Летният туристически сезон минал като по учебник, летовниците - щастливи

Изоставане от 9% обаче се отчита за май, юни и юли
Обновена: 3 сеп 2023 12:26 | 3 сеп 2023 07:30, Камелия Цветанова
76
Летният туристически сезон минал като по учебник, летовниците - щастливи
Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон минава като по учебник, заяви Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма, Радио София. "До 15 юни леглата бяха празни, после започна запълняемост, а във „високия сезон“ натоварването по българското Черноморие беше видимо", каза той.

Очаквахме 5,1 млн. пътувания на български граждани по Черноморието и 3,1 – на чужденци – за цялото лято. В края на юли се отчита около 1% ръст спрямо 2019 г. В някои направления спрямо 2022 г. ръстът е над 50%, допълни Драганов. По думите му, първите 3 месеца на 2023 г. са били много силни за туризма.

Изоставане от 9% обаче се отчита за май, юни и юли. Независимо от причините, важното е бизнеса и общините да осмислят рекламната си стратегия за следващата година, та да не се виждат празни шезлонги по Черноморието, коментира експертът.

И тази година не се мина без типично за някои българи мрънкане относно родните ни курорти. Но така нещата не се оправят. Още повече, че невинаги забележките и недоволството имат основания.

Драганов припомни, че по европейски проекти бяха изградени десетки пречиствателни станции по черноморското крайбрежие, има осигурена охрана и здравни власти. "Има стотици хиляди щастливи летовници",каза той.

Според специалиста до 15 септември може да се очаква натоварване по пътищата, но туристи остават по летните курорти само до средата на октомври - дори и времето да е топло след това, защото бизнесът се връща в работния си цикъл.

Най-много, но кратки са посещенията от Румъния. Най-дълъг престой имат англичаните и германците – по около 11 дни средно.

След лятото, да не забравяме хората, които се привличат от културния, планинския и СПА и уелнес туризма, напомни още Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
4
 
! Отговори
ой преди 7 месеца
Приморско....... стика Ве, вие сериозно ли!? Аз във фекалии не се къпя.
72
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 7 месеца
До Анонимен 71 - кажи за яките кръчми в Приморско където се предлага скара/бира и замразена цаца. Добрите места за ядене в Приморско се намират в Созопол. Найс а?
71
0
 
0
 
! Отговори
Йокин преди 7 месеца
Всеки,СЕ ПРОСТИРА,СПОРЕД ЧЕРГАТА.Едни,ЩАСТЛИВИ ТУК,ДРУГИ на вън.А ИМА И ЩАСТЛИВИ,КОИТО,НЕ СА ПОЧИВАЛИ.
70
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Иван аз бях 10дена в Приморско и бе супер! Курорта е пълен с чехи ,словаци и унгарци! Пишете едни и същи глупости както платените *** по тАлавизията! Бях юни и в Гърция ! Доста по- скъпо е от тука! Хубавото беше ,че нямаше почити никакви българи да ти развалят почивката с чалга и простотия! Курортите са ни супер обаче чалгата ги съсипва и тя идва от почиващите сънародници
69
1
 
1
 
! Отговори
Грък преди 8 месеца
До koi то като си глу.пав е за цял живот
68
1
 
7
 
! Отговори
koi преди 8 месеца
4 седмици бях това лято в Гърция и оставих 10 хилки. Оставих ги, но с кеф. А сега да каже БГ мутрата как ще ме накара да му ги дам? Няма начин брат, каквото и на ми ли*еш!
67
0
 
9
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Ми бях 2 седмици на ла-йн-оморието , една седмица остро прекарана в то-а--ле--тната по незнайни причини. Яко раз-ст-ройство и гадене. После една седмица с лека температура. Това ако е като по учебник здраве му кажи!!!
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз съм много щастлив летовник, защото летувах в Гърция.
65
0
 
16
 
! Отговори
Румен Драганов? преди 8 месеца
Само като прочетеш това светло име и спираш да четеш. Минал сезонът "по учебник"? По кой учебник? Как да фалираме хотел? Те половината хотели не отвориха.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нормалните българи не ходят на море в България. Не ме интересува какъв бил сезона за мутрите
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Поръчкова статия. Барем догодина не кой се върже.
62
0
 
10
 
! Отговори
Друг преди 8 месеца
На никого не вярвам. Ако днес кажат, че сезона е добър то утре ще кажат , че е лош! Дрън дрън, че пляс!
61
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Вярно, че Бг морето е гмеж, селяния, бетон и мръсотия.. Но някои форумни мишоци пишат за Испания само по спомените си от нискотарифно пребиваване в някое затънтено градче за 2-3 дни... Испания е родината на бетонираното море - само че си имат много по-голяма плажна ивица и от 10-тина години има някои ограничения..
60
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Дреме ми за нещастните български обирджий колко са спечелили. Догодина дано фалират.. В Гърция 1 бут. от 200гр. Узо е 7-8 евро тук искат 20 лв. затова сеч..и фалит.
59
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз също съм ходил на хубави места в Испания, но съм ходил и на бетона в Испания Преди 15 година смениха законите защото беше презастроено. Няма разлика между Ибиза и Слънчев Бряг. Както в България , така и в Испания има хубави и чисти места. Не може все да се стравнява хубавото в Испания с мизерията в България. Сравявайте хубавите места и в двете дестинации. Аз лично ходя навсякъде. За няколко дни, но както в България , така и в чужбина. Видя ли сме ги всичките.
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Бил съм няколко места в Испания - навсякъде чисто и няма бетон.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Явно не си ходил в Испания щом говориш за бетон по тези места
56
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
То защото в Испания няма бетон. Ибиза, Палма де майорка, Марбея е само бетон. За морето да не говорим. Тоалетната на хилядите круизни кораби с по 3000 пасажера на борда.
55
3
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Щастливи я, щото го карахме в Испания.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз така по учебник - през юни на почивка за 10 дни в Испания, а в средата на септември ще съм за две седмици в Италия.

Спонсорирани публикации