На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт

Бойните машини са предоставени безвъзмездно
2 фев 2024 17:00, Петър Бойчев
605
На война: 100-те български БТР-а потеглиха към украинския фронт
Снимка БГНЕС

100-те БТР-а, които България безвъзмездно предостави на Украйна с решение на Народното събрание, вече се транспортират към Украйна. Това личи от пост на министъра на отбраната Тодор Тагарев, който публикува и снимки от началото на логистиката на танковете към Украйна.

В края на месец ноември миналата година депутатите решиха да приемат Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против".

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

След гласуването на решението за одобряване на Споразумението с Украйна, президентът Румен Радев му наложи вето, но депутатите го отхвърлиха.

Само преди дни министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че бетеерите все още са у нас, тъй като транспортирането им до Украйна ще струва доста скъпо на държавния бюджет. “Три министерства работят заедно. Вече е ясно кой къде ще ги товари, къде ще ходят. Това си е една много сериозна логистична операция”, уточни той, след което коментира, че сумата за транспорт е голяма, но все пак тя би била поносима за нашата страна.

“От министерството обаче ще търсим възможност транспортът да бъде финансиран от някоя от страните, участващи във формата Ramstein-(контактната група по отбрана на Украйна, т.нар. формат Ramstein), каза тогава Тагарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още по темата: войнаБТРУкрайнафронт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
5
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
Никой нормален човек в Европа и на Запад не желае да размени съществуването си като част от Свободния Свят, с това на крепостник от Русия. Защото в Русия, само калта е повече от корупцията. Защото в Русия, всеки, който иска свобода, го пращат в наказателните колонии в Сибир. Затова, благодарен съм, че Америка взе юздите в свои ръце, понеже Европейците бяха твърде бавни и меки към Русия. Сега вече, няма лабаво, почнаха да готвят Русия в собствен сос към пълно ембарго, а след това - пълна блокада!
331
4
 
17
 
! Отговори
БОГ ДА ВИ УБИЕ преди 3 месеца
Забравихте ли? Как българите там бяха тормозени и тероризирани?Няма да забравим! Няма да простим!Българинът инж. Иван Милев жив изгорен в Одесана 2 май 2014 деец на българската общност;БългаринътАлександър Николов мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014;Опожареният Български културен домв Одеса на 2 май 2014 г.;Разкъсаните15 български знаменав Киев на 7 юли 2015 пред посещението на българския президент;Оскверненият преди 3 мартПаметник на българските опълченци 1877-1878в Болград поруганите им имена омазани с украинска жълта и синя боя на 29 февруари 2017 и написана
330
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 367 Е историята е показала къде е коремното население в Америка и тия американци някога са били британци
329
8
 
6
 
! Отговори
Pашка е обречена ! преди 3 месеца
Pашка е обречена, товаришчи!
328
2
 
3
 
! Отговори
Да те светна преди 3 месеца
До от ЮАР: На запад няма опашки за яйца защото са скъпи!
327
4
 
5
 
! Отговори
Анонимна преди 3 месеца
На американците вече им е писнало. И за това не искат да дават повече пари на Украйна. Тези БТР са боядисани в един от любимите цветове на Борисов.
326
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 354 Е те само евролунатиците да с такива и за това се връзват на хамериканската мечта.Тя върви тая химера само при бедняците те и за това тия дето имаха някакви пари си биха камшика от Урколандия
325
8
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 3 месеца
До Анонимен-353- По-добре при Британци и Американци, отколкото при Руснаци. Историята го показва. Сравни ГФР и ГДР, сравни Южна със Северна Кореа, сравни БМВ с Москвич, сравни как живеят хората в Америка в ЕДНОФАМИЛНИ къщи с дворове и колхозниците с калните улици и панелките, които в много места в цяла Русия се превърнаха в ледени пещери, като взеха един по един да им гърмят топлофикациите от мърлящината на Руснаците. И не съм чувал за опашки за яица на Запад.
324
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 3 месеца
До от ЮАР Ние в БГ модернизирахме БТР-60 до БТР-60МД. Дизелов двигател (ЕДИН), нова трансмисия. От стария БТР-60 остана бронекорпуса и мостовете на ходовата част всичко ама всичко останало се подмени. Реално си сменил 80% от всички чаркалаци. И пак като брониране и огнева мощ са неадекватни за съвременните усовия. Някои неща са просто наистина ДОПОТОПНИ и наистина ОСТАРЕЛИ. Споменах го първия от серията малко или много адекватен е БТР-80 с Афганистански модификации.
323
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абсолютно съм съгласен Украинците са абсолютни лентяи и *** за никакъв X"" не стават няка как да победят Руснаците които са горда и патриотична нация.
322
3
 
6
 
! Отговори
Pipi преди 3 месеца
Вече нищо не остана в тая държава
321
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забелязано е, че руснаците са започнали да се местят в подземните градове в уралската планина! Знаят, че в северното полукалбо скоро ще настъпи зимата - ядрената зима! А вие готови ли сте за настъпването на ядрената зима в Европа?
320
3
 
4
 
! Отговори
Ланселот преди 3 месеца
С удоволствие ще платя пари да пратя такива като тебе в Русия , нали много се кефите на тая пуMийна пропаднала държава, *** там , ще ти платя транспорта. Какво ми ходите в Гърция , Германия , Испания , Франция всичките руски фенчета лицемерчета.
319
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2 години не мога да разбера, как чрез Украйна, Путин бие САЩ???
318
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 355 За такива консерви ли бе,а не се излагай
317
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За Путин населението е по важно от територията! Ако съществува вероятност в една ядрена война да затрие цялото население на натовските държави, като загуби голяма част от руското население, то той ще направи това, защото дори и малко руснаци да останат, ще си направят държава може би някъде в далечния Сибир където няма да има радиация, но САЩ и Европа ще бъдат превърнати в радиоактивна заразена зона в която нищо няма да вирее много години.
316
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 350 Е да и украинците нападнаха хората в Мариупол,а не руснаците и не руския раздаваше бисквитки на послушните си палета ,а Виктория Нюланд
315
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Ланселот. Абе ти ше кайш кой къде да оди
314
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо на Путин му е изгодно да натисне ядреното копче? Защото ако пресметнем, че при една ядрена война ще загинат всички руснаци, европейци, американци, то за всеки умрял руснак ще има по трима американци и по трима европейци. Като се има впредвид, гъстотата на населението, средствата за доставка на ЯБГ и съществиващите противоракетни отбранителни системи, то вероятността да загинат всички европейци и всички американци е около 96 %, докато вероятността да загинат всички руснаци е само 69 %.
313
5
 
6
 
! Отговори
Ланселот преди 3 месеца
Всички руски фенчета да хващат Западните си брички 10та употреба и на път за Русия. Няма да липсва фалшивия им патриотизъм на никого.

Спонсорирани публикации