Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната

Руските войски засилват настъплението си в опит да обкръжат града
Обновена: 28 фев 2023 10:58 | 28 фев 2023 10:58, Елка Василева
550
Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната
Снимка: архив, БГНЕС

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски каза днес, че ситуацията около обсадения украински град Бахмут е „изключително напрегната“, докато обсадилите го руски войски засилват настъплението си в опит да го обкръжат, предаде Ройтерс.

Още по темата
Русия се опитва да прекъсне снабдителните линии на украинските защитници на Бахмут, станал арена на едни от най-тежките сражения във войната, и да ги принуди да се предадат или да се изтеглят. Това би дало на Русия първата й голяма победа от повече от половин година и би отворило пътя към завладяването на последните градски центрове в Донецка област, отбелязва Ройтерс.

„Независимо от значителните загуби врагът хвърли (в боя) най-подготвените щурмови части на „Вагнер“, които се опитват да пробият отбраната на нашите войски и да обкръжат града“, каза генерал Сирски, цитиран в приложението "Телеграм" на Медийния военен център (медийната онлайн платформа на украинската армия).

Украинската армия заяви по-рано, че Русия е укрепила силите си в района на Бахмут и обстрелва селища около града.

През изминалото денонощие нашите войници отблъснаха повече от 60 вражески атаки, съобщи армията рано тази сутрин за ситуацията около Бахмут и близките източноукраински райони и добави, че украинските сили се отблъснали руски атаки срещу селата Ядигне и Берхивка на северните подстъпи към Бахмут.

Украинският военен анализатор Олег Жданов каза, че руските сили са вбили клин между тези две села в желанието си да прекъснат пътя в западна посока към Часив Яр.

Южната част на Бахмут е единственият район, за който може да се каже, че е под украински контрол. Във всички останали райони ситуацията е непредсказуема, каза Жданов във видео коментар. Анализаторът подчерта, че е невъзможно да се каже къде точно минава фронтовата линия.

Украинските войници в Донецка област са залегнали в кални окопи, след като затоплянето размрази замръзналата земя. И двете страни остават на позициите си, защото, както виждате, пролетта означава кал. Затова не е възможно да се придвижиш напред, казва 59-годишният Микола, командир на украинска фронтова батарея ракетни установки, който координира огъня, като следи ситуацията на екрана на таблет.

Пролетното топене, наричано распутица, много пъти в миналото е проваляло плановете на армии да извършват нападения в цяла Украйна и в западна Русия, превръщайки пътищата в реки, а полетата – в блата.

Ройтерс видя няколко военни машини, затънали в калта. В зигзагообразен окоп 25-годишният Володимир, командир на взвод, каза, че хората му са готови да действат независимо от атмосферните условия. „Когато ни поставят цел, това означава, че тя трябва да бъде унищожена“, казва взводният командир.

„Там се водят ожесточени битки. Командването прави всичко възможно, за да спре настъплението на врага през нашата територия“, каза по украинската телевизия Сергий Черевати – говорител на украинското Източно военно командване.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
385
18
 
3
 
! Отговори
Аман преди 1 година
Путин да си взима ауспуха и да се маха!
384
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То вече и на децата им стана ясно срещу кого воюват руснаците..Та в тази връзка обединените сили на НАТО+Украйна са на -20%..за една година..до лятото нещата вървят къмто -50%
383
3
 
12
 
! Отговори
хайлилакли майтап преди 1 година
"Ройтерс видя няколко военни машини, затънали в калта." - и реши че е разпутица? И че ситуацията е патова? :) почакайте!
382
4
 
24
 
! Отговори
наци шредер преди 1 година
Артьомовск върши добра рабора - средна продължителност на живота на укропитек - 4 часа. Сами си го казаха!
381
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Цъ. И колко им е справедлива каузата.Те самите скочиха първи с оръжие в ръка срещу невъоръжени хора и това бяха платените на бандити на украинските олигарси.Е кажи това държава ли е някакви бандюги да те пребиват щото говориш руски,а самата държава няма няма власт или не иска това да не се случва.И после що тия от Донбас казват "Искаме автономия" и тая автономия нито се дава нито някой е загрижен ,че се водят военни действия и се обстрелват и цивилни и се отговаря Видим борба със сепаратисти
380
1
 
4
 
! Отговори
Бай... преди 1 година
Take no prisoners !
379
18
 
4
 
! Отговори
Цъ преди 1 година
Не виждам как могат украинците да победят, въпреки справедливата им кауза, без танкове и самолети! Невъзможно е.
378
2
 
25
 
! Отговори
До 411 преди 1 година
Боко нищо не е строил и за нищо пари не е давал. Парите са от моите и твоите данъци ! Боко само прибира.
377
3
 
16
 
! Отговори
... преди 1 година
Ние не сме строили нищо. Еднокнижника я построи с три милиарда държавни пари. А знаеш ли защо? Защото даде на късо с едно 700 милиона евро и Путин го хвана в крачка. Нашия се оака от страх и затова тичаше със снимките като ученичка с двойка.
376
12
 
6
 
! Отговори
до 406 преди 1 година
Иначе си съгласен , че Путинв комбина със слугите си ни го сложиха с 4 милИАрда ?
375
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айзенхауер събра над милион немски военопленници на полетата край Рейн и ги остави да се самоизяждат. Факт.
374
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шок тръгнала е баба ти за Берлин.
373
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"МилиАрда" неграмотен илитерат. За това не си получил нищо. Защото бацето ти, дето с него сте еднокнижници, подписа такъв договор зо "милЯрди" Шут!
372
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия стига до Румъния. Полша и Румъния си вземат каквото искат. Унгария може и тя, ако поиска да има проблеми с украински про'с'таци. Около Киев на площ колкото бургаска област остава демитализирана украйна... колкото да има за в приказките "имало едно време една територия населена с про'с'ти, ама много про'с'ти хора, наречени с измисленото име украинци"...
371
21
 
6
 
! Отговори
ШОК преди 1 година
ПРЕДИ ГОДИНА ТРЪГНАХА ЗА БЕРЛИН,СЕГА СА ВЕЧЕ КРАЙ БАХМУТ!
370
2
 
0
 
! Отговори
До 401 преди 1 година
16-20 милиарда годишно
369
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние похарчихме и 4 милярда за да направим на руснаците тръба да продават газ на Църбия и Унгария и нищо не получихме от тая работа ... така че кво ? Ларж сме като цяло !
368
0
 
1
 
! Отговори
до Българин преди 1 година
Въпросът е защо, а не колко?
367
4
 
0
 
! Отговори
До до Българин преди 1 година
Знаеш ли колко пари трябват за двойни пенсии!??Колко?Сподели де, щом си наясно?
366
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 395 Хммм... пък Айзенхауер събра над милион немски военопленници на полетата край Рейн и ги остави да се самоизяждат. Факт.

Спонсорирани публикации