Кюфтето – "кралят на софрата" в турската кухня

В Турция се приготвят и консумират около 290 вида кюфтета
1 авг 2023 21:29, Елка Василева
28
Кюфтето – "кралят на софрата" в турската кухня
Снимка: архив, БГНЕС

Ако запитате коя е най-популярната кулинарна вкусотия на турската кухня, сигурно ще ви посочат на първо място кюфтето (на турски се казва кьофте). Турците го наричат “кралят на софрата“. Освен това кюфтето има най-много разновидности в сравнение с останалите турски кулинарни вкусотии, които не са никак малко.

В Турция се приготвят и консумират около 290 вида кюфтета. Като се има предвид, че в страната има 81 окръга, излиза, че в редица райони се приготвят и консумират по няколко вида. Което означава, че на една и съща трапеза може да ви предложат няколко вида кюфтета.

Различават се по начина на приготвяне, вида на месото, подправките и др. Една част имат географски названия - Измир кьофтеси, Инегьол кьофтеси..., други - според начина на приготвяне - Ъзгара кьофтеси, Сулу кьофте, Ичли кьофте, сатър кьофте.

Много популярни са Румели кьофтеси, Текирдаа кьофтеси, които са пренесени в Турция от майстори, преселили от различни земи като Румелия (османското название на Балканите и Балканския полуостров).

В този смисъл освен кулинарна вкусотия, кюфтето е отражение на разнообразието на турската кухня, а също и на космополитното богатство от вкусове на различните географски райони.

"Тайната" на турските кьофтета е, че могат да отговарят на всеки вкус.

Думата е навлязла в турския език от персийски, където има значението "да набиеш, да начукаш, да разбиеш", но иранското блюдо няма нищо общо с турското кьофте.

Турците са заимствали персийската дума и както става при почти всяко ястие, са добавили толкова много местни методи и съставки към този вкус, че се е получило нещо съвсем ново и различно. В Турция кюфтета се приготвят от телешко, агнешко, овнешко или козе месо.

"Текирдаа кьофтеси" - по името на град Текирдаг (Текирдаа), се счита за най-вкусния и най-популярен вид. Защо?

“Текирдаг е много специален, красив град на брега на Мраморно море, счита се за един от най-старите градове в европейската част на Турция. Отстои на около 150 км от Истанбул, а също така е близо до България и Гърция - почти на еднакво разстояние от Бургас и Александропулис. Нашият град се слави с кюфтета си, защото месото на тракийските животни наистина е много вкусно. Текирдаа се посещава от много туристи, както от страната, така и чужбина. Особено през уикендите много туристи идват да прекарат почивния ден тук, да хапнат кюфтета, да се пекат на морето”, казва Орхан Чеби, представител на Турската асоциация за туризъм (Турсаб) за областта Тракия.

По което и време на денонощието посетите град Текирдаг, ще намерите отворени не един или два крайпътни ресторанти или гостилници, където основното меню са кюфтета.

По думите на Рамазан - дългодишен майстор на кюфтета в едно известно заведение, текирдагските кюфтета се приготвят само от телешко месо от животни, отглеждани в Тракийската област, които се транжират в кланицата специално за заведението.

“Месото ни се доставя смляно. Добавят се подправките, оставя се един ден да отлежи в хладилника и след това го оформяме в този вид (продълговати, като кебапчета, но по-тънки) с машина и се изпича на скара с дървени въглища. Една порция съдържа 10 броя кюфтета. Сервират се със салата от сварен боб (пияз), чушлета и лук. Дневно приготвяме около 50 кг кюфтета. Рекордът ни беше един ден, когато приготвихме 200 кг кюфтета. Славата на текирдагските кюфтета идва от това, че в тях няма примеси или фалшиви съставки”, разказа майсторът.

В заведенията на Текирдаг се предлагат и други видове кюфтете - кашарлъ (с кашкавал) кюфте, сатър кюфте.

"Инегьол кьофтеси" - с патент от турския патентен институт.

Конкурент на текирдагското кюфте е "Инегьол кьофтеси", което също претендира за най-вкусното и най-популярно кюфте на Турция, но в друг географски регион.

Този вид е особено популярен в град Бурса, който се намира в азиатската част на Турция. Бурса има славата на град, населен компактно с изселници от България и Балканите. Тук почти на всеки ъгъл може да срещнете заведение, което предлага този вид кюфтета. През 2006 г. "Инегьол кьофтеси" получи патент от Турския патентен институт.

Историята на "Инегьол кьофтеси" ни отвежда в миналото. Твърди се, че оригиналната рецепта е пренесена от изселници от Пазарджик (в турската топонимия Татар Пазарджък). Характерното за този вид кюфте е, че се приготвя от телешки ребра и агнешко месо, но не съдържа яйца и хляб. Според рецептата на местни майстори месото се смила два пъти в специална месомелачка през един ден. Телешката кайма се смесва с лук и подправки, оформят се кюфтетата и се изпичат на скара. В етапа на приготвянето се прибавя сода бикаробонат, за да бъдат меки на вкус, който се топи в устата.

Списъкът с турските кюфтета може да бъде продължен с още много и най-разнообразни названия от близки и далечни области. "Текирдаа кьофтеси" и "Инегьол кьофтеси" са само два от видовете, съставляващи една малка част от богатото разнообразие и космополитната идентичност на турската кухня, която има много дълбоки корени, както географски, така и исторически.
(БТА, София Георгиева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
ХОДЯ НА ПОЧИВКА преди 9 месеца
...В ТУРЦИЯ ЗА ДА СЕ НАХРАНЯ КАТО БЯЛ ЧОВЕК И НАИСТИНА ДА ОТМАРЯМ...
19
0
 
1
 
! Отговори
Перко преди 9 месеца
Да, ама вече измислиха 291-и вид - от скакалци! Онзи ден в мрежата имаше снимка на такова кюфте, разделено на половинки, виждаше се, че е направено от някаква странна консистенция, подобна на накълцано на ситно сено.
18
2
 
10
 
! Отговори
ФАКТИ преди 9 месеца
Абе евтино ли е то , не ми го хвали . Друго си е да прескочиш до нашето черноморие и си хапнеш сладко сладко една пържолка за шест стотака . Уверявам ви че за тези пари и кокалите им ще изгризкате .
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен месата им не ставата (за колбаси да не говорим).Виж на постно и на сладко няма кой да им излезе.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ох как ми се дояде кюфте.Отивам до денонощния да си купя.....
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наистина, вкусно готвят в Турция ястията с месо. Само не им харесвам сладкишите, прекалено сладки!
14
2
 
12
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 9 месеца
Веднъж ходих в Турция с камиона да товаря 2013г мисля беше.Охранителя на фирмата ми вика първо през кухнята минаваш да ядеш и после ще товари.А как готвят.Истински празник.
13
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв е смисълът на тази статия?
12
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Падишаха е имал право да прави кюфтета и от роби от България.
11
12
 
3
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
До ВладиКак що, щото там се правят много на турци, като дойдат в българия , са големи българи. Нагъват свинско и ракия на поразия. Тоест, бошлаф работа, на техен език.
10
8
 
4
 
! Отговори
Влади преди 9 месеца
Браво, мъдро. Ама защо нашите изселници, като си идват от Турция лелеят за нашите български кебапета от свинско месце?
9
3
 
13
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Тук разни драскачи нямат понятие от турската кухня! Всичко е вкусно и страхотно обслужване, не като у нас. Дамо снимката е от преди 3-4 години, сега цените в лири са по 10, но лирата падна и пак е изгодно.
8
9
 
5
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 месеца
Единственото "нещо"измислено от турците Е чЬлaм6aта!!!
7
7
 
5
 
! Отговори
Ташак кьофтеси .!. преди 9 месеца
Бош лаф и вкиснал пилаф !
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И у нас е така. Депутатското кюфте е специалетът на парламентарната столова.
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добре де - сложил си е тоя цялото меню горе на снимката. 4 вида кюфтета? И като видях спагети... по турски.. в сергия.. Абе, айде да не обиждате кухнята на комшиите. Много си е хубава. Ама тоя мърляч да го дават пример за турска кухня със спагетите? А "таук соте" направо ме накара да се замисля....
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дa noчepnим aмygжитe no egнa вpaтнa cвинcka nъpжoлa c чaшa pyйнo винo и ga "kpaлят" им щe aбgиkиpa...?
3
12
 
7
 
! Отговори
MNENIE преди 9 месеца
За нас не е Вкусно - какво кюфте е смес от пръч , коза , коч , смесени с черва от овца ?
2
7
 
9
 
! Отговори
Е Нали са Мюсюлмани преди 9 месеца
това Кюфте от Кво Месо е Като Не Ядат Свинско?!
1
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"В Турция кюфтета се приготвят от телешко, агнешко, овнешко или козе месо."...................Докато не пробват със свинско, не могат да кажат, че са яли истинско кюфте :)