Астрофизик: С "Артемида" НАСА цели човечеството да се върне на Луната

Целта не била само посещение, а и оставане за по-дълго
Обновена: 30 авг 2022 13:17 | 30 авг 2022 13:09, Петя Славова
85

Поне с четири дни се отложи изстрелването на ракета на НАСА с капсула от следващото поколение за дебютен тестов полет около Луната. Причината е Американската космическа агенция констатира пукнатина в междинния резервоар и откри проблем в един от основните двигатели на гигантската ракета.

Според астрофизика Тихомир Димитров, подобни неща се случват често преди изстрелване. "Четири дни закъснение са нищо, важното е ракетата да бъде изстреляна безопасно", заяви той в ефира на "България сутрин".

Сред  особеностите при подобен полет са под какво налягане са резервоарите на ракетата, какво е налягането в горивната камера на двигателите, в изправност ли са те, структурата на ракетата и температурата на горивата.

Още по темата

"Тази ракета се задвижва от течни водород и кислород. За да бъдат поддържани в течно състояние, им трябва много ниски температури - под 100 градуса", поясни той.

Според Димитров мисията на НАСА - "Артемида", цели човечеството да се върнe на Луната, но не само да я посети, а да остане за по-дълго. Планирано е до 2024 г. астронавти отново да кацнат на Луната.

"Там може да бъде установено трайно човешко присъствие. Вече има избрани места, където това може да се случи. Изготвен е и план за създаването на лунна станция, която да се върти около Луната, а космически кораб ще превозва астронавти от повърхността на Луната до тази станция", коментира той.

Астрофизикът подчерта, че "на тази първа мисия е опасно да има екипаж", тъй като всичко трябва да бъде тествано предварително. Манекените, които ще бъдат в капсулата при излитане, имат прикрепени сензори към телата си, за да бъде установена степента на натоварване върху хората.

"Убеден съм, че България може да има трети астронавт в следващите 10 години", категоричен бе Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Астрофизикът обобщи, че през последните 20 години на XX век е липсвала "структурирана програма на НАСА, която да поведе отново човечеството по пътя към Луната и към Марс".
"Марс е крайната дестинация, която искаме да посетим, а Луната е междинна спирка. Това наистина е една "златна ера" на космическите изследвания и постоянното присъствие на човек в Космоса. Бъдещето на човечеството е сред звездите, трябва да се научим да живеем в Космоса", обобщи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 53 преди 1 година
Тази монахиня (високообразована жена) създава скафандъра на Гагарин и вплита в него библейски символи, вкл. и молитвата "Отче наш". Всъщност тя, а не Хрушчов избира космонавта, който пръв да лети с този скафандър. След успешния полет следва пленум на ЦК на КПСС на тема "За възстановяване на някои православни традиции". Оттогава всички съветски космонавти с христ.произход преди полет се причестяват в средновековен манастир в Подмосковието. Потърсете материали, сведенията са покъртителни.
58
2
 
10
 
! Отговори
ЗАЩО? преди 1 година
Ако наистина са стъпвали хора на Луната с тези стари технологии и скафандри за времето си тогава - защо не са умрели от лъчева болест от радиацията. Всичко си е Холивудски филм сега предстои истинското стъпване на Луната. Също така по някаква случайност оригиналната лента е изчезнала и редица други неща които не се връзват и снимката със знамето дето се вее от вятъра на Луната дето няма вятър там.
57
2
 
6
 
! Отговори
Малоумник 57 преди 1 година
С изкопаемите горива дръгела ще стигне до луната, егати *** племе.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откога Тишо-тъпaka е астрофизик?!? Боже, боже
55
1
 
5
 
! Отговори
Потърсете в мрежата преди 1 година
материали за Валентина Чьорная - руска монахиня с аристократичен произход, носителка на високи правителствени награди от съветско време за приноси в изучаването на космоса. През втората половина на 50-те години тя променя технологията, по която дотогава и в САЩ, и в СССР се правят скафандри за експерименталните полети. Тя доказва и това, че дотогавашният съветски космодрум трябва да се премести. Дотогава са загинали космонавтите от 12 полета преди Гагарин. Тя създава неговия скафандър и вплита в
54
3
 
12
 
! Отговори
Май сега ще е 1-ви преди 1 година
Вероятно в близките години най-сетне ще можем да кажем, че наистина човек е стъпил на Луната- Иначе Поредното доказателство, че човек до сега никога не е стъпвал на Луната. АКо беше истина щяха да си ползуват старите скафандри дето уж са пътували и след това уж са стъпвали по лунната повърхност.
53
12
 
2
 
! Отговори
ТОВАРИЩИ, преди 1 година
А КАКВО ИЗЛЪЧВАШЕ СЪВЕТСКАТА ТВ ДИРЕКТНО ПРИ КАЦАНЕТО НА ЛУНАТА? ТИЯ КОНСПИРАЦИИ СИ ГИ ЗАВРЕТЕ... ДИРЕКТНО СССР ИЗЛЪЧВА КАЦАНЕТО НА АРМСТРОНГ! КАКВО СА ГЛЕДАЛИ 200 МЛН СЪВЕТСКИ ЖИТЕЛИ ТОГАВА? ХОЛИВУДСКИ ФИЛМ ЛИ? СЪВЕТСКИ АКАДЕМИК НАСКОРО КАЗА,Ч Е ТОВА Е АВТЕНТИЧНО!
52
1
 
12
 
! Отговори
Очевидно преди 1 година
Щом толкова страхливо ТЕСТВАТ скафандри, които са в затворено пространство в самият космически кораб. ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА колко СА ИСТИНСКИ КАДРИТЕ от Амерканци, които са УЖ СТЪПВАЛИ на ЛУНАТА. ЯВно в холивудско студио само. Ако наистина са стъпвали на луната нямаше да се плашат толкова от радиацията?
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само не разбрах защо ще тестват скафандри дали ще са облъчени от радиацията, при условие че тия скафандри ще стоят само в ракетата, а не и отвън на Луната? И за Бога, ако имат проблем със скафандрите да ползват тия от 60те години, те позволиха на астронавтите им да се разходят по Луната, да я заснемат с неосветени и непробити от радиацията аналогови ленти и да се върнат на Земята, доживявайки 90 години! Ползвайте старите скафандри! Очевидно са съвършени!
50
1
 
10
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
да де, ама "отново" е силно пресилено, леко казано. През 1969-та я е било, я не...
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рептилоидите са цивилизация от тип sts -- service to self -- работят за собствен интерес и подчиняват други цивилизации ако могат, примерно както човекът е одомашнил животни, които използва за различни цели, вкл. и за храна. Има защо да се крие информацията за тази цивилизация.
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съществува реална опасност за човечеството от повърхността да бъде заробено от тази цивилизация, която е на така наречените рептилоиди. Човечеството е присадено на земята отвън.
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извънземните на земята са в контакт с правителството на сащ. Всъщност те даже не са извънземни, а свръхразвита подземна цивилизация, която лети в космоса.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАСА е създадена с главна цел да прикрива извънземното присъствие на земята и в космоса.
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези технологии се ползват от военно-промишлено-е.т.-комплекс. Е.т. - извънземните (extraterrestrials).
44
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ имат закрити програми за космически полети и до луната и до марс. 1971 година са постигнали антигравитационната технология за космически кораби и построили такива с които летят по цялата слънчева система. Тези полети, които ги обявяват сега са за заблуждаване на обикновената публика. Някой ще запита защо? -- за да се прикрива извънземното присъствие на земята и в космоса. А защо трябва да се прикрива? -- защото много неща в обществото и в науката ще се окажат излишни и фалшиви.
43
1
 
9
 
! Отговори
Балалайка мая преди 1 година
И НАСА явно са тръгнали да закриват, щом толкова спешно почнаха да кацат я на Луната, я на Марс.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спешно се търсят идентични еднояйчни близнаци за филмовата продукция на НАСА "Артемис" или "Артемида". Преди сниките трябва да се разберат помежду им кой от двамата ще трябва да излети и кой ще трябва да дава интервюта и да стане известен после. Ако пък се намерят тризнаци, ще се наложи да се направят снимки освен на полета до Луната, а и за полета до Марс.
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
NASA = nazi.
40
1
 
3
 
! Отговори
т.е. преди 1 година
Може да искат да се върнат на Марс, а не на Луната.

Спонсорирани публикации