След 20 години управление ще остане ли Ердоган на власт?

"Коалицията" на Ердоган изглежда като по-сплотена сила от опозицията
8 май 2023 15:05, Елка Василева
82
След 20 години управление ще остане ли Ердоган на власт?
Снимка: архив, БГНЕС

След броени дни – на 14 май, в Турция ще се състоят президентски и парламентарни избори. Въпросът, който вълнува не само цяла Турция, но и целия регион, Запада, съюзниците и съперниците на Турция по цял свят, е дали сегашният президент и лидер на управляващата проислямистка Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган ще остане на власт след 20-годишно управление.

Първоначално се планираше изборите да се състоят на 18 юни, но впоследствие бе взето решение те да бъдат на 14 май. От ПСР предложиха изборите да се състоят по-рано заради изпитите за прием в университетите през юни, както и заради ваканциите на ученици и студенти, отпуските и във връзка с началото на поклонението хадж, в което годишно участват много турски граждани.

Всъщност малцина знаят, че в преместването на датата на изборите има и историческо значение.

На 14 май 1950 г. Демократическата партия печели с голяма преднина изборите в страната, слагайки край на 27-годишното управление на Народнорепубликанската партия. Начело на правителството застава Аднан Мендерес. Неговото управление е белязано не само от значително икономическо възстановяване, но и от засилване на авторитарните тенденции, националистическа реторика и нарастване на влиянието на исляма.

Разбира се, историческите паралели винаги са условни. Явно Ердоган ги прави, за да предизвика правилните исторически асоциации сред гражданите на страната преди изборите, което според много турски експерти е основната характеристика на настоящата предизборна кампания.

Борбата на парламентарните избори ще бъде най-вече между опозиционния Национален алианс, известен още като Шесторната маса, и Републиканския алианс, ръководен от управляващата Партия на справедливостта и развитието. Съответно държавният глава Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, председател на Народнорепубликанската партия (НРП), са двамата основни претенденти в президентските избори.

Освен тях до участие в изборите са допуснати Мухарем Индже и Синан Оган. Те нямат шансове да спечелят, но от това колко гласа ще съберат ще зависи дали някой от лидерите в надпреварата ще успее да събере повече от 50 процента (и следователно да спечели на първия тур).

Междувременно прокюрдската Демократична партия на народите обяви, че ще подкрепи опозицията.

Трябва да се отбележи, че опозиционният алианс включва доста разнородни представители, включително националисти, ислямисти, проевропейски и прозападно настроени, кемалисти, пантюркисти, както и антизападно настроени представители. Според някои анализатори на този фон "коалицията" на Ердоган изглежда като по-сплотена сила.

Мнозина са на мнение, че предстоящите президентски и парламентарни избори ще бъдат "най-трудното изпитание за Ердоган през последните 20 години".

Резултатите от анкетите на социологическите агенции са доста разнопосочни. Не трябва да се забравя, че всички социологически агенции, включително тези, които открито симпатизират на някой от кандидатите, не отхвърлят факта, че има много избиратели, които все още не са решили за кого да гласуват. Характерна за турския електорат е неговата емоционалност и всичко много ще зависи от реалните стъпки както на опозицията, така и на екипа на Ердоган буквално на финалната права преди изборите.

Високите залози не са нещо ново за лидера Ердоган, който някога е излежавал присъда в затвора (за рецитиране на религиозна поема), а също така е преживял опит за военен преврат през 2016 г., при който бяха убити над 250 души.

Президентът, който има огромен опит и е спечелил над десет пъти на избори, посети няколко пъти зоната на унищожителните земетресения през февруари, при които загинаха над 50 000 души. Той обеща на хората бързо възстановяване на района и наказание за строителите, които са заобикаляли строителните разпоредби.

В седмиците преди изборите Ердоган участва във важни индустриални събития, включително пускането на пазара на първия електрически автомобил в Турция ТОГГ и на предаването на турския флот на най-големия турски военен кораб и първия в света носител на безпилотни бойни летателни апарати. Турският президент също така даде старт на първата доставка на природен газ от черноморското находище Сакария за Турция, като обеща на домакинствата безплатни доставки на газ за известно време. Държавният глава участва и във видеоконферентна връзка в откриването на първата АЕЦ „Аккую“ в Южна Турция.

С богатия си политически опит Ердоган е в състояние да обърне дори негативното в своя полза, както в случая с конфликта в Украйна и постигането на споразумението за износа на зърно, както и с посредничеството при размяната на военнопленници, коментират наблюдатели.

В момента продължава предизборната кампания, като и Ердоган, и Кълъчдароглу организират огромни митинги в цяла Турция. Очевидно лидерските качества и личното представяне както на Ердоган, така и на неговия съперник ще бъдат определящи за изборите. Ситуацията остава неопределена, много неща предстои да се решат буквално в последните дни преди гласуването.
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
3
 
4
 
! Отговори
Дядо ви преди 11 месеца
Гледах 1мин от митиг на тия. Нов Ататюрк трябва на тази държава, тотално в киреча отиват. Дано другия да е по-добре но забрадкаджиите са прекалено много, едва ли ще успее, дори и да спечели сега.
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Прочетох коментарите. Грамадното мнозинство българи е за обединение с Турция под ръководството на Ердоган. И с помощта на Доган, разбира се. Официален език ще е турския. Ашкосуум.
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кемал е на слушалка от САЩ, Ердоган не е стока но май избора се свежда за по малкото зло както е България.
51
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ако ердоган остане - това гарантира 50% обединение на аабския свят срещу сащ - там е залога - а противника му е обикнован краваршингтонски слуга- за нас е по изгодно да остане президент - инак не се знае какво са нагласили краварите по нашата и гръцкато граница и ще се окаже че сме във война с туция по никое време - вижте украйна
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ами опитват се да го свалят американците както орбан - направиха обединение на всички партии срещу него - хора дето защтават народа си не са по вкуса на обирниците от сащ- иска им се да си наредят такива като нашите слуги бойко и кирчо
49
2
 
3
 
! Отговори
Надявам се ,че не преди 11 месеца
На нас ни трябва удобен вилает с удобен османчо" на Европа! Капиш?
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да, народът е добре и го обича, а Турция строи и произвежда всичко и върви напред.
47
5
 
10
 
! Отговори
али преди 11 месеца
Предполагам, че да.... Първо опозицията е кръгна нула. Второ след 20 год. управлвние лидер да има почвече от 50 %. подкрепа е голямо постижение.... лично мое мнение заслужава всеки глас за него...
46
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ердоган е един от малкото нормални политици! Да е жив и здрав! Успех му желая!!!
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А какво ни интересува това нас нормалните хора???????
44
1
 
4
 
! Отговори
до 52 преди 11 месеца
Величието не се измерва в бройка ахмак.
43
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само на митинга в Истанбул Ердоган събра народ колкото половината население на великата българия.
42
2
 
3
 
! Отговори
Б.Борисов преди 11 месеца
Ердогане... ясна е работата на къде отива.. Ще се хванеме с тебе и заедно със Заев ще се срещенм в някоя резиденция на салатка с ракийка! Стига повече политика..
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Eртупан е фашист и трябва да си получи заслужнето за земетресенията! Вън фашистите от Турция!
40
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ердоган е на власт още поне 5 години. Той е най-великият лидер на турския народ от времето на Сюлейман Великолепния. Ще мине в историята като Реджеп Таййип Великолепния.
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фашистите удължиха Райха този път на 20 години... ама какви сме да им се вържем само а??
38
4
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 11 месеца
За България е най-добре Ердоган да остане на власт още няколко години, докато американцитте не се разбягат от Черно море и не заминат по океаните. Дай, Боже!
37
10
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
До Обаче 37 Военен парад в Москва няма да има. Страх ги е.
36
7
 
15
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 11 месеца
Ердоган е наш човек. Най добрия ни съсед.На този новия кандидат не можем да му произнесем името и не го знаем що за стока е.
35
6
 
1
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Една джамия не е направил сигурно не и вярващ освен ще го изберат отново, като Камила с уискито и короната.

Спонсорирани публикации