Нотариуса гръмнат с няколко куршума в главата, замесен в над 200 измами с имоти

Комисията „Кушлев“ му отнема 430 000 лева
Обновена: 1 фев 2024 07:50 | 1 фев 2024 06:00, Петър Бойчев
329
Нотариуса гръмнат с няколко куршума в главата, замесен в над 200 измами с имоти
Снимка МВР

Мартин Божанов – Нотариуса, който беше убит снощи в столичнияа квартал Горна баня, е застрелян с малокалибрено оръжие, вероятно 5,6 милиметра или т. нар. 0.22 LR.

Изстрелите са били няколко, само в главата. На мястото е открита частица от гилза от пистолет. Иво Илиев, зам.- градски прокурор на София, потвърди името на убития.

Шефката на градската прокуратура Илияна Кирилова посочи, че ще има проверка за стари разследвания срещу Божанов. „ Доколкото знам, Мартин Божанов – Нотариуса през годините е бил интересен покрай делото „Крашевски". В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати", заяви Кирилова.

Живко Коцев, главен секретар на МВР, допълни, че от ведомството са предприели всички действия по разследването.

Още по темата

Убиецът е бил добър стрелец - Нотариуса е ликвидиран до колата си, която не е засегната от изстрелите. Затова се проверяваше дали не е стреляно от близко дърво например. С откриването на гилзата тази версия отпадна.
Куршумите проехтели около 19:20 часа, когато охраната на комплекса се сменяла.

Трупът му е бил открит до кола на територията на 6-то РПУ. Засега не е ясно кой е убиецът и какъв е мотивът му.
Предполага се, че дейността на Мартин е причината за убийството. От много години той е подозиран в крупни имотни и други измами. Става първият клиент на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество „Кушлев". През 2008 г. комисията му отнема 430 000 лева, след като той е осъден за измама с имоти. Забъркан е бил в кражбата на над 200 апартамента и къщи в столицата.

Името му бе замесено и в разследвания на Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата за решаване на проблеми на клиенти на обвинението срещу определени суми.

Градският прокурор на София Илияна Кирилова обясни, че убитият е известен на прокуратурата. "В Софийска градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати", каза тя. По думите на Илияна Кирилова, по случая се разпитват свидетели. "По делото се работи, разпитват се свидетели, установяват се и други неща. Това, което мога да кажа, е, че ще видя на какъв етап е делото, но знам, че се работи усилено, включително и за имотни измами. Имаме сигнали, подадени от магистрати, които не са прокурори, за отправени заплахи към тях", каза още Кирилова. Тя не потвърди изтеклата информация, че убитият е свързан с прокурорски рекет.

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследването на "Антикорупционния фонд"(АКФ) за ресторантьора Веселин Денков. В него бяха излъчени записи на разговори, които Ивайла Бакалова - жената, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста след задържането му през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които са необходими, за да бъде пуснат арестуваният - най-малко 100 000 евро. Един от споменатите в разследването е Мартин Божанов.

От своя страна, главният секретар на МВР комисар Живко Коцев обясни следното за тежкия инцидент: "Установяват се свидетели, очевидци. Умоляваме гражданите, ако разполагат с някаква информация, да ни съдействат. Това в момента се работи. Изяснява се. Все пак е извършено тежко престъпление. Всички сили за вдигнати на крак. Работим, за да установим извършителя на убийството. Малко преди 20 часа е получен сигналът. Веднага, след като е приет сигнала, са реагирали колегите".

Снощи трябваше да се учение на МВР в центъра на столицата, което в последния момент беше отменено. По непотвърдена информация учението е било отменено именно заради убийството на Мартин Божанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
0
 
5
 
! Отговори
"Кушлев" преди 2 месеца
Жена му работи в ГДБОП а той осъждан,забъркан в кражби на 200 жилища и къщи в София.....Ни лук яли ни лук мирисали.
241
0
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 месеца
за какво ми взимат данък, след като държавата не може да осъди човек с очевидни имотни измами. По-добре да ги закриват тия *** служби и това е.
240
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРИТЧИ 1:19 Такива са пътищата на всеки сребролюбец; сребролюбието отнема живота на завладените от него - затова е застрелян
239
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тъй тъй, разчиства се. На хората им писна от тлъсти, подкупни магистрати и магистралки, за туй сега ще наредят някой и друг ред магистратски туловища. Дибре започва.
238
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Флоберката е любимо оръжие на ликвидаторите.
237
0
 
3
 
! Отговори
Eee преди 2 месеца
Просълзих се
236
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
NA NQKOI MY POTARPEVSH MY E PADANALO PERDETO I MY E VIDQL SMETKATA,RANO ILI KASNO VSEKI SI POLY4AVA ZASLYJENOTO,MAKAR 4E NA TOQ MY SE RAZMINALO,PREKALENO MNOGO PATI,DA SE ZNAE 4E E ZAMESEN V NAD 200 IZMAMI I O6TE DA E NA SVOBOTAAA,TVA GO IMA SAMO V bg
235
2
 
22
 
! Отговори
Радослав преди 2 месеца
Явно на някой му е писнало да чака 10 години разследване на комунистическата ни милиция срещу неизвестен извършител и е решил да свърши работата на цяла орда държавни тюфлеци и софраджии като е взел правосъдието в собствените си ръце, но така е в посткомунистическите кочинки където корупцията е национален спорт, а правосъдието една фантазия!
234
3
 
6
 
! Отговори
Шенго преди 2 месеца
Нали простолюдието, населяващо територията и избиращо такива, каквито приличат на него - гадни, низки, подли, пошли, андрешковци, неуки, нискоинтелигентни, ужасно много се прехласва по хамериканосите. Ами нека простолюдието, което гласува за Боко еднокнижника, Киро ***, Кокорчо наглеца и магнитския шишак, да видят как действа хамериканската прокоратура, която е тръмплин за политическа кариера. Гонят до дупка и повишение само за тези, които печелят дела, а не за загубеняците, както е тук.
233
6
 
7
 
! Отговори
Народа преди 2 месеца
Имаме други полутици ( Про100 Киро, Кокорчо, Боко, Дебелян ....) , които са замесени в много повече измами ! Къде са куршумите за тях ??? И кога ???
232
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това по всяка вероятност има връзка с фашизирането на Борисов и желанието му да махне Тодор Тагарев. Детайл от същата 'сглобка'.
231
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 2 месеца
Този е новия елит на родината баце....Даваха елитния клуб пред , който го е споделила справеливостта. Ми като гледам какъв глуб е ...Мяза на къща на румънска ало измамница. Сложили и неква емблема с лауврови венци със златиста боя, по-голяма от вратата и хоп "тука е елита" Въййй и елита дето имаме.
230
0
 
11
 
! Отговори
Шенго преди 2 месеца
И тъъппаанарите, населяващи тая територия, искат да ги пуснат в Шенген... Гущерът си откъсна една от опашките. Нали се сещате какво ще намери разследването - слухове и анонимки.
229
0
 
12
 
! Отговори
Генерал Колев преди 2 месеца
Имотната мафия контролира и цените на имотите като заграбва или изкупува всичко е което е на свободния пазар. Има буфер от по 500 имота и определя цените. Внасят работници от държави дето заплатите са по 50$ на месец. Цимента им е по 4 лв торбата на едро. Квадрата излиза 300 Евро с терена ония му искат 2000Е нагоре - до 1000% печалба. Даже банките, които печелят от кредитите се възпротевиха вече и обявиха , че имотите са поне с 50 % надценени...
228
0
 
12
 
! Отговори
Бахамата преди 2 месеца
До хмНе е нотариус бос на нотариуси и судии бил , сега се пържи в ада на босовете специален рогат караконджул го върти на голем кол над бавен огън...
227
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много са го чакали. На втората измама е трябвало да го гръмнат.
226
0
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Този Живко Коцев по ТВ каза,че Нотариуса бил застрелян с куршуми в тялото И МОЖЕ БИ В ГЛАВАТА ??????? По-тъпо изказване не бях чувал. Е не личи ли дали е бил гръмнат в главата ? Не е трудно да се види ,а не да се правят предположения " Може би ....." .
225
1
 
4
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
Нищо ново,нищо да ни изненада....кервана си върви,кучетста си лаят ,тук таме някой балък го гръмнат ,а за колко не знаем ...само пушилка!!!След 10г са оправим!!
224
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шиши разчиства.
223
0
 
21
 
! Отговори
Оракула преди 2 месеца
Този веселяк е бил част от ,,имотната мафия",която е протектирана от началото на годините на ,,прехода",действаща и до днес,а и за в бъдеще няма изгледи скоро да престане да съществува.Поне докато има корупция в държавата.Хората държащи чадъра над него са решили че е прекалено компрометиран,и вече е неудобен.Това не е лично убийство,а показно убийство.Това е предупреждение за останалите да си затварят устите,и да не топят и издават по-горе стоящите(прокурори и висши полицаи) в схемата.

Спонсорирани публикации