Сателитни снимки показват колко е намалял снега на Алпите

Някои зимни курорти затвориха врати
6 яну 2023 20:15, Нели Христова
63
Сателитни снимки показват колко е намалял снега на Алпите
Снимка: Maxar Technologies

Свиването на снежната покривка в Алпите, заради рекордни стойности на температурата на Земята, е толкова драматично, че може да се види от космоса.

Сателитни изображения разкриха как на планинските върхове в региона се вижда повече зелена трева от всякога и по-малки бели покривки.

Рекордно високи температури са регистрирани в осем европейски държави, а в други три области са регистрирани регионални високи температури. В неделя беше 25,1C в Билбао, Испания – с 10C по-топло от средното за периода от годината.

Нестабилният снеговалеж и топлото време, причинени от климатичната криза в голяма част от Европа, принудиха някои европейски ски курорти да затворят само няколко седмици след отварянето си.

Температурите дори достигнаха 20 градуса в Швейцария, а във Франция температурите са най-високите от 25 години за това време на годината, според Meteo France.

Нидерландия, Лихтенщайн, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Дания и Беларус също са по-топли от обичайното, а рекорди бяха счупени в Украйна, Франция и Германия. Холандия регистрира най-топлия си ден през януари с 16,9C.

Аделбоден в Швейцария, който е домакин на Световната купа по ски, е принуден да проведе състезанието на изкуствен сняг тази година.

Директорът на събитието Тони Хади каза: "Климатът малко се променя, но какво да правим? Да спрем с живота ли? Всичко е трудно."

Но докато снегът се топи в цяла Европа, САЩ се изправиха пред най-студената си Коледа в спомените си, тъй като части от страната страдаха от ледени бури и свирепи минусови ветрове.

Нови сателитни изображения показват мащаба на липсата на сняг в райони, заснети само с една или две години разлика. Те са взети от сателита Terra на НАСА, сателита Copernicus Sentinel-2 на Европейската космическа агенция и спътниците на Maxar Technologies.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
"Толкова драмат преди 1 година
Е,вие сами си го казахте,играете климатичен цирк, но никой не ви вярва!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто климатични цикли, нищо ново. В древна Гърция и Рим са си се подмотвали по едни хитони /па и без тях даже/, след 1.5к години цяла европа се е навлякла в кожуси. От средновековието насам вървим към по-топличко.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Децата ни ще наследят много замърсена и на места негодна за живеене планета. Тепърва ще става все по-зле и то главно заради човешката алчност и прoстoтия.
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нело, и да е намялал снега в Алпите, ти не можеш да го промениш това. Това не са климатични промени които са предизвикани от хора. Разбра ли урродловва пачавромръсна?! Стига с тая сорушоидна пропаганда, сатанагнусна! Климатични промени е имало откакто я има Земята, и ще има докато я има нея. И ти продала си душичката на дявола ***, не можеш да направиш нищо! Нито някой от господарите ти може. Но ще те ограничат да караш кола, да ядеш каквото искаш, да живееш както искаш. УРРРОДД!
34
0
 
1
 
! Отговори
Doom преди 1 година
На Марс става за ски, зимния туризъм ще се пренесе там, заедно с пингвините и белите мечки, а Пимпирев ще иска държавата да му купува ракета на старо, за да не плаща скъпи билети на Мъск, на Virgin galactic, на Роскосмос или на китайците.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-после им дойде дюшеш безснежния декември, също като 1974-та, сега ще опищят орталъка с глобалното затопляне. Иначе снегът няма да закъснее, след десетина дена - метър.
32
0
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Ами така ще е,след като насила искате да тровите земята с вашите електроавтомобили,чиито батерии заравяте в земята.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не ни покажете и почти всички щати в Сащ и цяла Канада. Там са невиждани отрицателни температури. Голями снеговалежи. Кой и как и защо влияе на климата в света. Ще си поиграете още малко и земята ще Ви го върне тъпкано.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сутринта в Барса беше 1 градус.Не бях виждал такъв студ там
29
2
 
11
 
! Отговори
гретхен преди 1 година
манете тия снимки, кажете грета как е
28
2
 
19
 
! Отговори
Тъпанар преди 1 година
Ами, ами. Питайте топлофикация - веднага ще получите информация, че зимата е много студена. Че има температурни рекорди и сметките трябва да са между 500 и 1000 лв за семейство.
27
3
 
10
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
Не е 10 години,повече са.Последно ринах улицата за да се прибера през 2000 година.Говорим за сняг опиращ в пода на колата и гумите въртят на място.Явно си доста по-млад.Жив и здрав да си!:)))
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези двете жени с публикациите в Туитър са високо-заплатени ПР специалисти на свободна практика. Сами може да се сетите кой поръчва музиката.
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази световна пропаганда е за пари.Най-големите замърсители си плащат квоти и си замърсяват.Ако наистина някой го е грижа ще ги спре и няма да е онази Грета Тумберг.Освен това явно има цикличност в тези процеси.Има данни от векове назад за потопи и ледени епохи.Да не говорим,че няма начин да се спре вулкан да не изригва,за да не замърсява,а от тях бълва цялата Менделеева таблица.Проблемът ще дойде,когато пресъхне сладката вода за пиене.
24
3
 
15
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 1 година
Брееее БРЕ! Изтриха ми мнението за изригването на вулканът Тонга, довело до нетипични климатични условия през тази година! Съдържаше НУЛА обиди, нецензурни думи или невярна информация! Що ли го изтриха? ЩОТО ИЗДАВАМ ТАЙНАТА ЧЕ ПАК НИ ЛЪЖАТ И НИ РАБОТЯТ, МОЖЕ БИ? Че поредната огромна измислица е в пълен ход, за да доведе до нови ограничения и лишения и обедняване на всички ни? АМИ ИЗВИНЯВАЙТЕ ЧЕ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА МЕ ЛЪЖАТ И ДА МЕ ГРАБЯТ!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС били богати...хаха.Не се бъзикайте.По-зле не са били.Източват ги в посока Укрия,а зомбираните лидери се държат неадекватно...все едно укри са ги избирали.Имат широко отворени очи и увиснало чене точно като Урсула.Все едно чавка им е изпила мозъка.Приеха шантави санкции,които вредят на европейците.
22
0
 
5
 
! Отговори
Фройд Дучев преди 1 година
така им се пада на тия измамници само топли зими и да лапат .l.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хи-хи. Извадиха кръста от водата, снимките станаха добре и вече се позатопли, не е както вчера и днес до обяд. Дали няма сняг на Алпите? Защото ако няма сняг, означава че има климатично оръжие /за повече нежност за ухото - иновация "управление на климата"/. Ако има сняг, вие си знаете какво сте прочели.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23:Ами не искаме да купуваме хамериканска газ на петорни цени...протестираме си като им пратихме снега на хамериканците хаха.Все пак ще има и при нас малко сняг за посевите.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е да сме развити! А напролет ще уринираме групово директно в язовирите, да ги напълним.

Спонсорирани публикации