Какво крият вагоните на зеления влак, който вози династията Ким от десетилетия?

Машината на Ким Чен Ун се е превърнала в символ на изолацията
Обновена: 13 сеп 2023 19:29 | 13 сеп 2023 19:00, Нели Христова
77
Какво крият вагоните на зеления влак, който вози династията Ким от десетилетия?
Снимка: БГНЕС

В неделя следобед севернокорейският лидер Ким Чен Ун се качи на старомоден зелен влак, който вече се е превърнал в траен символ на изолацията и секретността на отшелническата нация.

Изображения, разпространени от севернокорейската държавна медия KCNA, показват Ким да се качва на личния си влак, докато се подготвя да отпътува за Русия за среща с руския си колега Владимир Путин, на фона на предупреждения от страна на Съединените щати, че може да има оръжейна сделка на масата.

Снимките на заминаването на Ким от Пхенян показват гара с дълъг червен килим, постлан за лидера, подреден с униформени служители и войници. Няколко служители се покланят и се ръкуват с Ким. На заден план могат да се видят жени в рокли и традиционни облекла, които аплодират и развяват знамето на Северна Корея.

Сред заснетите длъжностни лица изглежда са външният министър на Северна Корея Чое Сун Хуей и Ри Пьонг Чол, заместник-председател на Централната военна комисия на управляващата Работническа партия.

В един момент Ким и неговият антураж стоят на входа на влака, махайки на тълпата – предлагайки поглед към тежко бронирания, бавно движещ се локомотив, с полиран дървен под и богато украсена бяла врата.

Поредицата от тъмнозелени вагони с жълти ивици, минаващи отстрани, съответстват на вида на влака, използван както от неговия дядо Ким Ир Сен, така и от баща му Ким Чен Ир, който според сведенията организирал пищни вечери на композицията.

Луксозен брониран влак

Влакът отдавна е обект на интриги, превозвайки поколения от семейство Ким из страната и на редки задгранични пътувания.

Ким Чен Ир, за когото се твърди, че не желае да лети със самолет, е разчитал много на него, според Ройтерс – за разлика от сина си Ким Чен Ун, който преди е пътувал с луксозен частен самолет и който е учил в Швейцария през 90-те години.

Същият влак – зелен с жълти ивици – се виждаше на кадри от руски държавни медии, когато Ким Чен Ир посети Русия през 2002 г. По това време международните санкции срещу Северна Корея бяха облекчени, позволявайки кратък период на по-голяма ангажираност с външния свят.

Мемоарите на бившия руски служител Константин Пуликовски, извлечени от доклад на бележник на руското външно министерство на борда на влака през 2001 г. по време на едномесечното пътуване на Ким Чен Ир из Русия, рисуват картина на лукс. Пуликовски твърди, че влакът е бил управляван от красиви жени и натоварен с екстравагантни ястия и вино, според статия в New York Times от 2002 г.

"Беше възможно да се поръча всяко ястие от руска, китайска, корейска, японска и френска кухня", пише Пуликовски, според Times. Живи омари са били откарани до гарите по маршрута и според съобщенията са били доставени каси с червени вина от Бордо и Бургундия, пише Пуликовски.

Други доклади през годините от южнокорейски медии подчертават характеристиките за сигурност на влака. Според доклад от 2009 г. в южнокорейския вестник Chosun Ilbo, влакът е толкова силно брониран, че се движи със средна скорост от 60 километра в час.

Той съдържа конферентни зали, зала за публика и спални и включваше сателитни телефонни връзки и телевизори с плосък екран, съобщава вестникът по това време.

"Преди влакът на Ким да се приближи до гарата, захранването на другите релси се изключва, така че други влакове да не могат да се движат", съобщава вестникът.

Ким Чен Ун на борда

Днешната Северна Корея е далеч от онази епоха в началото на хилядолетието, когато Пуликовски говори за щедрост и лукс във влака.

Международните санкции бяха въведени отново през 2003 г., след като Северна Корея продължи програмата си за ядрени оръжия и се оттегли от Договора за неразпространение на ядрено оръжие. Информацията от вътрешността на страната изчезна още повече през последните години от управлението на Ким Чен Ун.

Вече уединена и изолирана държава, Северна Корея затвори границите си по време на пандемията от коронавирус и доклади от по-рано тази година предполагат, че населението, което не е част от политическия елит в Пхенян, е изправено пред хроничен недостиг на храна.

Дори преди пандемията от COVID почти половината от населението на Северна Корея е било недохранено, според Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Все пак влакът се появи няколко пъти, откакто Ким пое властта през 2011 г., подчертавайки отношенията на Северна Корея с Русия и Китай – единственият истински съюзник на страната в международен план.

Ким се вози на влака до Пекин през 2018 г., отбелязвайки първото си пътуване в чужбина, откакто пое властта, където се срещна с китайския си колега Си Дзинпин и други високопоставени служители. Кадри, разпространени от KCNA, показват Ким и редица китайски служители на борда на влака, седнали на два реда розови дивани от двете страни на вагона.

Ким направи още едно пътуване с влак до Пекин през януари 2019 г., след което на следващия месец той се качи на влака до Виетнам, за да се срещне с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп в столицата Ханой. Но тази среща на върха пропадна, без сключена сделка или конкретен напредък в настояването за денуклеаризация.

През април 2019 г. Ким взе влака за Владивосток, за да се срещне с Путин за първи път – където той обвини САЩ, че са действали "недобронамерено" на срещата на върха в Ханой. Снимки от пътуването показват севернокорейски работници на гара Владивосток, които бършат външната част на влака.

Съвсем наскоро през 2022 г. кадри, разпространени от държавните медии на Северна Корея, показват как Ким работи в офиса си във влака, със сини завеси на заден план и сини столове около бяла маса.

Държавните медии излъчиха и документален филм, показващ редки проблясъци на Ким в по-спокойно състояние - седнал в офиса си във влака с бяла риза с къси ръкави, пушейки цигара, докато разговаря с официални лица, според южнокорейската информационна агенция Йонхап. В ъгъла се виждат монитор за лаптоп и компютър.

За какво се разбраха Путин и Ким Чен Ун вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Снимки на голи мъже и камшици ...както и колекцията с гей филми 18+ на Ким
66
4
 
6
 
! Отговори
пак ли мисирките преди 7 месеца
НАС питате?
65
22
 
34
 
! Отговори
Хихихо преди 7 месеца
Каквото и да говорите и да пишете глупости за КимПоне не е паднал на колене като нашите предатели които отдавна са на колене и *** сладоледа на американцитеНо най-важното те *** но джобовете им се напълниха с париА българският народ направо го духа и с празни джобовеОще сме свободни А нищо не може да направим по-зле и от корейците
64
2
 
20
 
! Отговори
Любопитно преди 7 месеца
Всяка новина за влака на Ким става световна новина. Защо ли?
63
13
 
24
 
! Отговори
Руснак преди 7 месеца
Ще усетите от първа ръка какво се крие във влака на Кумчо,страх тресе *** еврогейстан НАТО и краваристан ........стягайте се играта загрубява и някой хора ще ходят на фронта и няма да се върнат живи за благото на фащ !!!
62
8
 
6
 
! Отговори
Hanko brat преди 7 месеца
Учреди се лигата на ***, сега ще заседават кога и как точно да унищожат света.
61
7
 
10
 
! Отговори
One Driver преди 7 месеца
Другия път -с колело. Делегацията -марш на скок, след него.
60
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нашия Тагаренко да каже! Нали е голям украински разузнавач?! :)
59
24
 
15
 
! Отговори
Със сигурност преди 7 месеца
Една жалка картина на действителността в две жалки държави, пък било то едната с размер на континент! Колоси на глинени крака.
58
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вова мачка на Ким топурдаците.
57
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руските резерви, натрупани от Москва за офанзива, бяха привлечени в "Бахмутската месомелачка" и смлени там.
56
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Винаги се чудя Вова. А в последно време - мачкай, Вова!
55
11
 
7
 
! Отговори
Винаги се чудя преди 7 месеца
Как ли са ми викали галено на Путин?
54
10
 
7
 
! Отговори
Винаги се чудя преди 7 месеца
Как може да сложат на късия това позорно име?
53
13
 
20
 
! Отговори
КОГА???!!! преди 7 месеца
Кога лидер от такъв ранг ще посети България? КОГА?!
52
26
 
17
 
! Отговори
До къде се докараха преди 7 месеца
Путин и Шойгу през седмица на колене просят в Северна Корея!
51
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До На Путин народа. С писане на глупости не стаа бе...
50
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя пък леген, къв експерт е? ха ха ха
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 48. И аз първо това забелязах въпреки че съм изключил звука - пумпал какниже някакви глупости.
48
10
 
14
 
! Отговори
На Путин народа преди 7 месеца
Вместо да се изправи срещу сатрапа Путин 2 милиона от Народът на Русия позорно и страхливо избяга в чужбина. Да живеят на социални помощи в ЕС, да ги хранят с парите на европейските данъкоплатци.

Спонсорирани публикации