Топъл ноември - новото нормално, градусите в Европа скочили с 0,59° за 10 години

В Пловдив са измерени 30,7 °C
41
Топъл ноември - новото нормално, градусите в Европа скочили с 0,59° за 10 години
Снимка: Pixabay

Според обобщената информация от Европейската служба за изменение на климата Коперник (C3S) средната температура на въздуха през ноември 2022 г. в глобален план е била с 0,16 °C по-висока спрямо новия климатологичен период (1991 – 2020 г.) и месецът е бил с 0,40 °C по-топъл от предишния климатологичен период 1981 – 2010 г. Тази аномалия нарежда тазгодишния ноември на 9-то място в класацията за най-топъл месец ноември. Този ноември е по-топъл от всички останали, с изключение на ноември 2012 г. Последният ноември, който е под стандартната норма е бил през 2011 г., а най-студеният такъв – от 1979 г. насам, е бил през 1984 г. Първият топъл ноември от 1979 г. до днес се случва през 2001 г., като след това има само още 4 месеца ноември, които са под традиционните си температурни стойности. За последните 10 години глобалната средна температура през ноември се е повишила с 0,34 °C.  Това анализира климатологът Симеон Матев в статия в Climateka.bg.

В сравнение с дълга поредица изминали месеци, през които преобладаващата част от повърхността на Земята е била с по-високи средни температури от нормалното, то през ноември 2022 г. е имало сравнително равномерно разпределение на райони с положителни и отрицателни аномалии спрямо средните стойности за периода 1991 – 2020 г. В  Северното полукълбо с най-големи отрицателни аномалии се характеризират северните части на Канадския архипелаг, както и западните провинции на Канада и западните щати на САЩ. Сравнително големи поднормени отклонения са отбелязани и в Западен и Източен Сибир.

От Южното полукълбо правят впечатление почти повсеместните отрицателни аномалии на средните температури в Антарктида и Австралия. Специално за Австралия това е поредният по-студен месец, в съчетание и с наднромени валежи, преизпълнили месечните норми в страната със 76%.

В близост до Австралия в Нова Зеландия средните температури са били по-високи от нормалните, като една от причините е необичайно високата температура на морската вода около архипелага, която бележи рекордно високи температури за последните 30 години.

В Европа след рекордно топлите август и октомври, ноември също е бил по-топъл от нормалното, но не е отчетена рекордна аномалия. Стойността и тази година е с 1,36 °C по-висока от средната за периода 1991 – 2020 г. Това отрежда 5-то място в класацията за най-топъл ноември, където водач е 2015 г., следвана от 2020, 2009 и 2000 г. Най-студеният ноември за последните 43 г. е регистриран през 1994 г. с близо 4 °C отрицателна аномалия.

За последните 10 г. средните температури в Европа са се повишили чувствително с 0,59 °C. В регионален план почти целият континент е бил с по-високи температури от установените. Стойността на положителната аномалия на много места е надвишавала 3 °C, като най-големи положителни отклонения са наблюдавани в Исландия, Южна Норвегия и архипелага Свалбард.

През ноември 2022 г. средните температури в нашата страна са значително над обичайните. Според данни от някои станции на НИМХ, както и от стандартно разположените автоматични станции, в по-голямата част от равнинната и низинната част на страната месецът е бил топъл – с аномалия спрямо периода 1991 – 2020 г. между 2 и 3 °C, а на места в Западна и Централна България и над 3 °C. С по-малки стойности на отклонението до към 1 – 1,5 °C, но отново в положителна посока са средните месечни температури в средно- и високопланинския пояс.

Аномалията на тазгодишния ноември е сходна с тази на ноември 2015 и 2000 г. и е около 1,5 °C по-малка от най-топлия ноември в нашата метеорологична история до момента – отбелязан през 2010 г. От началото на века най-студеният ноември се е случил през 2011 г., когато почти през целия месец са властвали студени антициклони и в някои сутрини термометрите са отчели стойности от минус 10 °C. Няма как да не отбележим, че след студения ноември 2011 г., последва и най-суровата зима в нашата страна за последните около 70 г. Студено е било и през 2007 и 2001 г., а с малка отрицателна аномалия са били месеците ноември през 2016, 2018 и 2020 г.

За последните 22 г. скоростта, с която се повишава средната температура в равнинната част от страната е около 0,4 °C на десетилетие.

Ноември 2022 г., подобно и на миналогодишния, започна с по-високи температури за този период на годината. На 2 ноември в повечето равнини и низини у нас бяха регистрирани типично летни максимални температури от 25 до 30 °C. Нещо повече – в Пловдив са измерени 30,7 °C и е поставен абсолютен ноемврийски рекорд за града – няма по-висока измерена температура през ноември. Във Видин също има нова най-висока измерена ноемврийска температура от 28,8 °C. Липсата на по-масови абсолютни ноемврийски рекорди се дължи на миналогодишната топла вълна, при която на 5 ноември във Велико Търново беше счупен националният ни ноемврийски рекорд с 32,4 °C. Трябва да се отбележи, че и на други места в страната през ноември е имало случаи на типични летни „горещини“, когато са измервани температури над 30 °C. Разбира се, повечето от тези екстремно високи температури са регистрирани в Северна България, където често се създават условия за вятър с южна посока, имащ фонов ефект, т.е. води до допълнително повишаване на температурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: Европавремето
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вица на годината:*Топъл ноември - новото нормално, градусите в Европа скочили с 0,59 за 10 години!* как измериха 0,59 разлика за10 години!, че то статистическата грешка е по голяма! Няма старо, няма ново нормално, колкото и да се иска на някои, особено на зеленките! Природата си знае работата, времето е такова, каквото трябва да бъде!
31
0
 
2
 
! Отговори
до един "умник& преди 1 година
Не вярвам да си чел много стари книги, щото тогава би научил правописа и нямаше да правиш издънки като "със вода" или пък "със огън".
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната спонсорира пропагандистическа статия. Всяка година която няма толкова много сняг ги пишете тия глупости. А миналата година когато имаше много сняг и студ мълчахте. Човекът каквото и да прави не може повлияе на климата. Всичко това се прави с цел да ни се ограничат правата както стана последните 2 години.
29
3
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Сега феновете на Копейкин ще ти кажат, че не си прав и как глобалното затопляне е една лъжа. :)
28
1
 
4
 
! Отговори
Риторичен въпрос: преди 1 година
Сащисаните да най-големия замърсител на климата,доказано,с най-голяма вина за т нар глобално затопляне.Нека затворят Кока Кола,МакДоналдс,военната,автомобилна и космическа индустрия,свръх производството на пластмаса,пракратят добива на шистов газ и свърхпроизводството на лекарства,ковид вакси и пластмаса и изхвърлянето им в реките и моретата, както и да се осъдят и затворят зеленоидните глобалисти и т нар глобално затопляне ще изчезне :) Въздуха ще е по-чист, а температурите - нормални!
27
2
 
0
 
! Отговори
до 30 преди 1 година
Само не разбирам кой те кара да им използваш услугите. Никой. Иначе си прав- 350м2 къща отопляваме месечно с има-няма 180лв. на ток.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ноември е есен и трябва да е топло. Не ми харесва от бермудите да обличаме палтата, трябва да има прехпд, както бе през 22-ра.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По сметките на топлофикация е як студ. Тези са абсолютни обирджии. Ползваш не ползваш плащаш, до кога ще се търпи това. Хората който ползват други начини за отопление в апартамента, кой им плаща тази измислица, че греят стените на съседите, а изключените апартаменти как топлят съседите. Чист обир с разрешение на властта.
24
0
 
6
 
! Отговори
Основи на Екологията преди 1 година
Щом популацията расте, значи глобалното затопляне се отразява благотворно на екосистемата.
23
1
 
5
 
! Отговори
Милиардер преди 1 година
Тези продължават да си живеят през ноември на миналата година. Като българнките депутати и бюджетници със старите си бюджети. Честита да им е Новата 2023 г. На мен вече ми я честитиха. Но не и известния като зелен чорап генерал.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, каква изненада, че Европа излиза от "малкия ледников период" започнал през 14-16век и за който учените знаят от дълго, дълго време!
21
4
 
6
 
! Отговори
do 16 преди 1 година
Значи преди да се правите на интересни може да се запознаете с разликата между глобална темепратура и регионална такава. Този половин градус не значи, че ако е било 25 градуса сега ще е 25.5. Големи сте капацитети ... пълна трагедия сте.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къв ноември бе, сега е януари.
19
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
До силно загрижЕна/ БАЛАМОСВА ТЕ- след 2100 година, океаните ще бъдат по-киселинни отколкото са били преди 14 милиона години, когато планетата е била по-топла средно с 3 градуса по Целзий и нивата на CO2 са били по-високи, отколкото са днес./ В СТАТИЯТА ПИШЕ, ЧЕ СЛЕД 2100 ГОДИНИ ОКЕАНИТЕ КАТО СТАНАТ ПО КИСЕЛИННИ ТА ГОЛЯМ ПРАЗ :D НИЕ ТУК Я ИЗБУТАМЕ ОЩЕ 50 ГОДИНИ ПА ШЕ ГО МИСЛИМЕ ЗА СЛЕД 2100 ГОДИНИ :D
18
2
 
5
 
! Отговори
силно загрижЕна преди 1 година
До Анонимен 20 Кога ще е това НА КРАЯ?
17
2
 
5
 
! Отговори
силно притСнена преди 1 година
Да, но някакси се усеща като, че е с 0,60...............!
16
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много неща които не ви казват. Покачващите се температури са само една малка част от глобалния проблем. Освен че се затопля атмосферата се променя и съотношението на газовете в нея. Увеличава се въглеродния диоксид и намалява кислородът. От това се увеличава и киселинността на световния океан които пък пряко влияе на атмосферата. Океана произвежда над 70% от кислорода който дишаме. Останалото е от дърветата които ние така усилено изсичаме. Накрая ще се задушим.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В старите книги е написано. Предишната развита глобална цивилизация е била унищожена със вода. Следващата (нашата) ще бъде унищожена със огън.
14
0
 
11
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Сатанистите и техния слугинаж - "медиите" им също така пропускат да ни кажат какви студове има в монента в САЩ и Канада, и те явно да породени от "глобалното затопляне", ахахахахаха.
13
4
 
15
 
! Отговори
Xaxa преди 1 година
Ооооо, цял половин градус за 10 години и всъщност 0 градуса за последните 100 години, което така наречената "медия" днес бг ни спестява като информация. Ето така се прави пропаганда за измисленото "глобално затопляне" и още по-измислените "климатични промени" заради които сатанистите се канят да правят климатични локдауни.