Рекорден брой самоубийства в САЩ, кои са основните фактори?

Наличието на оръжие в почти всеки дом е водеща причина
11 авг 2023 07:07, Александър Попов
88
Рекорден брой самоубийства в САЩ, кои са основните фактори?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според нови правителствени данни през миналата година в САЩ са се самоубили около 49 500 души, което е най-високият брой досега, предаде Асошиейтед прес.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията, които публикуваха данните, все още не са изчислили процента на самоубийствата за годината, но наличните данни показват, че самоубийствата в САЩ са по-чести, отколкото когато и да било от началото на Втората световна война.

Експертите предупреждават, че самоубийствата са сложни и че увеличаването им може да се дължи на редица фактори, включително по-високи нива на депресия и ограничена достъпност на услугите за психично здраве.

Но основният фактор е нарастващата наличност на оръжия, казва Джил Харкави-Фридман, старши вицепрезидент по изследванията в Американската фондация за предотвратяване на самоубийствата.

Опитите за самоубийство с използване на оръжие завършват със смърт много по-често, отколкото тези с други средства, а продажбите на оръжия са се увеличили - огнестрелните оръжия се намират във все повече домове.

Неотдавнашен анализ на Университета "Джон Хопкинс" използва предварителни данни от 2022 г., за да изчисли, че общият брой на самоубийствата с огнестрелно оръжие в страната е нараснал миналата година до исторически максимум. За първи път броят на самоубийствата с огнестрелно оръжие сред чернокожите тийнейджъри надминава този сред белите тийнейджъри, установяват изследователите.

Самоубийствата в САЩ постоянно се увеличават от началото на 2000 г. до 2018 г., когато националният показател достигна най-високото си ниво от 1941 г. насам. През тази година са регистрирани около 48 300 смъртни случая от самоубийства - или 14,2 на всеки 100 000 американци.

Миналата година, според новите данни, броят им е скочил с повече от 1000, до 49 449 - около 3% увеличение спрямо предходната година.

Най-голямото увеличение се наблюдава при възрастните хора. Смъртните случаи са се увеличили с близо 7% при хората на възраст от 45 до 64 години и с над 8% при хората на 65 и повече години. Особено при белите мъже процентът е много висок.

Много хора на средна възраст и в напреднала възраст изпитват проблеми като загуба на работа или загуба на съпруг/съпруга и е важно да се намали стигмата и другите пречки пред тях да получат помощ, каза д-р Дебра Хури, главен лекар на Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Самоубийствата при хората между 25 и 44 години са нараснали с около 1%. Новите данни сочат, че самоубийствата са станали втората водеща причина за смърт в тази възрастова група през 2022 г., в сравнение с № 4 през 2021 г./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: САЩсамоубийства
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рекорден брой самоубийства. Сигурни ли сте, че са самоубийства? Защо само за самоубийствата в РФ се твърди, че някой е бутнал самоубиеца от прозореца, а самоубийствата в Пиндостан се приемат за доказани самоубийства?
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И в България нямаме качествени психолози. Моята психоложка ми помогна, като ми каза, че имаме родово проклятие. Друг пък ме праща да ми леят куршум... Отделно лекарите са на над 70 години. Липсват анестезиолози, които са жизнено важни за операциите. Сума ти хора измряха около мен. В страхотна държава живеем !
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Велика робовладелска демокрация
47
0
 
4
 
! Отговори
Мухъл преди 9 месеца
Eгати Tъпата констатация. Дали ще се гръмне или ще се обеси, като е решил ще го направи.
46
1
 
1
 
! Отговори
Ама преди 9 месеца
Дали са самоубийства или неразкрити убийства? Каквото и да е, е много жестоко.
45
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 9 месеца
- Е-е, ами да протестират, като нас тука...
44
1
 
28
 
! Отговори
Любомир преди 9 месеца
Много бели американци напускат САЩ и отиват в по- спокойни държави по света.
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 33 ... аз си имам инсталиран Adguard от години и нямам никакъв проблем с рекламите...
42
0
 
8
 
! Отговори
До 39 преди 9 месеца
Да, личи си от външния дълг
41
0
 
20
 
! Отговори
Демокрация ве преди 9 месеца
Всеки може да се саюоубива, когато си поиска!!!
40
0
 
8
 
! Отговори
USA демокрация! преди 9 месеца
това е основния фактор!
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е как няма да се увеличат самоубийците, като видяха какъв *** имат за президент! Мъка, мъка...
38
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Велика държава, стрелби по училищата, кланета, ние тука с някаква дебора 1 седмица се занимаваме.
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Едно време държаха лудите в лудница и се грижеха за тях. Сега им изписват всякакви илачи и ги пращат да си ходят защото имали права. Е, правото да се гътнеш е едно от тях
36
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доларът е най-силната валута
35
3
 
11
 
! Отговори
Хамериканската мечта преди 9 месеца
Можете повече!Постарайте се де......
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Общества, където няма солидарност, където индивидуализмът е държавна политика и си ценен само, когато могат да те доят. И Тодор Трайчев го каза."Интерен си им, любезни са, докато чрез теб могат да печелят". Помните ли Мариана и Тодор Трайчеви? Хората ги харесваха, имаха огромна полулярност, но лакомията разруши.
33
1
 
22
 
! Отговори
Отговор: преди 9 месеца
Демокрацията по американски...
32
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Е самоубиват се от презадоволеност там, всичко им по мед и масло, скучно им и си теглят куршума. Така е в "развития" запад.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Самоубийства има много в Япония. От сврухнапрежение и свръхочаквания към младите мъже особено. Защото системата им на живот силно обраничава жените, което от своя страна силно натоварва очакванията за професионален успех и доходи към мъжете.

Спонсорирани публикации