Хората на кой етаж страдат най-много от изгорелите газове?

Летливите вещества се охлаждат и се задържат на височина от около 10 метра
19 фев 2023 14:15, Елка Василева
71
Хората на кой етаж страдат най-много от изгорелите газове?
Снимка: архив, БГНЕС

На много места в Европа, а и по света, е забранено автомобилът да стои на едно място с работещ двигател за по-голям период от време. А това е обичайна практика особено в студените зимни дни, когато сутрин шофьори оставят колите си да загреят, преди да потеглят, пише Automedia.bg.

Причината е, че изгорелите газове от двигателя влияят негативно на околната среда. Според експертите от това страдат, при това сериозно, хората в околните жилищни сгради. Не всички обаче са еднакво засегнати от практиката за загряване на двигателя.

Ако колата не е близо до дома, то тогава живеещите на първия и втория етаж почти не са засегнати. Факт е, че отработените газове са топли и следователно по-леки от въздуха, заради което бързо се издигат над земята. След това бързо се охлаждат и се задържат на височина около 10 метра.

А това означава, че жителите на третите етажи, които са горе-долу на такава височина, са най-силно засегнати. Летливите вещества, разбира се, стигат и по-нагоре, но там разреждането с чист въздух става все повече и повече. На височина над 15-20 метра (етажи от пети до седми) над нивото на земята концентрацията става приблизително три пъти по-малка и съответно вредата от отработените газове намалява.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
1
 
! Отговори
Име преди 1 година
Станаха много автомобилите и - е вече смешно. По 1 час се придвижваш.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате ЕС, ЕС става зелен от всякъде, всичко се спира, което зелените искат, дори и придвижването се ограничава/15 минутен град/, преживни, коли и др че даже и розовото масло се спира и розите ще се изкореняват, химия било, че то и дишането е хоимия и живота е химия, оставяли въглероден отпечатък, а инсектите, които ядат храна с тонове безпирно докато стамнат годни за консумация от хората заедно с *полезния хоитин,* имат *кислороден отпечатък*.
52
0
 
1
 
! Отговори
Вижте сега преди 1 година
Ако говорим за Русия, мисля че там най-много страдат по високите етажи, затова толкова често скачат или падат от тях !
51
0
 
6
 
! Отговори
Тон преди 1 година
Без контролното застрояване е причината , но какво им пука важни са паричките!
50
0
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Басни на самозвави "учени". Къде, и с какво измерихте всичко това"?Като оная от"института по пътна безопастност", бакалавър по педагокика, а дава преценка за пътищата...но пък е собственик на НПО-то...
49
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
До АнонименСменяйте филтъра на купето в колата през 3 месеца и няма да ви мирише толкова силно от автомобила пред вас.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Самите шофьори дишат най-много отрови, особено ако отпред е някой пушещ та се невиди и си забравил са пуснеш климатика да върти само вътре.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 - Да! Защо да няма?
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 44 - Така каззваха в скандинавско преди 25 години. Сега - защото много е общинско, общините ТАКА навирват цените и като нормалните хора каза- *** чакйате сега... какво правите ... Им се отговаря, че се оптивали да стимулират "намалянето на превозните средства". И ако има еидн частен паркинг, такива такси му вирят, че забрави, да е евтин. 1600 лева на година, да си паркираш на АДРЕСА! Искали, да го правят 2500. 25 лева на час другаде! АЙ ПЛАТАЙ СЯ!
45
1
 
11
 
! Отговори
Глас от тъдява преди 1 година
Половината от трафика е в резултат на хора търсещи къде да паркират, а другата половина е от хора които чакат в задръстванията заради лошата организация.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"особено в студените зимни дни" "жителите на третите етажи" не си държат прозорците отворени! Готово, несъществуващият проблем бе напълно разрешен!
43
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почна се с ПОРЕДНАТА АДЖЕНДА. Моят автомобил седи с работещ двигател, когато МИ Е НЕОБХОДИМО. Единствено аз мога да преценя обективността на тази необходимост! Абсурдно и смехотворно е държавата да взема участие в това кога си пускам и кога си спирам двигателя! Хора, осъзнайте се, намесата на бюрокрацията в нашия живот НЕ МОЖЕ да бъде безгранична! Платил съм данък за парите, с които е придобит автомобила, данък, такси, застраховки, гориво че и данък на горивото! СТИГА ВЕЧЕ НЕ СТЕ МИ МАЙКА!
42
2
 
5
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Пишат защото трябва да пишат. Глупостта е неизтребима.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората по кръстовищата и в задръстването по градските улици, както и пешеходците около тях дишат чиста форма на отработени фосилни горива, в изобилие. Абсурд е да създаваш предпоставки за задръстване и непроходимост по улиците и да очакваш чист въздух. Усещането е все едно си в разлив на горива и сажди(те поне вече са рядкост)
40
8
 
16
 
! Отговори
5 преди 1 година
Това е много голям проблем за градовете ни и особено за Стара Загора!Живеем на първия етаж и не можем да си проветрим жилището от автомобилите паркира ни до блока.Трябва някакво законодателно решение на този въпрос като се забрани постоянното паркиране да блока!В постоянни разправии сме с шофьорите , но резултат няма-отровиха ни , а на властниците не им пука защото те живеят в екозони!
39
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно от най-тъпите изобретения са легналите полицаи защото през тях се преминава "без газ" на втора, а през някои от тях и на първа и после се дава газ. Това всички в околността го дишат. Има други начини да се постигне културно управление със съобразена скорост.
38
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спрете да карате коли, Краконобил, колело, това са зелените политики.
37
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега в София градският транспорт е 5-10 пъти по-нарядко в сравнение с преди 1989 година. Тогава беше редовен, хората пътуваха масово с градския транспорт и автобусите, тролеите и трамваите бяха пълни, а сега е много разреден, хората не пътуват с градския транспорт и превозните му средства са полупразни. Щом градския транспорт не върши работа, хората ползват колите си
36
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закритите паркинги, многоетажни и/или подземни, трябва да са като е нормалните държави - платени, но достатъчни и голяма част от тях общински, което ще осигури и достъпни цени за тези паркинги. За София трябват още 200-300 хиляди паркоместа в такива паркинги.
35
10
 
22
 
! Отговори
= преди 1 година
Много беше готин транспорта по соца. Да знаеш да чакаш,да можеш да чакаш. След час дойде някой икарус претъпкан като камион с мигранти,кеф голям. Да ви се не види и великия соц, да пази Господ

Спонсорирани публикации