Сушата изпепелява посевите в Южна Европа, риск от инфлация при храните

Около 60 % от испанските земи са обхванати от суша
50
Сушата изпепелява посевите в Южна Европа, риск от инфлация при храните
Снимка: Pixabay

Сухото време води до повяхване на посевите и забавяне на засаждането в някои от най-големите производители на продукти в Европа, което крие риск от по-нататъшно покачване на инфлацията при храните.

Около 60 % от испанските земи са обхванати от суша, а условията се влошават и за земеделските производители в Италия и Португалия. Това се случва след изключително сухата и топла зима в Южна и Западна Европа, която ограничава наличието на вода за селското стопанство в края на годината, пише Bloomberg TV.

Дъждовете през март и април подкрепиха останалата част от Европейския съюз, като според прогнозите на блока производството на зърно ще нарасне с 8% спрямо миналата година. Все пак Южна Европа е голям производител на плодове и зеленчуци, а лошото време е следствие от сушата, която миналата година съсипа оризищата и маслиновите горички.

"Сеитбата в района на река По традиционно започва в края на февруари или началото на март, но в момента почвата е твърде суха", заяви в интервю в Рим Масимилиано Джансанти, ръководител на италианската земеделска група Confagricoltura.

"Колкото повече чакаме, толкова по-слаба ще е реколтата", каза той.

Натискът за повишаване на цените на хранителните продукти в Европа остава твърдо в сила, дори когато общата инфлация се забавя. Горещините и сушата изсушиха царевичните посеви в голяма част от континента през миналото лято и доведоха до 70-годишно маловодие на река По - най-голямата река в Италия.

Тазгодишната суша може да засегне пролетната реколта от доходоносни продукти като домати и плодове - отрасъл с годишен оборот от 20 млрд. евро и почти 8 млрд. евро износ, каза Джансанти. Производството на соя и царевица също ще бъде изложено на риск, което ще увеличи разходите на производителите на месо и птици.

Според местна фермерска организация в Испания вече има необратими загуби на повече от 3,5 млн. хектара (8,6 млн. акра) зърнени култури, отглеждани при дъжд. Някои ядкови овощни градини и лозя се сблъскват с трудности при растежа, а липсата на цветя пречи на пчелите да произвеждат мед.

Италия се опитва да действа преди настъпването на летните горещини. Правителството на министър-председателя Джорджия Мелони заяви, че ще назначи министър на извънредните ситуации във водния сектор, който да ускори инфраструктурните работи и да отстрани течащите тръби в цялата страна. Постът обаче остава непопълнен на фона на политическите борби.

Бързо променящите се температури и оскъдната вода промениха наличността на продуктите, а цените на доматите - основен продукт в местната диета - са се повишили с 30% спрямо 2022 г., заяви Фабио Масимо Палотини, президент на операторите на пазари на едро Italmercati.

Перспективите са по-добри при други големи производители на култури: Почти всички полета с пшеница и ечемик във Франция са в добро състояние в началото на сезона, въпреки че нивата на подпочвените води остават ниски. В голяма част от Германия и Полша през последните 30 дни са паднали два пъти повече валежи от обичайното.
Сухото време може да се задържи и на юг, като прогнозата на Maxar Technologies Inc. е за запазване на сушата и стреса в Испания в краткосрочен план. Северна Италия също може да се размине с дъждове до 22 април.
"Рискуваме да се окажем в драматична ситуация след няколко седмици", каза Джансанти, чиято група е най-старата национална организация, представляваща селскостопанския сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: сушаЕвропапосеви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
8
 
12
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
В България нашите зърнопроизводители са произвели доста, ама наистина доста големи количества зърно; продава се не на европейски цени, а на космически. Нашите зърнари искат да отнесат пари и за отвъдния свят. При тях няма морал, няма свян, при тях само пари им са в мозъка. Ако не беше вноса от Украйна, то цената на хляба в България щеше да бъде над 5 лв/1 бройка, а 1 литър олио над 12-15 лв. Благодарение на големите зърнопроизводители, нас ни чакат тъжни времена! Пестицидите убавт не само нас, н
23
2
 
10
 
! Отговори
Зануляването преди 1 година
Клаус Швааб потрива доволно ръчички. Зануляването в ход. Пилекичка. Овцете блеят.
22
3
 
10
 
! Отговори
Няма проблеми преди 1 година
Ще ядем отровено жито от Украйна. Не го мислете, живота и без това си минава, като миг. :D
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям прас! Ще сложим зелени слънчеви панели, а под тях ще гледаме буболечки. 100% ЕС!
20
4
 
13
 
! Отговори
Баааго... преди 1 година
Хем риск от инфлация при храните , хем не искат да внасят храна от Украйна ..... то и умиращите от глад в Африка , също не искат житото на Украйна .... Що тъй ?
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да си дойдем на думата. Както казах, продоволствената криза наближава и земята в страната ще поскъпва, а вие купувайте имоти.
18
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна заминА.
17
10
 
7
 
! Отговори
Чао, Европа преди 1 година
Чао и на Украйна. А и на ФАЩ.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинския премиер Денис Шмигал. "Не чувстваме натиск от нашите приятели и партньори по отношение на началото на офанзивата. Всички наши приятели и партньори ясно разбират, че за да преминеш в контранастъпление, трябва да си 100 процента и още повече готов за това. За да сме готови за контранастъпление, се нуждаем от повече артилерия и боеприпаси. Имаме нужда от повече ракети със среден и голям обсег, имаме нужда от танкове, имаме нужда от изтребители.
15
3
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, ЕС минава на изхранване с насекоми и отопление с топли зими. На ти Путине, на ти сега!
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна е на изкуствено дишане и системи от запада. Спре ли финансовата и военна помощ на запада, Украйна на момента ще издъхне. А инфлацията на запада вече е 20% отчетена за март. А в Русия за специалната операция научават само от новините, и по никакъв начин не влияе на ежедневието им.
13
2
 
2
 
! Отговори
Българи преди 1 година
Ще цокаме пилиту
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тайван, където скоро ще стане "горещо" и е страшно за САЩ и техния васал ЕС да водят конфликт едновременно с Русия и Китай. Васалът ЕС дори се срина икономически само от войната с Русия.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То още не е поникнало те вече го изпепелиха
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана от Киев ще ни изтрови с неговата пшеничка хахахаххахах
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия разполага с 40% от световните запаси на прясна вода.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук миналата седмица валеше като из ведро, щеше да ни удави.
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топ! Ще Апваме хл3барчици ньом ньом
6
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че Киев ще си върне цялата загубена земя до педя. Просто трябва да продължаваме да снабдяваме Украйна с пари и оръжия. Хубавите работи не стават бързо, трябва да изтърпим още няколко години.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Запада запАда.

Спонсорирани публикации