Ще склонят ли италианците да ядат паста от щурци?

Никъде в ЕС идеята не среща толкова голямо недоволство, колкото в Италия
9 юли 2023 21:43, Нели Христова
106
Ще склонят ли италианците да ядат паста от щурци?
Снимка: Pixabay/beemde

В малка стая близо до Алпите в Северна Италия контейнери, пълни с милиони щурци, са подредени един върху друг. Подскачащи и цвърчещи силно - тези щурци са на път да станат храна. Процесът е прост: те се замразяват, варят, сушат и след това се стриват на прах.

Тук, в италианската ферма за щурци, най-голямата ферма за насекоми в страната, около един милион щурци се превръщат в хранителни съставки всеки ден.

Иван Албано, който управлява фермата, отваря контейнер, за да разкрие светлокафяво брашно, което може да се използва в производството на паста, хляб, палачинки, енергийни блокчета - и дори спортни напитки.

Яденето на щурци, мравки и червеи е обичайно в части на света като Азия от хиляди години. Но сега, след като ЕС одобри продажбата на насекоми за човешка консумация по-рано тази година, ще има ли промяна в нагласите в цяла Европа?

Никъде в Европа няма по-голяма съпротива срещу яденето на насекоми, отколкото в Италия, според данни на глобалната компания за обществено мнение YouGov, а възраженията идват точно от върха - правителството вече е предприело стъпки за забрана на употребата им в пицаата и пастата.

"Ние ще се противопоставим по всякакъв начин на тази лудост, която би ощетила нашето земеделие и нашата култура", написа вицепремиерът Матео Салвини във Facebook..

Но дали всичко това ще се промени? Няколко италиански производители са усъвършенствали пастата от щурци, както и пицата, и закуските.

"Това, което правим тук, е много устойчиво", казва Иван. "За да произведем един килограм прах от щурци, ние използваме само около 12 литра вода", добавя той, като посочва, че производството на същото количество протеин от крави изисква хиляди литри вода.

Отглеждането на насекоми също изисква само малка част от земята, използвана за производство на месо. Като се има предвид замърсяването, причинено от месната и млечната промишленост, все повече учени смятат, че насекомите могат да бъдат ключови за справяне с изменението на климата.

В ресторант близо до Торино главният готвач Симоне Лодо адаптира рецептата си за прясна паста, която датира отпреди близо 1000 години - сега тестото е 15% прах от щурци. То излъчва силна, орехова миризма.

Някои от посетителите отказват да опитат талиателите от щурец, но тези, които го правят, са изненадани колко добър е вкусът им, пишат от BBC.

Освен вкуса, щурецът на прах е суперхрана, пълна с витамини, фибри, минерали и аминокиселини. Една чиния съдържа по-високи източници на желязо и магнезий, например, отколкото обикновена пържола.

Но дали това е реалистичен вариант за тези, които искат да ядат по-малко месо? Основният проблем е цената.

"Ако искате да си купите храна на базата на щурци, това ще ви струва доста пари", казва Иван. "Брашното от щурци е луксозен продукт. Струва около 60 евро на килограм. Ако вземете паста от щурци например, една опаковка може да струва до 8 евро."

Това е до осем пъти повече от обикновената паста в супермаркета.

Засега храната за насекоми остава ниша в западните общества, тъй като фермерите могат да продават домашни птици и говеждо месо на по-ниски цени.

"Месото, което произвеждам, е много по-евтино от брашното от щурци и е с много добро качество", казва Клаудио Лаутери, който притежава ферма близо до Рим, която принадлежи на семейството му от четири поколения.

Но не става въпрос само за цената. Става дума за социално приемане.

В цяла Италия броят на хората, които живеят до 100-годишна възраст и повече, нараства бързо. Мнозина посочват средиземноморската диета като Светия Граал за здравословен начин на живот.

"Италианците ядат месо от векове. С умереност определено е здравословно", казва Клаудио. Той вярва, че храната от насекоми може да бъде заплаха за италианската кулинарна традиция - която е нещо универсално свещено в тази страна.

"Тези продукти са боклук", казва той. "Не не сме свикнали с тях, те не са част от средиземноморската диета. Те могат да бъдат заплаха за хората: не знаем какво могат да направят насекомите с телата ни. Аз съм категорично против тези нови хранителни продукти. Отказвам да ги ям."

Докато отглеждането на насекоми в Европа се увеличава, нараства и враждебността към идеята.

Решението на ЕС да одобри насекомите за консумация от човека беше описано от член на управляващата крайнодясна италианска партия Братя на Италия като "граничещо с лудост".

Премиерът Джорджия Мелони, която нарече Италия "хранителен център", създаде министерство "Произведено в Италия", когато беше избрана, с цел опазване на традицията.

"Продуктите от насекоми пристигат по рафтовете на супермаркетите! Брашно, ларви - добри, вкусни", каза тя с тон на отвращение.

На фона на опасенията, че насекомите могат да бъдат свързани с италианската кухня, трима правителствени министри обявиха четири декрета, насочени към репресии. „"Фундаментално е тези брашна да не се бъркат с храна, произведена в Италия)", каза Франческо Лолобриджида, министър на земеделието.

Храната от насекоми разделя мненията не само в Италия.

В Полша това се превърна в гореща тема преди изборите тази година. През март политици от двете основни партии се обвиниха взаимно във въвеждането на политики, които ще принудят гражданите да ядат насекоми - лидерът на основната опозиционна партия Доналд Туск нарече правителството "промоутър на супа от червеи".

Междувременно Австрия, Белгия и Холандия са по-възприемчиви към яденето на насекоми. В Австрия хората сушени насекоми за аперитив, а белгийците са готови да ядат червеи в енергийни шейкове и барове, бургери и супи.

"За съжаление все още има много дезинформация относно яденето на насекоми", казва Даниел Сконамилио, който управлява ресторанта, където се сервират талиатели от щурци, пред BBC. "Получих ужасни коментари, критикуваха ме. Хранителната традиция е свещена за много хора. Те не искат да променят хранителните си навици."

Но той е установил промяна и казва, че повече хора, често от любопитство , поръчват продукти на базата на щурци от менюто му.

Тъй като световното население сега надхвърля осем милиарда, има опасения, че ресурсите на планетата може да не стигнат за задоволяването на хранителните нужди на толкова много хора.

Селскостопанското производство в световен мащаб ще трябва да се увеличи със 70%, според оценки на Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Преминаването към екологично чисти протеини, като насекоми, може да се превърне в необходимост.

Досега възможностите за производство и комерсиализация на храна за насекоми бяха ограничени. С одобрението на ЕС очакванията са с разрастването на сектора цените да намалеят значително.

Иван споделя, че вече има много заявки за негови продукти от ресторанти и супермаркети.

"Въздействието върху околната среда е почти нулево. Ние сме част от пъзела, който може да спаси планетата."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не са уточнили в заглавието дали склоняването ще е доброволно или не... Защото нормален човек доброволно няма да склони да яде буболечки наместо това, с което хората се хранят от изконни времена. Но като заиграе сопата, вместо моркова, като с лъжеваксините и локдауните, е, тогава вече не е ясно кой ще поддаде и кой не... Така че, опичайте си акъла овреме...
37
0
 
13
 
! Отговори
Офф преди 10 месеца
Даже налраво ядат , като минат през тоалетната събират, преработват и пак ядат. Тези бюрократи в ЕС съвсем изтрещяха май. Скакалци, мишки, бръмбари за ядене, неопределености в мисленето уникални мисловни лауреати. Тотален разпад на градивното мислене. И понеже са много умни поканиха млн уж бягащи бежанци от други континенти. Ама тези като им дадеш да ядат буболечки ше те замерват с камъни. Това е малка подробност
36
0
 
8
 
! Отговори
Каква планета преди 10 месеца
Тя вече е унищожена бойкот на всички продукти с насекоми!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А милионите шансове за преносима болест смятате ли ги?
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Никъде в ЕС идеята не среща толкова голямо недоволство, колкото в Италия."-В България неприемането и недоволството срещу тази вредна гадост не е по малко отколкото в Италия.Аз поне не познавам човек които да е казал ,че приема и ще яде насекоми.
33
0
 
12
 
! Отговори
Проф. Харари преди 10 месеца
Революционна технология беше представена на последната среща на СИФ в Давос. Насекомите са отживелица. Новата суперхрана се получава от високотехнологична обработка фaкалии. Щом хората могат да ядат насекоми, защо да не им предложим фeкaлии, каза Клаус Шваб. Само така, допълни той ще се справим с климатичните промени, бинарните връзки, пренаселването на земята, християнството, семейството и др. отживелици.
32
0
 
20
 
! Отговори
Демократ преди 10 месеца
Важното е върху цялата плодородна земя да бъдат разположение слънчеви панели! Зарзават ще ядете от Турция! Ще хапвате и щурци, и 50 годишно месо! Така е европейско!
31
0
 
20
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 10 месеца
Ходя за риба и не ме е гнус от червеи и насекоми, но все пак не ги ям, не мога да разбера и защо трябва да ги ям, след като имаме прекрасна и плодородна земя, която ражда всичко!
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Но не става въпрос само за цената. Става дума за социално приемане." - не, става дума за отвратителна, вредна гнусотия, която не е човеишка храна! Както не може да храниш кучето с марули, нито кравата с пържоли, ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ХРАНИШ ЧОВЕК С БРЪМБАРИИИ!!!
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
КАК ЩЕ ЯДАТ БРЪМБАРИ, да не са умопобърканиии бееее!?!!!!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хем скъпо, хем от щурци, няма начин да не стане любимата масова храна на българина. Като гледам в бг всички на най-скъпото се хвърлят...
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моето мнение е че нормалните хора няма да склонят. Разбира се винаги има хора които са отворени към експериментиране смятащи себе си за по интелигентни от другите,разкрепостени и готови да опитат всичко ново и модерно което им бъде предложено.Хора които без да си задават въпроси винаги трябва да са във вълната на мейнстрийма именно тези хора ще склонят.Те биха склонили на всичко.
26
7
 
1
 
! Отговори
Васко жабата преди 10 месеца
Щом ядат жабешки бутчета, ще ядат и буболечки.
25
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
абе едно време пускаха и слухове, че ЕС щял да забранява ракията ... който не е в час вярва на всякакви глупости.
24
0
 
10
 
! Отговори
КЪСНО Е ЧАДА БОЖИЙ преди 10 месеца
Тази гнус вече се продава в България .Това е добавка в Кайма и Дюнери .
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Xaxa 22 - Добро утро ... Целтта не е да провери нагласта, а да я промени.
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 8 - Съвсем изкрейзахте ...
21
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Споко. Некоя неомъжена феменЕстка ще отиде, за да се чувства био, еко и напредничава, ще повлече прЕАтелки. Те ще почнат да кудкудякат на работа и вечер се прибираш и жена ти ти направила щурци. Обаче, истанбулска, нали и няма да можеш да решиш проблема патриархатно и традиционно, ами ще трябва само вербално да се караш с нея и да птидеш до магазина за кило свинско.
20
0
 
29
 
! Отговори
Xaxa преди 10 месеца
Тия от днес бг слугуват ли слугуват на глобалистката пропаганда. Целта на тази смешна "статия" е да проверят нашата нагласа за ядене на канцерогенни за човека бъркочи от всякакъв вид населоми, а не видиш ли еди кой си дали шял да яде. Циркаджии.
19
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Реалист - Ами и ти си ми излишен ...

Спонсорирани публикации