Махмурлията може да е дори по-опасен от шофьор в нетрезво състояние

И с нула промила алкохол в кръвта такъв водач прави повече нарушения на пътя
3 яну 2024 07:03, Елка Василева
50
Махмурлията може да е дори по-опасен от шофьор в нетрезво състояние
Снимка: архив, БГНЕС

Коледните и новогодишните празници преминаха, като със сигурност много хора са се събудили на сутринта с махмурлук. Неговата тежест зависи от количеството изпит алкохол. Трябва обаче да се има предвид, че шофирането в такова състояние може да бъде много опасно, дори проверка да покаже, че човекът зад волана няма алкохол в кръвта, пише AutoMedia.bg.

Екип от учени от Университета на Западна Англия е провел изследване, което показва, че управлението на кола с махмурлук е дори по-опасно, отколкото в нетрезво състояние. От гледна точка на скоростта на реакция и стила на шофиране поведението на махмурлии е идентично с това на хора, които имат ниво на алкохол от над 0,5 промила (толкова е максимално допустимото ниво в много от страните в Европа).

Отбелязва се обаче, че шофьорите с махмурлук са по-разсеяни на пътя, пренебрегват по-често маркировката, превишават скоростта или извършват други нарушения. И това се отнася дори за някои от тези, чиято проба за алкохол показва нула промила, тоест те не подлежат на санкция никъде по света.

„Те шофират така, сякаш нивото на алкохол в кръвта им е над допустимото, но всъщност в този момент няма нищо незаконно в това да седнат зад волана", коментира професор Крис Алфорд от Университета на Западна Англия.

Авторите на изследването са категорични, че в подобни случаи шофьорът трябва внимателно да оцени състоянието си, при това няколко пъти, преди да седне зад волана и да излезе на пътя, защото в крайна сметка махмурлукът му застрашава както самия него и пътниците в автомобила, така и останалите участници в движението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
6
 
! Отговори
Държава без закони преди 3 месеца
Онзи ден прочетох "новина" как колите с таблети били по-опасни от дрогираните шофьори. Днес тук четем, че пияните карали по-добре от махмурлиите... браво на вас бе български медии. Утре пуснете една новина кой ще спечели на състезание между пияни и дрогирани.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анелия Бръммм преди 3 месеца
Срамен дебат... закона е категоричен, че ако не се чувстваш добре или си пиян не трябва да шофираш, точка. Що за дебат? Кой карал по-добре - пияния или махмурлията. И двамата не трябва да карат... отворете го прочетете този правилник, поне да не се излагате.
39
0
 
2
 
! Отговори
Вие сериозно ли преди 3 месеца
Кажи честно че изкарахте че трезвените карат по-зле от пияните... дъно
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз като карам кола, винаги пия. Даже като ми се изпразни бутилката, спирам да си купя нова. Как може да се забрани въобще пиенето по време на каране на кола? Изпивам по един литър вода и хич не ми пука, че някой катажия може да ме спре и да ми проверява колко ми е хидратацията на кръвта или дали имам махмурлук от препиване с газирана вода!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напразни напъни!
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 40 Върви изпий две кила домашно червено вино на човек с две шепи печени орехи. Това веднъж на маса ми се случи. Няма такава убийствена комбинация. Мезето добро питието добро,но на другия ден искаш да си отрежеш главата щото те боли до космоса. Даже и на по другия ден. И по-*** при мен беше че бяхме 5 човека и никой не знаеше че е такава зловеща комбинацията между печени орехи и червено вино. Да бяхме изяли по една пържола вместо тия орехи. Нямаше да ни има нищо.
35
7
 
2
 
! Отговори
тъй тъй преди 3 месеца
Мъж,който не може да се справи с махмурлука изобщо не е мъж!Другото са празни приказки!
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Махмурлукът е доста опасен и при някои наистина може да доведе до проблемно шофиране. Но иначе по закон ако си пушил трева преди няколко дни си супер "престъпник" и подлежиш на нечовешки санкции за абсолютно нищо! Чудя се кога ще се промени този *** закон?!?
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Айде сега нов закон за отнемане на автомобилите на махмурлиите :)
32
1
 
12
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Некадърността и корупцията са най опасни и в днешно време са навсякъде.Не махмурлука....а Българина си е опасен сам по себе си понеже е и нагъл и про.ст.
31
2
 
7
 
! Отговори
Бг...която загубихме преди 3 месеца
Еех, по време на социализма нямаше ментета напитки по магазините. Днес може да мутирате от сегашнште !
30
0
 
6
 
! Отговори
do 33 преди 3 месеца
Там е работата. И при пушенето на коз не отчитат промили, просто ти вземат колата, ако да кажем преди две седмици си пушил, нищо че си репичка в момента. Даже може и да не си пушил, дрегерите им дават от 15% до 87% процента.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
имаме ли тестове за махмурлук ?
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
извинявам се кой е университета от западна Англия и кои са учените установили това?
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ицо, и каква конфискация ще има ако дрегера не отчете промили? Ти може да си махмурлия, но да си трезвен същевремнно.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от 29 Извинявам се...мозъкът ми толкова е свикнал с алкохола...
25
0
 
9
 
! Отговори
Ицо преди 3 месеца
Конфискация на автомобила на всеки с махмурлук! Дори преди две седмици да си бил с махмурлук, пак конфискация! Да го направят както е с джонгата, пушил преди две седмици, днес ти вземат колата ако те спрат. Добре ли е? На тази планета няма друга държава с такъв абсурден закон, просто не съществува.
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Най якото е че за махмурлук дават болнични.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Допреди 10-тина години имах махмурлук, а пиех колкото сега, но сега нямам махмурлук. Обяснявам си го с едно- мозъкът ми толкова е свикнал с мозъка, че все едно го няма. Че е изпържен. Нали за наркоманите често казват " дрогата му е изпържила мозъка". Че и моята работа май е такава.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
do 25 На махмурлията му е гадно, цепи го главата и в дадена ситуация това може да му изиграе лоша шега, а някой ако е седнал зад волана на 100 грама уиски (не повече) е даже по-съсредоточен от махмурлията защото е с преповдигнато настроение.

Спонсорирани публикации