Бизнесът: Защо плащаме с 30 на сто по-скъп газ, отколкото Западна Европа?

Фирмите у нас плащат на "Булгаргаз" необяснимо високи цени
27 мар 2023 18:38, Стела Стоянова
166
Бизнесът: Защо плащаме с 30 на сто по-скъп газ, отколкото Западна Европа?
Снимка БГНЕС

Фирмите у нас плащат на "Булгаргаз" необяснимо високи цени, надхвърлящи с 30% котировките на европейските борси, се посочва в писмо до правителството и КЕВР. То е подготвено от Българската търговско-промишлена палата по поръчение на Асоциацията на работодателските организации.

За март цената за промишлеността у нас е 118,38 лв./MWh, което прави 60.53 евро. А средната цена на нидерландската борса ТТF в периода 1-21 март е 45,31 евро, тоест с 33,6% по-ниска, посочват от БТПП.

За април се очертава още по-голяма разлика. Фючърсните котировки на газовия хъб TTF са около 82-83 лева, а поисканата от "Булгаргаз" цена за идния месец е 103,08 лв./MWh. Ако към нея се добави и "комисионата" на "държавния монополист, цената за бизнеса хвръква на е 114,72 лв./MWh.

Съгласно договора за доставка на природен газ за 2023 г между „Булгаргаз“ и клиенти, присъединени към газопреносната система, цената се формира като сума от предложената от обществения доставчик за утвърждаване от КЕВР цена и премия, възлизаща на 11,64 лв./MWh, обясняват от БТПП.

В писмото си фирмите недоумяват защо "Булгаргаз" си начислява "комисиони", след като не може да доставя на българската индустрия газ на нормални цени.  

"Отчитайки дългосрочния договор за 1 млрд. куб. метра природен газ от „Азербайджан Газ Съплай Къмпани“, няма обяснение защо „Булгаргаз“ иска, а КЕВР одобрява такива високи цени от началото на годината. Това оскъпяване спрямо международните борси ще доведе до допълнителен разход за индустрията от около 42 млн. лв. месечно, или приблизително 125 млн. лв. за периода февруари- април! Освен че започнахме да плащаме по-скъп газ от Западна Европа, ножицата се отваря с всеки изминал месец!", възмущават се работодателите.

"Няма яснота и какво се прави за смекчаване на ефекта от скъпите количества газ, нагнетени в „Чирен“, които се сочат като основен генератор на високите цени. Нарастващите разлики в цените на природния газ в момент, в който пазарната конюнктура в Европа се подобрява, ще влошат конкурентоспособността на българската индустрия", предупреждават от бизнеса.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що и маслото ни е по скъпо от Франция? Защото сме бг тарикати, затова. Един друг се изцеждаме.
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами щото КирЕ купи от оня "евтиния" газ и напълни Чирен, а сега ду.аме с.пата.
3
2
 
25
 
! Отговори
Киро Тъпото преди 1 година
Можете да ми благодарите в деня на изборите.
2
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защото сме най-солидарни с краварите!
1
3
 
27
 
! Отговори
отговор преди 1 година
питайте кирчо и асенчо !

Спонсорирани публикации