, блокирани от седмици в подземията на "Азовстал", са се предали по нареждане на централното командване и за да бъде съхранен животът им.

"Защитниците на Мариупол изпълниха заповедта, независимо от трудностите", казва Прокопенко, като подчертава, че те са се отбранявали 82 дни, което е позволило "на украинската армия да се прегрупира, да подготви повече личен състав и да получи голямо количество оръжие от странте-партньори".

"В името на това да бъде запазен животът, целият Мариуполски гарнизон изпълнва утвърдено решение на висшето военно командване и се надява на подкрепата на украинския народ", казва още Прокопенко.

До момента са се предали 50 бойци от "Азов", като по неофициална информация не всички са ранени, а сред тях има и няколко здрави военни.

Според руски Телеграм-канали сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни, относително здрави, които вече са в плен.

По-рано днес първата група от десетина "азовци" излезе с бял флаг и започна преговори с руските военни, за да се договорят условията и да се осигури лечението на ранените.

Очаква се по-късно тази вечер по темата да направи изявление украинският президент Володимир Зеленски, съобщи съветникът му Арестович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


910
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
502
6
 
31
 
! Отговори
NoName1 преди 2 години
Сега укро питеците от киев така ще изопачат нещата, че все едно тия плъхове от азовстал са нападнали ДНР, победили са и затова са там.Абе, живи в плен не трябваше да ги вземате !!П.П. Няма да забравя преди 15 години в Поморие, наемам квартира. В същата къща на 1 и 2 етаж разположени украинци. Е не мога да опиша с каква омраза ни гледаха, ако можеха щяха да ни разкъсат. Аз бях на руси кичури, косата ми беше изсветляла от морето, зелените ми очи изпъкваха, а тенът ми беше леко червен, личеше си
501
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Киро коравио Нали в Русия държаха на "традиционните ценности"? Русоробите се пънете за "джендАри", а нещо от приказките ви става дума за съвсем различни порядки в Русия май. Дали пък не знаете, че И за това лъжете?
500
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 736 АнонименСпоко колега . Всички злини на този свят да се стоварят върху тях. Ще гледат безпомощно ка си отиват пред очите им техните наследници
499
6
 
27
 
! Отговори
итересно преди 2 години
Взовците са по свирепи от джихадистите в Сирия а българските медии и пр-во ги защитават - но според межд-те закони и те са тогава ,който се съмнява нека погледне в нета какво е написано !!!ПОДЛО ПР-ВО ИМАМЕ А ЗНАЧИ И НЕТРЯБВАЩО !
498
6
 
37
 
! Отговори
Киро коравио преди 2 години
И сега в Сибир ще има сексуални празници. Дръжте се Азовци - чакат ви
497
31
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Равнопосавеност "Германия и SS е подкрепяла!" Германия е била под ботуша на СС, точно както Русия е под ботуша на КГБ. Всъщност Нацистка Германия и Сталинова Русия са били съюзници преди Хитлер да нападне СССР, тъй че СССР е подкрепял БАШ нацистите.
496
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските медии по чужда поръчка възхваляват националистически формирования, които са извън закона. Показват ни хора с вид на главорези и криминални престъпници. Дали уважаемите журналисти биха искали да се срещнат очи в очи и невъоръжени с "боеца", който е на снимката? Пожелавам им да се случи. След това най-вероятно изобщо няма да са в състояние да пишат статии.
495
16
 
50
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 2 години
Личи му на това копеуе,че е е комплексар -.По визия е много грозен и вероятно и душевно нечистоплътена това е достатъчна причина да споделя идеологията на я(а)зивските фашаги.Смърт на фашагите,а преди това кастрация.
494
4
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но се предадоха някак героично предполагам
493
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хитлер е австриец. но е успял да получи властта в германия.
492
7
 
40
 
! Отговори
как става така преди 2 години
едни украинци ходят на Евровизията и естествено печелят ( не, че е важно). Футболистите им бяха на приятелски мач в Германия; В Турция очакват и украинци на почивка. Пък има война....защо не са мобилизирани, да се бият за родината си?
491
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всички промити мозъци удобно забравят точно име на строя в германия - национал-социализъм! направено е умишлено, за да не се задават кофти въпроси защо в страните от варшавския договор има социализъм и каква аджеба, е връзката му с национал социализма. а тя е огромна. днес чудесно се вижда от един социалистически идеолого носталгик - путин, какво може да направи тази нацистко-социалситка идеология - украйна била руска, там били руснаци, да влезем да освободим и обединим. същите тарикатлъци.
490
5
 
40
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 2 години
До 662 - Нищо объркано няма - Хитлер да не би да не е бил Германец? Нацизма е западна крайнодясна идеология. Какво странно има в това, че Германия и ЕС подкрепят батальона Азов. Германия и SS е подкрепяла! То това може да се каже, че си е традиция.
489
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само си представям като свърши войната и тези мъже дойдат при жените си у нас,какво ще става не знам,ще крадат коли ,къщи ..
488
6
 
22
 
! Отговори
Браво на Русия! преди 2 години
Според руски Телеграм-канали сред първите транспортирани има 20 тежко ранени и 31 военни, относително здрави, които вече са в плен.
487
57
 
5
 
! Отговори
Борман преди 2 години
Славяните са роби и трябва да изчезнат,затова нека се избиват руснаци и украинци колкото се може повече .
486
57
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Героите от Азовсталь се биха три месеца срещу фашистите в съотношение 20 : 1. СЛАВА ГЕРОЯМ!
485
73
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Войната логично върви към своя край с победа на Украйна над фaшиcткa Русия! Напълнете чашите догоре да пием за победата! СЛАВА УКРАИНЕ!
484
19
 
40
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Как фашисти и главорези бяха величани от медиите! Хубавото е, че истината се знае! Цяла война заради тези! Цял свят занимават заради тези пикльовци и един зеленясал! Хайде сега кремълското джудже да се кротва и да приключва цирка!
483
10
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
един по един, до един!

Спонсорирани публикации