Пропаганда в Китай: Войниците са готови да умрат за обединението с Тайван

Ще разчистваме пътя с телата си, казват военни в нов документален филм
Обновена: 10 авг 2023 20:27 | 10 авг 2023 20:27, Нели Христова
94
Пропаганда в Китай: Войниците са готови да умрат за обединението с Тайван
Снимка: БГНЕС

Китай излъчи документален филм от осем части, за да покаже своите войници, които се заклеват да пожертват живота си, за да завземат Тайван.

Държавният телевизионен оператор CCTV показа Chasing Dreams, за да отбележи 96-ата годишнина на Народната освободителна армия (PLA). Първите няколко епизода се фокусират върху последните военни учения, които Китай проведе около Тайван, включително учение, известно като Joint Sword, което имитира блокада на острова. Това беше извършено в отговор на срещата на тайванския президент Цай Инг-уен с говорителя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти през април.

Поредицата също така включва драматични свидетелства на няколко войници, които изразяват готовността си да умрат при нахлуване в Тайван.

"Ако войната избухне и условията са твърде трудни в реална битка, ще използваме собствените си тела, за да разчистим пътя за нашите (десантни) сили", заяви Зуо Фенг от миночистачната единица на флота на PLA.

Пилотите предложиха да използват изтребителите си в самоубийствени атаки срещу врага, ако им свършат боеприпасите в реални битки.

"Ако мога да бъда наистина горд един ден, това ще бъде денят, в който родината най-накрая се обедини отново с Тайван", казва Ли Юан-Тунг, офицер от военновъздушните сили на PLA, цитиран от The Times.

Китайската комунистическа партия смята Тайван за измамна провинция и президентът Си обеща да го обедини отново с континента, ако е необходимо и със сила, до 2050 г.

Освен патриотични войници, обещаващи да пожертват живота си, документалният филм включва и сцени на PLA, които провеждат съвместно десантно учение, както и на китайския самолетоносач Shandong, който провежда учения край източното крайбрежие на острова.

Китай засили военните учения около Тайван и многократно изпрати бойни самолети през централната линия на Тайванския проток, считан за неофициална граница между континента и острова.

Като част от своята пропаганда китайските държавни медии и PLA редовно пускат видеоклипове или други рекламни материали, за да подчертаят усилията на военните за модернизиране и разширяване. Експерти казват, че Chasing Dreams е най-новото усилие на Пекин да разпалва националистическите настроения.

"Във време, когато военният и външнополитическият апарат на Китай изпитва нестабилност, китайското правителство се опитва да използва обединението с Тайван като начин да повиши морала и духа на НОАК", обяснява Су Дзъ-юн, военен анализатор в Института за национални Изследователските отдели за отбрана и сигурност в Тайван, пред The Times.

Китай наскоро смени командирите на стратегическите си ракетни сили и отстрани откровения си външен министър Цин Ган. Внезапните размествания може да отразяват възможна нестабилност във висшите ешелони на Комунистическата партия и те засилват кампанията на Си за назначаване на лоялни хора на ключови роли.

Въпреки това Су каза, че Тайван трябва да се отнася предпазливо към документалната поредица.

"Прекомерното тълкуване на военната пропаганда на Китай може да създаде ненужни вътрешни опасения в Тайван", допълва той, добавяйки, че Тайпе трябва да се съсредоточи върху укрепването на военния си капацитет на фона на нарастващия брой операции в така наречената сива зона, извършвани от китайските сили.

"Малко вероятно е Китай да атакува Тайван преди 2030 г., тъй като рисковете от извършване на амфибия остават твърде високи", на мнение е Су. "Ако опитът им да нахлуят в Тайван се провали, това ще бъде политическа катастрофа за Си и Комунистическата партия. Засега мисля, че Пекин ще се придържа към своите кампании за сплашване."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Tенгри кан преди 8 месеца
Китайките не са като руснаците, днес;))), за които живата сила стана кът;))) Те имат толкова излишна жива сила, че само като тръгнат на вълни по няколко десетки милиона могат да превземат дори САЩ без оръжие;)))
71
0
 
1
 
! Отговори
Тях, вониците преди 8 месеца
Никой не ги пита! По-важното е готов ли е другаря Си да умре....за "обединението" с Тайван? Краткият отговор е по-скоро НЕ, по простата причина, че за него както и за другаря Путин това е една игра, игра в която изгарят стотици хиляди човешки животи!
70
0
 
0
 
! Отговори
Ром"с преди 8 месеца
Както украинците са програмирани с американска пропаганда да умрят за Америка и "светлото бъдеще" в ЕС .. .
69
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом са готови да умрат, непременно ще умрат, няма да им се размине. Те и руснаците мислеха за 3 дни да превземат Киев, но освен 250 хиляди трупа и развал на московския фашизъм нищо друго не постигнаха. Същото ще се получи и с китайския опит за фашизиране на Тайван. Истината е че единен Китай може да има едва когато континентален Китай скъса с брата на фашизма комунизма
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
78 твоите американци не са признали тайван, какво се напъваш. До вчера не знаеше че тайван всъщност е китай и дрискаше тук че били някакви други. Сега пак с опорките, никой не спирал алабала. Отивай в уики и гледай там 40 предимно островни държави къде са признали някакво нещо нищо. Не можеш да признаеш че китайските комунисти победиха сащ икономически даже в тяхната собствена игра. А те имат и друга. Какво стана с търговската война? С две думи ГРАНТОВИЯТ ГО Е ЯД ЧЕ КОМУНИСТИТЕ ПОБЕДИХА КАПИТАЛА
67
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кетайски напъни... Тия да си ядат прилепите.
66
2
 
3
 
! Отговори
@ преди 8 месеца
Никой не ги спира да се обединят. Просто трябва да признаят правителството на Република Китай, както и ООН го признава със създаването си преди Никсън и Кисинджър да извъртят далавера и да ги сменят с КНР. Хващат комунистите и ги изтрепват и всичко приключва щастливо.
65
3
 
1
 
! Отговори
Корейската война преди 8 месеца
1-ва дивизия морска пехота на САЩ попада в пръстен от превъзхождащи я по сила китайски войски в района на водохранилище Чаджинха, а части на 7-а пехотна дивизия на САЩ се оказва в чувал в близост до Харагу. на 11 декември започва евакуация с военноморските съдове на САЩ, завършила на 24 декември. Морето при Южна Корея бива прекосено от 105 хил. войници от американската и южнокорейската армии и 91 хил. цивилни лица. Янки вън!
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И Китай и Русия ги е имало много преди сбирщайна сащ на който му де вижда края. Русофоба платен от щатите смята гейпарада и смяната на пола за нормално живеене. В същите щати до преди 70 години са горили вещици. Кво повече да говорим.
63
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Китай ще сгъне Тайван много бързо. САЩ изпратиха почти всичко в Украйна, а какво ще пратят в Тайван? Северна Корея обяви военна готовност преди няколко часа. В Африка ври и кипи, Нигерия иска да нападне Нигер и ултиматумът изтича скоро. На страната на Нигер са Мали, Буркина Фасо и Гвинея. Американците рязко губят почва под краката си, а това изчаква, че няма какво повече да губят и ще пуснат ядрено оръжие!
62
5
 
6
 
! Отговори
У бре преди 8 месеца
Да воюват и загиват руснаците умеят, а да живеят нормално така и не се научиха! А и с Китай май става същото.Заразнo ще да е..
61
6
 
7
 
! Отговори
Оффф преди 8 месеца
Абе простиии хора са си това русофилите и комунистите.Така и не разбраха че на сила хубост не става.Това било техно онова било техно ама другите дали ги искат няма значение.Като при мутрите понеже нямат акъл даи да е със сила.Невежи и мързеливи хора.
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе как не им омръзна на американците да си врат навсякъде носовете
59
5
 
3
 
! Отговори
!!!! преди 8 месеца
Китай и Русия са на противоположни фази на цикъла на възход и упадък и дори да са съюзници не е коректно да бъдат коментирани като единна тенденция. За мен ККП няма да нападне и да разсипе планетата.
58
8
 
8
 
! Отговори
ПКП преди 8 месеца
Мъчно ми е за братския американски народ. Разпъват се като татко Барба из цялото земно кълбо, за да бранят ЛГБТ демокрацията
57
1
 
1
 
! Отговори
!!!! преди 8 месеца
Си казва мирно по общия таймер, изглежда редно да му имаме базово доверие.
56
0
 
1
 
! Отговори
!!!! преди 8 месеца
2030 г ще е дори по-абсурдно и разгромяващо и е абсолютно нередно да се опитва.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Как е неудачници, бистрите ли световната политика ахахахахаха
54
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И тия са същите гламундри като чебурашките
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Си реално репотвърди стария мирен план.

Спонсорирани публикации