До края на годината ще има повишаване на лихвите, рефинансирането помага

Експерти съветват да не се теглят бързи кредити
69
До края на годината ще има повишаване на лихвите, рефинансирането помага
Снимка: Dnes.bg, архив

Лихвите плавно растат през последните месеци, а кредитирането набира скорост, твърдят експерти. За какво да сме подготвени и какво да очакваме – коментираха пред bTV икономистът Владимир Сиркаров, кредитният консултант Тихомир Тошев и Богомил Николов от "Активни потребители".

„Има активен пазар на имотите, въпреки че вече четвърто поредно тримесечие броят на направените сделки намалява, търсенето на ипотечни кредити е голямо, има ниска безработица и ръст на доходите. Цялата тази ситуация предполага, че българинът се чувства по-спокоен и когато има нужда от кредитиране, да посяга към него и да го прави“, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Ситуацията в България е доста по-различна от тази, която наблюдаваме в Западна Европа и САЩ. Тук повишаването на лихвите и усещането от затягането на паричната политика от Европейската централна банка ще се усети със сигурност, но този процес ще бъде малко по-бавен, което е позитивна новина. Причините са основно три – в България нямаме толкова развит финансов сектор в сравнение със Западна Европа и особено със САЩ. Така ефектите от едни по-сериозни турбуленции ще дойдат в един по-лек мащаб. Банковият сектор в България е доста добре капитализиран и ликвиден и това дава възможност за буфери за преминаване на този процес възможно по-леко и вдигането на лихвите може да по-плавно. Охлаждането на икономиката, което наблюдаваме в редица страни от ЕС, тук ще дойде отново с леко забавяне, което е важно по отношение на лихвите и финансовите условия, свързани с кредитирането. Важно е в какво състояние е реалната икономика, но и тук до края ще видим забавяне, неизбежно е това, а това ще доведе до плавно повишаване на лихвите. До края на годината ще има такова“, обясни икономистът Владимир Сиркаров.

„За нас като потребителска организация големият проблем е в съдържанието на договорите, защото те се изготвят едностранно от банките и кредитиращите институции. Ако трябва да напишете договор, ще го направите по-максимално изгодния за вас начин, което не е задължително да удовлетворява другата страна. Ние като потребители не сме свикнали да бъдем взискателни и критични към това съдържание – каквото ни дадат, това подписваме“, коментира Богомил Николов от "Активни потребители".

„Като казвате, че предстои повишаване на лихвите, ще ви кажа, че това вече се случва. Моята лихва е пораснала с 2% за последната една година“, посочи още той.

Богомил Николов вижда проблем и в таксите, за които според него трябва да се вземат някакви мерки.
Специалистът посочи, че бързите кредити трябва да бъдат само крайна мярка, а кредитната карта е много по-добър вариант.

"Има много отделни случаи, в които лихвата е скочила, това лято обаче, все още и в момента, лихвите са много горещи, има промоционални оферти по ипотечните кредити, които изтичат в края на септември, които са на нива и на 2018, 2019, 2020 г. Ако на някой лихвата му е скочила, сега е моментът да рефинансира. Нормално е, когато има дългосрочни кредити от 20-30 години, лихвата да се променя, рефинансирайте кредита си, ще свалите лихвата си и ще тръгнете от по-ниска база при следващото увеличение", посочи Тихомир Тошев.

"В никакъв случай не теглете бързи кредити, има голям проблем с тях. В парламента трябва най-накрая да регулира този пазар. Не теглете бързи кредити за суми над 500 лева. Виждал съм договор, според който теглиш 3000 лева, а след три години трябва да върнеш 8500 лева. Това е убийствено", призова той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: лихвирефинансиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 41 10 "бона" заплата в днешно време,не е нещо,кой знае какво! виж,преди 5-6 години можеше и да впечатли някой,но сега е нещо що-годе нормално!
42
2
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 8 месеца
На функционално неграмотен не отговарям. Намери някой да ти обясни какво съм написал. 2000 лева месечна вноска не е равно на 2000 заем. Заемът ти може би е 400 хиляди . Сега разбираш ли или да ти го напиша бавно?
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ас за това все дъжъ доче марките и свечко обращам в тех. Не ми требват тия модерните конове и други. Доче марката не мърда
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Пфф Ти ако зимаш 10 бона за кво ти е 2 бона заем.
39
4
 
6
 
! Отговори
Пфф преди 8 месеца
Не е важна вноската като сума, а какъв процент от месечният ти доход е. Може и 2000 лева да ти е вноската, но при заплата от 10 хиляди, това прави 20%. И да ти стане вноската 2500 лева, това няма да те притеснява, защото пак оставаш със 7500 лева.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това само трупа лавина от дългове и фалити. В България още може да се трупа но като се натрупа доста няма връщане.
37
2
 
9
 
! Отговори
Баланс преди 8 месеца
До Анонимен 28 Не са 10 -30 лева . При 1000 лева месечна вноска 2 % са покачване с 220 лева , а ПРИ 4 % 450 лева
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Tова ще е Толуп Гейт
35
0
 
8
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Имотите са най трудната за освобждаване на парите в инвестициите в имоти и възвращаемост. Във Равда ходех на море преди 10-12 години в един хотел и там хотела бе от страната на морето,а пред него бе парцел ,те го разделили брат и сестра ,сестрата взела кредит и направила хубав хотел които и сега работи ,а брата решил ,че ще го продава ...за 220 000 евро(май такваз е бе сумата),таз година ходих до Равда и...парцела си седи и брат й навярно е забогатял с 100 000 евра,навярно го продава за 320 000)
34
2
 
18
 
! Отговори
анализатор преди 8 месеца
Знаете ли какво е "рефинансиране"? Капан за много неумни хора,прахосващи чужди пари,и на края ставащи "съврменни роби"! По мое наблюдение,поне 60-70% от обществото са такива.А поколението от 40 год. и надолу,докъм 20 год.-ите,са около 90%.Има поговорка:"Ум царува,ум робува,ум патки пасе".Потресен съм от най-близките ми раднини и приятели.И те са същите.Огромната част.
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 33 , лови си рибата , радвам ти се , аз също има хобите , но не се занимавай с финанси и инвестиции в имоти . Не е за теб тази работа .
32
1
 
4
 
! Отговори
Тупан преди 8 месеца
До P.S. 30Нещо си се размечтал... Мини да ти ПРАСНА ЕДИН ШАМАР да се събудиш
31
10
 
3
 
! Отговори
P.S. 30 преди 8 месеца
Да допълня само че за тези 4 години лихвата ми не е вдигната нито с един лев, а инфлацията за това време беше огромна! И понеже съм страстен рибар, къщата ми е в едно село на брега на Дунав, да мога да ходя за риба! Вие разправяйте как съм се бил прекарал... ХАХАХАХА! Усещам че просто ви е яд че вие не можете да си позволите такова нещо, а и то не става само с кредит, трябва да имаш поне 15 000 заделени предварително за самоучастие и за другите разходи...
30
2
 
22
 
! Отговори
хаха преди 8 месеца
и кво ше правят новософиянците , ше рефинансират или с влакчето обратно на село :)
29
3
 
16
 
! Отговори
КЕЧ преди 8 месеца
Тия с 20 год. кредити им го слагат с малко вазелин. Тези с 30 год. кредити - БЕЗ ВАЗЕЛИН!
28
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хахах, неудачници, купих къща преди 4 години, като теглих не много голям кредит, тъй като имах спестявания! Днес ако тръгна да я продавам, мога да й взема ДВОЙНО, ама не искам да я продавам, тъй като мисля да живея там след време! Кой се е набутал, че не разбрах??? ХАХАХАХА
27
1
 
9
 
! Отговори
Баланс преди 8 месеца
Лихвите е нормално и надявам се да се вдигнат с 4-5 % , а не с 2 %
26
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 26, oскъпяването ще дойде 10 - 30 лева на месец в зависимост от условията и сумата която е теглил... И това при сериозната инфлация която имаше в последните 2 години... Чак пък вазелин да купувал??? Май по-скоро те е яд че ти не можеш нищо да купиш?
25
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако някой е купил през 2022г , вече е загубил около 35 % , след 6 месеца ще е загубил около 50 % от така наречената инвестиция
24
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
който е теглил кредитчета за 20-30 години да купува вазелин. Много вазелин!

Спонсорирани публикации