Кемал Кълъчдароглу: "Скучният" чичо, около който Турция се обедини

Дълго време Ердоган му се подиграваше
15 май 2023 21:00, Нели Христова
94
Кемал Кълъчдароглу: "Скучният" чичо, около който Турция се обедини
Снимка: БГНЕС

Години наред Кемал Кълъчдароглу беше обект на шеги от страна на президента Ердоган. Бюрократ, превърнал се в политик, той изглежда нямаше харизмата, която помогна на Ердоган да стане най-дълго управлявалият лидер за 100-те години на турската република.

Но откакто беше обявен за кандидат на опозицията за президент през март, Кълъчдароглу оформи нова личност за себе си като чичо на страната, обещавайки да бъде всичко, което Ердоган не е. Противно на всички очаквания, това проработи, спечелвайки му подкрепата на турците, които го бяха отхвърлили като твърде кротък, за да победи "силния човек на Турция".

74-годишният Кълъчдароглу е роден в източната провинция Тунджели. Той е алевит - част от дълго потискано малцинство, което следва либерална, неортодоксална версия на исляма.

След като учи в Анкара, той постъпва на държавна служба през 1971 г., докато младият Ердоган създава името си в Истанбул като ислямист. Кълъчдароглу влиза в политиката през 2002 г -  годината, в която партията на Ердоган поема властта. Кълъчдароглу беше кандидат за РНП, най-голямата опозиционна партия. През 2009 г. той се кандидатира за кмет на Истанбул, но загуби от кандидата на ПСР. Година по-късно той пое ръководството на CHP, водейки партията до поредица от изборни поражения.

От 2017 г. обаче нещо се промени. Това беше годината, когато Кълъчдароглу тръгна от Анкара, за да измине почти 480 км до Истанбул в знак на протест срещу ареста на партиен депутат. Когато пристига в Истанбул три седмици по-късно, той беше посрещнат от стотици хиляди хора. Две години по-късно кандидатът на CHP спечели Истанбул, измествайки партията на Ердоган за първи път от 25 години.

Кампанията беше подпомогната от кюрдите в града - етническа група, отдавна враждебна към CHP. Кълъчдароглу се опита да отдалечи партията си от нейната твърдолинейна история, сега коалиция с две цели - да се отърве от Ердоган и да върне Турция към парламентарната система, премахната в полза на изпълнително президентство чрез спорен референдум през 2017 г.

Кълъчдароглу стимулира голяма част от младежите в Турция, които не са убедени, че подхода на Ердоган "разделяй и владей" е правилен, нито са сътласни с неговото негативно отношение към ЛГБТ хората. Той се зарича да не прави дискриминация според вяра, етнос или начин на живот. Говори спокойно, често от кухнята си, за икономиката към демократичните реформи.

Не всичко обаче ще се промени за една нощ. Той все още се противопоставя на подкрепата на САЩ за кюрдите в Сирия и е малко вероятно да се присъедини с пълноценни санкции срещу Русия.

В последната седмица преди гласуването, когато реториката на Ердоган стана още по-остра, резултатите в анкетите за Кълъчдароглу скочиха. Заплаха за убийство срещу него и атаки срещу митинги стимулираха подкрепата му.

В продължение на десетилетия се смяташе, че само силен човек може да спечели избори в Турция. Сега човек, който някога е бил най-известен с това, че е скучен, доказа, че това е грешка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА/62 "САЩ, Русия,Китай, Англия .....Даже Други Не Се Сещам" - Индия, Индонезия. Сега, Египет, Куба, Южна Америка, Виетнам, Малайзия са дискусионни....
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ало,днес/77 "Много сте се разбързали да го хвалите тоя мишок ,още не е спечелил!" - ми ЕС плаща (и от моите данъци) да го хвалят. Защо да не вземат парите?
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Одеве писахте, че Турция е силно разделена, горе-долу 50/50.... И това е вярно! Пък сега - обединила се била Турция около този?! Ай, малко по-консистенстни статии, моля
58
0
 
4
 
! Отговори
ало,днес преди 11 месеца
Много сте се разбързали да го хвалите тоя мишок ,още не е спечелил!
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То е достатъчно, че е алевит и подръжник на ЛГБТ, за да не гласува половин Турция за него. Много лошо предложение срещу Ердоган.
56
0
 
4
 
! Отговори
Бай Динко преди 11 месеца
И там има наказателен вот.
55
0
 
6
 
! Отговори
али преди 11 месеца
Човека който обедини всички... :) Че хората от неговата партия не гласува за него. От последните избори имат 120 депутатски места от 600. Ако това са всички евала ....
54
0
 
8
 
! Отговори
мен преди 11 месеца
Краварите и в Турция се опитват да си сложат човек, ама няма да им мине номерът
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя ако спечели горко ни, ще пусне както абйдън милиони бежанци , американси военни кораби в Черно море- край на морския ни туризъм,
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен Същото е и в България. ОПГ ГРОБ го създадоха американците, като за прикритие използваха немска фондация. И така наречения "наш" "елит", който ни пробутват са купени от тях марионетки. Ярък пример е Паси и кой ли не друг в държавното ни управление в момента.
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Американците действат с пълна сила и в Турция. Те не водят войни, просто купуват 2-3 човека и ги превръщат в "елит", които да изпълняват нарежданията.
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Платена статия от американците !
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 71 - Явно не си чувал за Франклин Делано Рузвелт.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И Ердо, и Калъча, са много възрастни. За Байдън да не говорим, но за него е ясно, че му дърпат конците отстрани. Какви са тези дядки, които се кандидатират за президенти на огромни държави? Как ще управляват адекватно, като те едва ходят? Ненормална работа.
47
4
 
1
 
! Отговори
Dancho преди 11 месеца
Космонавт, към тея тримата добави и Радев моля те ;)
46
6
 
2
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
На трона в Цариград отново ще стои император от единствената имераторска линия от Бога - Дуло. Никой не може да спре този процес, най малко някакви наместници като Ердоган. Русия и Турция не са замислени и създадени за да се превърнат в ту-мо-ри-те които са, но и този вариант е предвиден от тайните общества.
45
9
 
8
 
! Отговори
Космонавт преди 11 месеца
Тръмп, Ердоган и Путин са от една и съща фракция. И тримата са пътници.
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чичо Джо поздравява новият президент Краваропъдароглу! Слава на демокрацията! Скучната Турция ще стане интересна!
43
5
 
14
 
! Отговори
Руси преди 11 месеца
Няма да стане номера и тоя път на запада. Все пак Турция не е България или Румъния, нека бъдем коректни !
42
0
 
4
 
! Отговори
Елтън Джон преди 11 месеца
Има се предвид "Долу тирантите" а не тираните.....нещо си недочул

Спонсорирани публикации