Това ли е бъдещето? Всяка четвърта компания в Лондон намалява офиса си

Все повече залагат на гъвкавата работа
18 фев 2023 20:10, Красимир Ангелов
52
Това ли е бъдещето? Всяка четвърта компания в Лондон намалява офиса си
Снимка: БГНЕС

Компаниите в Лондон свиват офисите си и се отказват от традиционните дълги наемни договори със затвърждаването на породената от пандемията тенденция за пренасочване към гъвкава работа, пише в свой анализ Bloomberg.

Една четвърт от компаниите свиват притежаваните си офис площи, а още 18% избират пространства за съвместна работа и гъвкави офис площи, показва допитване сред 500 служители в Лондон, проведено от Bloomberg Intelligence. Тази тенденция води до повишаването на свободните площи и увеличава пропастта между цените на наемите в новите площи, които се радват на засилен интерес, и не толкова желаните по-стари сгради, коментират анализаторите на Bloomberg Intelligence Сю Мъндън и Сирин Бузид.

Дългосрочните последици от неочаквания експеримент с работата от вкъщи, породен от пандемията, започват да се изясняват с изтичането на още наемни договори за офиси и нежеланието на служителите да се върнат на работното място. Макар че нивата на заетост на офисите бавно са се повишили спрямо дъното им по време на пандемията, резултатите от допитването показват, че все повече компании приемат, че гъвкавата работа ще се задържи.

"Ерата на работата от вкъщи поляризира свободните площи и наемите между първокласните пространства, притежавани от тръстове за инвестиции в недвижими имоти като Derwent London и Land Securities Group, и второкласни площи“, коментира Мъндън.

73% от анкетираните са заявили, че компанията им планирала да се премести или вече се е преместила в нов офис. Това е ръст спрямо 50% през юни. По този начин много по-стари сгради остават незаети, като свободните площи в някои централни квартали на Лондон са над 10%, въпреки че предлагането на устойчиви офис площи остава много ограничено.

Допитването установява още, че работодателите на 70% от анкетираните са въвели официално постоянна политика около гъвкавата работа, а останалите 30% все още не са наясно с плановете си след тази година.

Преходът към по-гъвкава работа насърчава собственици на имоти като Great Portland Estates и British Land да предлагат както дълги наемни договори за модерни зелени сгради, така и краткосрочни договори за по-гъвкави площи.

Високите разходи за труд спрямо наемите на офиси също карат компаниите да инвестират в площи, които ще помогнат за привличането и задържането на служители. Това увеличава привлекателността на сгради с повече удобства, намиращи се на най-желаните локации, които могат също да помогнат на компаниите да изпълнят целите си за намаляване на въглеродните емисии. Тези сгради, чието предлагане е ограничено, могат да продължат да постигат най-високи цени на наемите.

Още по темата вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Лондонбизнес имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е края и на банките и на администрации, на партиите и т.н. Стават излишни.
14
7
 
3
 
! Отговори
Робовладелец преди 1 година
Аз не харесвам това
13
4
 
17
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Скоро и във Европа и пъкленият план на Америка работи със пълна пара!! Затваряй този цирк наречен обединена Европа
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капитализма сам ще се затрие! От алчност и злоба !
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още нищо не сте (сме) видяли!
10
5
 
29
 
! Отговори
Другаря Карл Маркс преди 1 година
Западната империя на злото е на колене! Катурнаха СССР и се самозабравиха нагло-саксонските психопати. Капитализмът е една самоизяждаща се система. Няма как да не рухне. Казах ви го в Комунистическия ми манифест преди 150 години, ама кой да чуе и да чете. Какво виждаме в западния трудов лагер - безработица, инфлация, дроги, упадък, 90% въъшляци, 5% средна класа и 1% богоизбрани. Що така бе, нагло-сакси?!
9
2
 
13
 
! Отговори
бъдещео преди 1 година
заводи с роботи и вмести офиси пакети офис на Гейц.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жужака събори капитализмуса! :)
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5 : именно драги. Бачкаторите. Прислугата. Като не ти изнася напусни, такива са лесно заменими
6
0
 
0
 
! Отговори
? преди 1 година
Нали знаете кои работят? А нали знаете кое е най-тъжното нещо? Аз работя като какъв скучен живот. Пффф
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква пандемия бе Крсьо, сам не си вярваш на това, което си ни написал.
4
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Дидо. Бачкаторите те праят да си жив бе шнорхел, обут, облечен, да имаш топло и да имаш кво да плюскаш
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето у офисите ли се намира ?
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гнидите нямат наяждане. Време е за жътва.
1
42
 
10
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Нормално. Образованите хора имаме възможността да работим от всяка точка на света. Бачкаторите трябва да стават рано, да пътуват до работното си място, да са заклещени там 8 часа и после пак да пътуват до вкъщи. Кой за каквото учил!

Спонсорирани публикации