Виртуалните срещи не активират мозъка така, както тези "очи в очи"

Мозъчната активност е по-висока при реалните
31 окт 2023 09:06, Елка Василева
5
Виртуалните срещи не активират мозъка така, както тези "очи в очи"
Снимка: архив, БГНЕС

Виртуалните срещи не активират мозъка така, както го правят тези "очи в очи", съобщи ЮПИ. Ново научно изследване показва, че мозъчната активност при различните срещи е различна.

Независимо, че при разговор в популярната платформа за видеоконференции Зуум отсреща стои реален човек, мозъкът не реагира по начина, по който го прави на живо, каза Джой Хърш, водещ автор на изследването и професор по психиатрия в "Йейл".

Участниците в проучването за реакциите при срещи на живо са показали по-висока мозъчна активност.

Динамиката на социалното взаимодействие, което се наблюдава при срещи на живо, е по-малка или отсъства при разговори в Зуум. Живият контакт е важен за човешкото поведение в рамките на социума, каза Хирш. Онлайн репрезентацията на лица, дори с най-новите технологии, не дават достъп до същите невронни вериги в мозъка, добавя тя.

Резултатите са публикувани в сп. "Имаджин нюросайънс".
(БТА, Розалия Благоева)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
виртуалът е лъжлива реалност, истинската реалност е съвсем друго.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Все някога ще се видим отново!
3
2
 
3
 
! Отговори
При срещата на живо преди 6 месеца
има и други фактори, които не могат ада се предадат по жицата - феромони например. Контакта "очи в очи" придобива друг смисъл и измерение на живо. Хората са социални животни от стотици хиляди години, а може би от милиони, още преди да бъдат окачествени като "хора". Тука от няколко години яко ни натискат да ставаме анти-социални, появяват и се модерни политически течения с анти-човешка идеология. Въобще, всичко, което науката е постигнала сега сякаш се използва срещу хората.
2
3
 
1
 
! Отговори
Аха преди 6 месеца
И какво означава това? Реално не дават никакви числа, дали това влияе негативно или положително също не става ясно. Общо взето тази статия е също толкова полезна, колкото и когато препишат коментар от фейсбук и го представят като новина.
1
2
 
3
 
! Отговори
Сатанизъм истински преди 6 месеца
Полицията и ДАНС манипулират хората в Бобоб дол от Антените по покривите, хората станаха като зомбита, масово умират млади хора в града - над 200 за 3 години! Германов

Спонсорирани публикации