Предупреждение от Лондон: Риск от разразяване на ядрена война

Въпросът е как да се рестартира стратегическата стабилност
30 юли 2022 21:50, Елка Василева
222
Предупреждение от Лондон: Риск от разразяване на ядрена война
Снимка: архив, БГНЕС

Пресата във Великобритания коментира предупрежденията на британския съветник по националната сигурност, че липсата на диалог с противниците на Запада създава риск от разразяване на ядрена война.

Още по темата
Лондонският "Таймс" цитира речта на сър Стивън Лъвгроув, произнесена в САЩ, че Западът рискува да влезе в ядрен конфликт с Китай или Русия, защото задкулисните канали за комуникация между съперничещите си сили са се срутили. По думите му през годините на Студената война световните свръхсили са имали по-голямо разбирателство, но прекъснатата впоследствие комуникация означава засилен риск от случайна ескалация на напрежението.

"Трябва да сме честни - стратегическата стабилност е под риск", цитира "Дейли телеграф" думи на Лъвгроув пред вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания. Той изтъква, че е необходимо "да започнем да мислим за нов ред в сигурността". Според него светът навлиза в "нова опасна ера" със заплахи от генетични оръжия, базирани в космоса системи и лазери.

Ораторът припомни на аудиторията, че през Студената война двата монолитни болка СССР и НАТО, макар да са имали някои тревожни момента, все пак са били в състояние да постигнат взаимно разбиране за своите доктрини, каквото разбиране сега отсъства, продължава вестникът.

Според Лъвгроув доктрините на Москва и Пекин са непрозрачни, да не говорим за Пхенян и Техеран. "Така че въпросът е как да рестартираме стратегическата стабилност за новата ера, как да намерим баланс сред безпрецедентната сложност, така че да няма възможност да се сринем в безконтролен конфликт", заяви британецът.

Делничното издание на "Телеграф" привежда оценка на Федерацията на американските учени, според която Китай сега разполага с 350 ядрени бойни глави, докато Русия и САЩ имат 6257 и 5600 съответно. Но последни прогнози на Пентагона сочат, че до 2030 г. Пекин ще притежава към 1000 ядрени бойни глави, тоест три пъти повече от сега. Освен това се смята, че Китай изгражда най-малко 250 нови ракетни силоза в северозападните си райони, посочва лондонският вестник.

В заключение "Дейли телеграф" изтъква обезпокоителния за НАТО факт, че Китай  купува европейски пристанища, сред които Пирея в Гърция и Генуа и Триест в Италия.

По същата тема "Гардиън" припомня, че миналата година Пекин е тествал хиперзвукова ракета, която обикаля земното кълбо, преди да порази целта си и че Русия и САЩ също разработват такива ракети, които летят с пет пъти по-голяма скорост от тази на звука и могат да маневрират. В речта си Лъвгроув похвали решението на САЩ да се съсредоточат отново върху Китай, но изтъкна рисковете от технологичните иновации. "Имаме ясни притеснения относно модернизацията на  ядрената програма на Китай, чрез която се повишава броят и разнообразява видът на ядрените оръжейни системи в неговия арсенал", цитира вестникът думите на със Стивън.

"Гардиън" припомня едно изявление на бившия британски заместник-министър на отбраната Дейвид Уилямс по повод 150-ия ден от "непредизвиканата и незаконна война" на Русия срещу Украйна. Според него този конфликт пасва на "модела на Русия да действа умишлено и безразсъдно за подкопаването на световна архитектура на сигурността". Уилямс е уточнил, че този модел на поведение включва "незаконното анексиране на Крим, използването на химически и радиологични оръжия на британска земя и постоянните нарушения, довели до сриването на договора за ядрените оръжия със среден обсег".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
предизискват воина после се защитаваат че те неса виновни и не искат воина англичапните това се наи до.......та нация в света американците с своята демокрация колко воини откриха русия им каза червената линия я прескочихе не трябва нато да се разширява до наще граници не укрите имат пълно право на демократичен път където си искат могат да членуват предупрежденията много а те се гордееха а сега си горлеете путин ви каза недейте давате оръжие на укропите те пак продължават накрая рус ще ви види
95
2
 
0
 
! Отговори
чакарака преди 1 година
Яжте си ушите! Това знам аз, това ви казвам!
94
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предупреждението от Лондон ли е наистина или от руските проксита?
93
5
 
9
 
! Отговори
АМИ.. преди 1 година
Дядото отвъд океана го хвана яко хремата с пипалцата,освен това Земята изгуби нерви от хората и започва да чисти с валежи,гърмежи и други свои начини алчен двукрак папунек,който забрави,че не е вечен...Украйна фалира-то колкото пари им са дадени,потънали в големи нощни шкафчета и при Ружа-касиерката..Живейте както можете,другари и другарки..Няма друго.А,да- зимата идва..
92
8
 
9
 
! Отговори
Точен преди 1 година
В момента Русия има пълно ядрено превъзходство над ФАЩ, а Нангличаните ще са прах и пепел за по-малко от 5 минути.
91
6
 
7
 
! Отговори
НЕчовеци преди 1 година
Това е заплаха от Лондон и знаеме какви са гадове там! Чялото човечество знае че едни от най бруталните *** съществували някого со от "Лондон"
90
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може да торпелират от двете страни на бреговете на САЩ с Посейдони. За територии колкото Англия са достатъчни 2-3 Сармата. В случай, че нещо стане с Русия ще се активира системата Периметър или още - Мъртва ръка както е познато, т.е дори да не е останал жив руснак тази система автоматично изстрелва ядрени ракети към всички точки на света и всичко приключва.
89
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аглосаксонците виждат че краят им наближава.Краварите и техните верни добермани англичаните са в ужас.
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го четеме от 6 месеца в Британската преса..е всеки момент ядрина война!
87
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баровците пак громят във форума. Успокойте се,ще има радиация за всеки.
86
7
 
19
 
! Отговори
Шок и ужас преди 1 година
Мужиците, номера е да ги набарат докато са пияни някоя събота вечер около празниците и докато се усетят да ги опукат с ракети до зануляване.
85
5
 
20
 
! Отговори
? преди 1 година
Разковничето е в секретните военни разработки на САЩ, а не ядрените.
84
15
 
8
 
! Отговори
Бой от далече преди 1 година
Щом влизат на фронта в Украйна и руските Тюлпани на англичаните им се разтрепераха краката.
83
14
 
3
 
! Отговори
Украинка преди 1 година
Предупреждение било, я марш, вие сте най големите фашисти
82
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Запада имат ново поколение оръжие, което ще убива само руснаци и *** русофили...
81
22
 
11
 
! Отговори
черния преди 1 година
Путин го каза много ясно. Ако не спечелим Укррайа, унищожаваме всичко!
80
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От наркотиците всъвсем ви се е изпарил мозъка.Нито новината е фалшива,нито Русия,Китай и Индия ще се скарат по между си.Да вземе Запада да води диалог с Русия и тази пpocтотия да се спира,защото не само аз ами и вие ще се изпарите!
79
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук много хора се смеят и пишат глупости, но едва 2-3% от ядрения заряд на една ракета изгаря при взрива, останалите 97% се разпръсват на стотици километри, а след това атмосферните и океанските течения ще ги разнесат по целия свят. Прии една мащабна ядрена война, а не 2 отделни бомби, както Хирошима и Нагасаки, след 1 седмица ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА ще бъде отровена с радиоактивни изотопи във водата и почвата, а оттам в растенията, животните и хората. Живите ще завиждат на мъртвите, ако стигнем до там.
78
9
 
12
 
! Отговори
Асо преди 1 година
Страха държи раята кротка и покорна. Само със страх може да се контролират безотказно маймуните.
77
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От Лондон са притеснени, защото при ядрена война те са втората главна цел.

Спонсорирани публикации