Филмът "Уроците на Блага" е българското предложение за наградите "Оскар"

Решението на специалната комисия е било взето с пълно единодушие
7 сеп 2023 15:28, Петър Бойчев
15
Филмът "Уроците на Блага" е българското предложение за наградите "Оскар"
Снимка НФЦ

Филмът "Уроците на Блага" е българското предложение за 96-ите награди "Оскар" за международен пълнометражен филм. Решението е било взето единодушно днес на заседание в Националния филмов център на комисията по подбора на българската номинация.
 

Комисията е била в състав Людмила Христозова Дякова – председател и членове Зорница София Попганчева, проф. Емилия Стоева, гл. ас. д-р Деян Статулов и Христо Христозов.
 

Лентата на Стефан Командарев разказва историята на пенсионираната и наскоро овдовяла учителка Блага, която става жертва на телефонна измама. Това е и повратният момент в живота ѝ, тъй като остава без спестявания и без пари за гроба на покойния си съпруг. Блага осъзнава, че няма начин да си върне изгубеното, докато не получава примамливо, но подозрително предложение за работа. Някога стриктната и честна жена бавно започва да прекрачва всичките си принципи, пише в прессъобщение до медиите.
 

С този проект Стефан Командарев печели голямата награда "Кристален глобус" за най-добър филм, наградата за най-добра женска роля на Ели Скорчева, наградата от екуменическото жури за отстояване на християнските и морални ценности МФФ Карлови Вари 2023.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
До ъц преди 7 месеца
Баща ти о6ходи ли ти задния двор тази сутрин както си е по стара ваша семейна традиция
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поуката от филма, вероятно е: "Ела с нас, не мисли за норми и принципи и ще живееш. Нищо не можеш да си върнеш, ама ще живееш, защото ни трябваш". Приобщаване, "промяна" му кажете на това.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"""учителката Блага, която става жертва на телефонна измама""" ------- Путин е виновен!!!!
7
5
 
4
 
! Отговори
ъц преди 7 месеца
Вий не разбирате от "Изкуство", бе... Това е художественъ алегория, шъ рече за всичку лошу е виновен "комунизамъ" у Бг !!!! За Дватъ векъ Византийску робству, за Пет векъ Османску робству, за двете Национални катастрофи след Освобождението от Османлиите и сега за пишман Демокрациятъ ни... и кой виновен????? Правилну - Комунизамъ на бай Тошу!!!!! Ха, ся дайте 5-6 Оскаръ, па да мирясът до следващия път!!!!! -)))))
6
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
поредната дълбока депресарщина с още по-дълбок и неразбираем смисъл, за нас непросветените..
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И с тая завоалирана пропаганда пак няма да има гледане и класиране. Като гледам снимката всичко е натъкмено пропагандно.
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Негледаем, некласираем. Тва са чисто нашенски балкански неща неразбираеми за публицата на фестивала. Няма да се научите бе.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оскари не се дават за ала-бала филми и измислени истории. Ако искаме да вземем Оскар, трябва да се обърнен към реални истински истории от пребогатата ни история. Стига с тия посткомунистически алабализми и некадърни продукции без никаква стойност.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашите що не почнат да правят сапунки чиста работа... все едно и също
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този филм няма шанс и за номиняция дори. Не казвам, че е лош, но на оскари се търси друго, а не пенсионерака жертва на телефонна измама

Спонсорирани публикации