Сурвакар шокира Разлог - влачи умряла лисица на синджир на кукерски събор

Изяла му кокошките и той я препарирал за назидание
Обновена: 3 яну 2024 17:04 | 3 яну 2024 16:01, Петър Бойчев
156
Сурвакар шокира Разлог - влачи умряла лисица на синджир на кукерски събор
СНИМКА НОВА

Сурвакар шокира публиката на кукерския фестивал „Старчевата” в Разлог, като се появи с умряла лисица, която влачеше след себе си. Община го заклейми и уточни, че лисицата е била препарирана. Тя изяла кокошкикте на стопанина и той разярен я убил и препарирал. Влачил я за назидание на фестивала.

Гледката веднага предизвика стотици гневни реакции и публикации в социалните мрежи. „Като човек, който изключително много се възхищава на фестивала и на участниците във фестивала, съжалявам, че точно там трябваше да стана свидетел на подобна сцена. Независимо дали животното е препарирано или не – това е абсолютно недопустимо. Липсва всякакъв контрол. Не е нормално да ставаме свидетели на подобни сцени”.  Това заяви в ефира на „Здравей, България” директорът на приюта за безстопанствени кучета в Благоевград Ирена Везенкова.

Според нея независимо дали животното е препарирано, с каквато позиция излезе общината в Разлог, това е недопустимо. „Това е гавра и варварство. Пред погледите на деца. Кое му е нормалното, кое му е забавното?”, попита тя.

Екипът на NOVA говори в деня на фестивала с мъжа, влачил лисицата. Той обясни, че животното е влязло в курника му и избило кокошките му преди да го залови и убие.

Ден по-рано от общината обявиха официално: "В част от сценките на вчерашния карнавал "Старчевата" са използвани препарирани животни, но не и такива които са били живи, своевременно вързани и дърпани по улиците в Разлог. Във връзка със създалата се обстановка в социалните мрежи, Община Разлог е категорична, че не толерира подобно поведение, което нарушава хуманно отношение към животните!

Във връзка със ситуацията на площада, Община Разлог апелира към отговорно поведение към животните, както и същите да не бъдат използвани с публични цели и изяви на дадена личност.

Община Разлог изразява своята позиция, че хората в Разлог не са варвари, споменавайки фактът, че години наред, не само в Разлог, по време на кукерски карнавали препарирани животни са били използвани от участниците, като част от техните реквизити.

Съобразно правомощията си Община Разлог следи за хуманното отношение към всички видове животни, като в подобни ситуации санкционира и сигнализира по-висши органи и институции за неправомерните действие на всеки един човек".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
КАТО ГЛЕДАМ КАКВИ ПРОСТОТИИ ПРАВЯТ, ВСЯКАКВИ ....ТЪРСЯТ ВНИМАНИЕ!СЕГА НА ЙОРДАТОВ ДЕН ПИЯНИЦИ С ПЛЕТЕНИ КАПИ В БЯЛО , ЗЕЛЕНО И ЧЕРВЕНО...ТРАДИЦИЯ! ДАЖЕ ЖЕНИ СЕ БЯХА ХВЪРЛИЛИ ЗА КРЪСТА!ПОНЕ КМЕТОВЕТЕ ДА СЕ КОНСУЛТИРАТ С МУЗЕИНИТЕ ЕТНОГРАФИ !ПОПОВЕТЕ МЪЛЧАТ И ВЗЕМАТ ПАРИ!ЗА ПАРИ ВЕНЧАВАТ В СЪБОТА/ДЕНЯ НА МЪРТВИТЕ/НЕ ОТКАЗВАТ .....традиция ЗРЕЛИЩЕ И ПРОСТОТИЯ! ВСИЧКО стана пошло за съжаление
109
3
 
4
 
! Отговори
Мусайбе преди 3 месеца
И ний сме дали нещо на света
108
5
 
5
 
! Отговори
Кукер Сурвакар преди 3 месеца
Догодина ще влача умрял плъх на синджир! Може хипотетично да го наречем Денкоффф!
107
10
 
5
 
! Отговори
Джо преди 3 месеца
Хора без работа . Някой да ви е карал да се мотате на СТАРЧЕВАТА ? На този празник не се раздават лак за нокти , червило и чорапогащи. СОРИ.
106
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми ше я влачи ми, вие искате да я бута ли?
105
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само транспедер на тротинетка не беме видели.
104
7
 
12
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
Сега да го хванат и по стар дивашки обичай да го тричат цял ден на мегданя, а кумицата да я заврат там 'де му слънце не огрява :).
103
5
 
17
 
! Отговори
Котка преди 3 месеца
Еми това са "вековните български традиции". Колкото и да се опитвате да ги захаросвате, те са езически и варварски. Няколко атеистични поколения - и веднага лъсва грубата ни брутална същност. Ако България не се върне към православието, след няма и век ум ре лите лисици ще сме ние.
102
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми тя умряла уа !!
101
5
 
15
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 месеца
Айде сега препарирано било,на снимката друго се вижда,кръвта на муцуната...Ами варвари сте,заслужавате да ви хвърлят в някоя кариера и да бачкате до сумрак!!!
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 110, пияндетата български не разбират написан текст. Най-обичат да коментират. Ей така за спорта. Този, който ти опонира друго не може да прави. просто за нищо не става!
99
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Сър Джеймс, а не! Това са християнски ценности на отгледан в християнско семейство мъж. Закърмен с български традиции! Извинете :) Но потурите не са евроатлантически!
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 109, дали изобщо разбра написаното или просто коментираш за спорта? Честно, не ви ли писна да сте пр0сти постояннно?
97
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До анонимен 106,Разбирам щастието ви, но помислете малко и за милите животинки, и те имат нужда от храна:)
96
12
 
4
 
! Отговори
Сър Джеймс преди 3 месеца
Евроатлантици сър! Забавляват се!!!!
95
8
 
10
 
! Отговори
Из куфяла копейка преди 3 месеца
За лисиците плачат, а за убитите хора от Путин се радват
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 104, от 35 щастлив вегетарианец :) Сбърка човека, мой :) Но нямам нищо против да си хапвате месо. Та, попадна на грешния човек.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евала,машала,ашколсун
92
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До анонимен 101 Не ме будалкай, хапнал си доволно пържоли около Нова година:) А на Великден агнешкото ти се топи в устата:)
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
от 102 Че тоз какаваник ходи пак да търси заека, сложихме го в торба и сме се смяли цяла нощ с тази случка на маса с приготевния заек.

Спонсорирани публикации