Южна Корея приключва с вековна традиция: Спира продажбата на кучешко месо

То не е популярно сред младите
9 яну 2024 11:30, Нели Христова
68
Южна Корея приключва с вековна традиция: Спира продажбата на кучешко месо
Снимка: БГНЕС

Южна Корея прие нов закон, който има за цел да прекрати клането и продажбата на кучета за месо до 2027 г. Това ще сложи край на вековната традиция да се яде месо от кучета, пишат от BBC.

Законът има за цел да сложи край на вековната практика да се яде кучешко месо.

Кучешкото месо е изпаднало в немилост сред закусвалните през последните няколко десетилетия. Избягват го най-вече младите.

Съгласно закона отглеждането или клането на кучета за консумация ще бъде забранено, както и разпространението или продажбата на кучешко месо. Онези, които са признати за виновни за това, могат да бъдат изпратени в затвора.

Тези, които колят кучета, могат да получат до три години затвор. Тези, които отглеждат кучета за месо или продават кучешко месо, могат да излежат максимум две години. Самата консумация на кучешко месо обаче няма да е незаконна.

Новото законодателство ще влезе в сила след три години, като дава време на фермерите и собствениците на ресторанти да намерят алтернативни източници на работа и доходи. Те ще трябва да представят план за постепенно прекратяване на бизнеса си на местните власти.

Правителството обеща да подкрепи напълно производителите на кучешко месо, месарите и собствениците на ресторанти, чийто бизнес ще бъде принуден да затвори, въпреки че подробностите за това каква компенсация ще бъде предложена все още не са обработени.

Според правителствената статистика Южна Корея е имала около 1600 ресторанта за кучешко месо и 1150 кучешки ферми през 2023 г.

Яхнията от кучешко месо, наречена "бошинтанг", се смята за деликатес сред някои по-възрастни южнокорейци. Но месото вече не е популярно сред младите хора.

Сегашният президент Юн Сук Йол и съпругата му притежават шест кучета и призоваха за забрана на кучешкото месо.

Според проучване на Gallup миналата година само 8% от хората казват, че са опитвали кучешко месо през последните 12 месеца, което е спад от 27% през 2015 г. По-малко от една пета от анкетираните казват, че подкрепят консумацията на месо.

Предишни правителства, датиращи от 80-те години на миналия век, обещаха да забранят кучешкото месо, но не успяха да постигнат напредък. Настоящият президент Юн Сук Йол и първата дама Ким Кеон Хи са известни любители на животните. Двойката притежава шест кучета и г-жа Ким призова да се прекрати практиката да се ядат кучета.

Групи за правата на животните, които отдавна настояват за забраната, похвалиха резултата от гласуването във вторник.

Юн А Чае, изпълнителен директор на Humane Society в Корея, каза, че е изненадана да види забраната приживе.

"Докато сърцето ми се къса за всички милиони кучета, за които тази промяна дойде твърде късно, аз съм изключително щастлива, че Южна Корея вече може да затвори тази нещастна глава в нашата история и да прегърне бъдеще, подходящо за кучета", каза тя.

Производителите на кучешко месо водеха кампания срещу забраната. Те твърдят, че като се има предвид намаляващата популярност сред младите хора, практиката трябва да се остави да изчезне естествено с времето. Много фермери и ресторантьори са в напреднала възраст и казаха, че ще им бъде трудно да сменят поминъка си толкова късно в живота.

Един от производителите на кучета, Джу Йонг Бонг, каза пред BBC, че индустрията е в отчаяние.

"След 10 години индустрията щеше да изчезне. Ние сме в 60-те и 70-те години и сега нямаме друг избор, освен да загубим прехраната си", каза той и добави, че това е "нарушаване на свободата на хората да ядат каквото им харесва".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
До 10 преди 4 месеца
До АнонименЯвно, така се произвеждат и журналисти!
16
4
 
11
 
! Отговори
Слушай бе преди 4 месеца
До АнонименГадняр. 100% кучетата са по умни от теб. За това, че са бездомни те нямат вина! Винатаие в т. н човек- безчовечен! Кучето никога не предава стопанина си, а това на двата крака го прави, изхвърляйки ги на улицата!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Повръщам :(
14
1
 
21
 
! Отговори
Виетнамска поговорка преди 4 месеца
Храни куче да те храни.
13
3
 
1
 
! Отговори
2222 преди 4 месеца
До АнонименТРЯБВА ДА ИЗПРАТИМ ТЕБ ЩЕ ИМ Е ВКУСНО МНОГО
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
прассета може, а кучета и котки не........ или май обратното беше ;)
11
1
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
До Анонимен ... Отворете тук южно корейски ресторанти.... Хахахаа, свободно пасли кучета има - с тении, гана и краста :))))))))))))))))))))))))))))))
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Един от производителите на кучета..." да ви имам преводаческите умения! Как се произвежда куче?
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Отворете тук южно корейски ресторанти. Ще решим проблема с бездомните кучета.
8
8
 
16
 
! Отговори
Южна Корея? преди 4 месеца
Тия не ги ли давахте като пример? Пък то какво излезе? И по-интересното, тази вековна традиция дали се практикува от Северна Корея или са по-напред в цивилизационното развитие?
7
8
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Ами в БРИКСа нещо? Там в някои членки и кандидатки още хора се ядат :)))))))))))
6
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За сметка на което у бугарско българщината е в разцвет - кучета се тричат, умрели лисици ги влачат по мегданите разни хора, облечени в исконни потури, стародавни български членове се разкисват във водите на Тунджа и други побългарени водоеми! Да живее българщинАта, застинала в средновековието!
5
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ужасно отвратително, куче, най-добрия приятел на човека...
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега и в Студентски град да спрат и всички ще са доволни,
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Обичам месото, но обичам и животните. Ако зависи от мен да убивам, за да ям ще стана вегетарианец.
2
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Урсула пък забрани фурните прасетата и ракията на село :)))
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Продажбата спира, ами еденето спира ли на кучешко месо? А за агнетата и телетата не им ли се къса сърцето? Ама големи uguoTuu по този свят.

Спонсорирани публикации