Актьор: Политиците не се интересуват от културата

Пари ни трябват да правим качествено нещо, каза Георги Кадурин
21 юли 2023 22:42, Анисия Иванова
23

В бюджета отново по-малко са заложените пари за култура.

"Имам чувството, че вървим в една мелница, която във времето се повтаря непрекъснато на тема пари за култура. Може би стават 30 години, откакто проявяват медии интерес към мен и ми задават този въпрос и отговорът е един - да, по-малко са парите, политиците не се интересуват от културата, народът опростява и се въртим като хамстерите във затворен кръг", коментира актьорът Георги Кадурин в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи на артистите се обещава един процент вече много години. "Никога не сме достигали процент, още по времето на Ема Москова. Преди колко години беше това? Трябва някакви светилища ли да вдигаме, за да се случи?", попита актьорът.

Той подчерта, че хората, които се занимават с изкуство, имат чест и достойнство и вече десетки години не мрънкат и не протестират за това. Но "тази чест и достойнство рано или късно ще свърши".

"Народни бивши артисти, които получаваха пенсии, не им стигаха за нищо. Възрастните артисти канеха по премиери доктори, за да има как да им се отплатят", призна Кадурин пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи артистите не крещят по площадите, а си вършат работата. "Тези, които крещят, може би им се дава, но ние не крещим, вършим си работата. Ако всички сме еднакви, няма да сме интересни. На нас пари не ни трябват, за да си купуваме БМВ-та, на нас ни трябват пари, за да правим качествено нещо", категоричен е актьорът.

"Спомням си първите частни театри и тогава се появи възможността актьорът и човекът на изкуството да търси друг път, да се откъсне от държавата, но става така, че от години, когато има сесии, на частни театър никой не дава пари, нямат право да кандидатстват, в същото време държавата поддържа институции в провинцията, които са на изкуствено дишане от десетилетия наред", коментира още Кадурин.

Актьорът коментира случващото се в Народния театър: "В драматургията има едно правило - трагедията се базира на това, че всички страни са прави, това е в основата на драматургията".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: Георги КадуринBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 9 месеца
Когато политиците започнат да отделят повече средства за културата и качественото изкуство ,тогава ще знаем ,че в НС вече преобладават тези, които са елита на нацията и в приоритетите им е образованието ,като фундамент за развитието на всяко качествено общество.В момента в НС преобладават "утайката на нацията" ,която се интересува само и единствено за собствените си облаги ,избрани да ги представляват от техни себеподобни ,които са превърнали в "армия" от престъпни варвари и простаци.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Там е работата.Логато се прави "качествено нещо",хората искат да го гледат и няма нужда държавата да се намесва.А когато правим халтура,вместо култура резултата е такъв,какъвто го описваш.
14
0
 
6
 
! Отговори
култура ми янко преди 9 месеца
Ква култура бе? Къде е културата на пътя? Къде е културата на улицата? Къде е културата в медиите?
13
3
 
5
 
! Отговори
Чобан Шабан преди 9 месеца
Стига с тая култура бе хващайте гегите и запейте изкарай Гано гувведата
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Чалгария Култур Култур! Зиг Зиг Лаурел и Харди най-култур! Слава Макарена кака Лена Макарена!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как да нямат пари.Почти всички актьори сменят жените .Това без пари не може да стане
10
2
 
3
 
! Отговори
Въпросът е друг: преди 9 месеца
как да сме прости без да ни личи
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То и аз не се интересувам от културата. Постепенно това ще запада все повече. Няма как... времената са други и още по-други ще стават
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПОРЕДНИЯ ЧЕРВЕН ПЕНСИОНЕР КОЙТО ЛЪЖЕ
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ТЕ ПОЛИТИЦИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ВЪПРЕКИ ЧЕ ДЪРЖАВАТА СИ Е ТЯХНА А ИСКАШ ДА СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ КУЛТУРАТА КАКВАТО ТЕ НЯМАТ И НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ. БОЙКО БОРИСОВ КОЛКО ПЪТИ Е ХОДИЛ НА ТЕАТЪР ПРЕЗ ЖИВОТА СИ БРЕ?
6
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 месеца
ПРЕЗ СОЦА ВСИЧКИ АРТИСТИ, ТОГАВА ТАКА СЕ НАРИЧАХА БЯХА МИЛИОНЕРИ, КАРАХА КАДИЛАЦИ И ЖИВЕЕХА В ЧАСТНИ ДВОРЦИ, А ОТПУСКИТЕ ОТ НАРОДНИЯ ТЕАТЪР И КИНОЦЕНТЪРА СИ КАРАХА НА МАЯМИ БИЙЧ И В ХОЛИВУД КЪДЕТО ПОДРАБОТВАХА ЧАСТНО САМО В ГЛАВНИ РОЛИ, ДО ТАМ ЛЕТЯХА РАЗБИРА СЕ НА ЧАСТНИТЕ СИ САМОЛЕТИ.. И НЕ Е ВЕРНО ЧЕ СЕ СВИРАХА В ПАНЕЛКИТЕ СИ В ЛЮЛИН И НАДЕЖДА И ОБЕЛЯ И ЯДЯХА ОГРИЗКИТЕ ПО СТОЛОВЕТЕ НА ТЕАТРИТЕ КАКВОТО НЕ СА УСПЕЛИ ГОТВАЧКИТЕ ДА ОТКРАДНАТ И ПИЕХА ЕВТИНА ШЛЬОКАВИЦА В БАРЧЕТО НА ТЕАТЪРА
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А ПРЕЗ СОЦА ДА НЕ БИ ДА ИМАХТЕ ПАРИ БЕ ДРУГАРЮ ПАК ХОДЕХТЕ БЕДНИ И ПАРЦАЛИВИ И ВИ СЕ ПОДИГРАВАХА ПАРТИЙЦИТЕ И МИЛИЦИОНЕРИТЕ.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоя пък мишок, играе една и съща роля във всички сериали.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само пълен некадърник може да иска държавата да му плаща! Като не можете да убедите хората да си купят билет за театър, музикален спектакъл или каквото и да било, значи никаква култура не произвеждате.
2
4
 
3
 
! Отговори
Лозунг преди 9 месеца
Културата, културологията и културизма са в основата на съществуването на една нация!
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Важното е, че актьорите се интересуват от политика.

Спонсорирани публикации