Мигранти, бездомници, секс работници - Париж разчиства улиците заради Олимпиадата

Феноменът „социално почистване” с цел да представи града в най-добра светлина
Обновена: 4 фев 2024 09:41 | 4 фев 2024 09:30, Камелия Цветанова
204
Мигранти, бездомници, секс работници - Париж разчиства улиците заради Олимпиадата
Снимка: БГНЕС

Заради Олимпийските игри Париж „разчиства” улиците си от хора, които биха накърнили имиджа на града. Асоциации обвиняват организаторите на спортния форум в т.нар. „социално прочистване”, което цели да изкара от града нежеланите групи от хора – мигранти, бездомници, секс работници и дори студенти, на които се предлагат скромни обезщетения, за да напуснат студентските си квартири, съобщи Нова телевизия.

От месеци френски асоциации, които защитават правата на най-уязвимите групи хора, алармират за това, но нещата стигат по-далеч, след като преди дни френският защитник на човешките права Клер Хедон се самосезира по този проблем. Разследването ще засегне и свободното право да се протестира, както и използването на изкуствен интелект.

Как обаче Париж „разчиства” улиците си от най-ниските социални прослойки и какво се случва с тези хора?

„Трябва да стане ясно, че винаги, когато даден град посреща Олимпийски игри, се наблюдава феномен, който наричаме „социално почистване”. За да се представят по възможно най-добрия начин пред света, градовете домакини „разчистват” нежеланите социални групи хора - бездомници, просяци, бежанци, секс-работници. Това констатира и нашата асоциация от няколко месеца в Париж”, обясни координаторът на „Лекари на света” във Франция Пол Алаузи. Той е и говорител на Асоциацията „Обратната страна на медала”, която защитава правата на хора в неравностойно положение. Твърди, че не са против Олимпийските игри, но това, което виждат ежедневно по улиците на Париж, е нехуманно.

„Между 200 и 500 души, които живеят на улицата в Париж, бяха експулсирани към други населени места във Франция. Между септември и декември миналата годината имаше 12 такива операции, а само от началото на годината те са вече 35. Тези популации преживяват истински ужас. Често са задържани, глобявани и зле третирани от полицията. Секс работниците битуват в градските гори или периферията на Париж. Органите на реда признават пред нас, че имат нареждане да действат по този начин, но не го казват официално”, посочва още Алаузи.

Обвиненията бяха отхвърлени от префектурата в парижкия регион, която увери, че държавата не си е поставила „цел за нула бездомни” в очакване на Олимпиадата. Точно обратното – властите твърдят, че искат да освободят „допълнителни места за спешно настаняване“, за да оставят „социално наследство“. По казуса се самосезира и френският защитник на правата на хората Клер Хедон. „Социалното разчистване” цели да изгони уязвимите хора от местата, където ще бъдат издигнати олимпийски съоръжения, но не само.

Миналата година за били закрити 3000 места за нощуване в т.н „социални хотели”, които подслоняват хора в нужда. Според запознати това се прави, за да бъдат освободени стаи, които да се отдават на туристи по време на Олимпийските игри. Целта е не само да се печелят пари, но и да се пази бляскавият имидж на Париж, който, според властите, тези хора развалят. „Париж не е само Градът на светлината. Там има и бедност, и солидарност, и точно това искаме да покажем”, казват от Асоциацията.

Но къде са експулсирани тези хора? „Съдбата им е различна. Бежанците. например, които живеят по улиците на Париж, са изпращани в регионални центрове за временно настаняване. Има 10 такива в различни френски градове. Едва 38% от бежанците обаче отговарят на необходимите условия и поне временно получават убежище. Другите са ориентирани към 115 – номерът, на който бездомни звънят за помощ, но трябва да търсят такава в други градове. Те от своя страна нямат пари да ги настаняват и в крайна сметка тези мерки не правят нищо друго, освен да разпространяват мизерията из цялата страна”, подчертава Пол.

Разследването, поето от френския защитник на правата, ще разгледа и въпроса за студентите. Повече от 2000 от тях ще бъдат пренастанени, а стаите им в студентските общежития - отдадени на пожарникари, болногледачи и служители на гражданска сигурност. „Те са имали предложения да напускат своите общежития срещу 100 евро и 2 билета за Олимпийските игри. Неслучайно защитниците на човешките права се самосезират по този проблем”, разкрива координаторът на „Лекари на света” във Франция. От Министерството на образованието уверяват, че нито един студент няма да бъде лишен от настаняване по време на Игрите, но не отричат, че младите хора ще бъдат премествани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още по темата: Парижолимпиада
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какви проучвания, то се вижда с просто око, че повечето българи са абсолютни ориенталци?
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 87 Това не беше въстание, а вилнеещи лyмneнcкu тълпи. Сами допуснаха в държавата им да нахлуят такива, затова сами ще трябва да се справят.
88
4
 
1
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 месеца
Франсетата. Са забравили. Девизът. От. 1789г.Humanite...egalite..fraternite...
87
6
 
5
 
! Отговори
Расизти преди 3 месеца
Това че са черни, за това ли ви пречат? Това че един човек има черна кожа и мириши по-различно от бялата раса, не го прави лош човек.
86
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България не била европеидна в по голямата си част, така пише един по-долу! Кой да му каже за антропологичните проучвания тук по времето на Третия райх? Оказва се, че в сравнение със Скандинавия, тук е с няколко процента повече населението с безценния геном - съчетание от арийския и хиперборейския. Ама трябва да се чете ...
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди 44 години западът обвиняваше Москва в същото. Разликата от 1980 г и сега е, че тогава в Москва нямаше дървеници както тази година в Париж и Франция.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При юнското ъстание 2023 в Ниой и Нантер изгориха сички магазини и коли останаха само скелети. Надигнат ли се полицията ще бега.
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 87 Нямаш нужните знания, не те интересуват фактите. Изпълнено си само със злоба, която няма къде другаде да излееш, затова идваш тук и злобееш, в конкретния случай злобееш срещу българия.
82
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
България не е европеидна в по-голямата си част за съжаление, нито изповядва европейски или "западни" ценности. България си е ориенталска и *** държава с кофти наследство, неграмотност до дупка и главно предатели, както историята е доказала ...
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе то и за хората в равностойно положение в големите европейски градове е почти невъзможно намирането на жилище, тя тръгнала да се обажда. Това да не е строително-мафиотския бетон София, с мъртво-построените комплекси и по пет апартамента на глава от населението, където всички живеят в ежедневна мизерия, но същевременно кътат по някоя обрасла селска вила, която посещават един път на пет години
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Меркел ги извика тъмничките ,щото са с големи сапоове да чешат германките в замяна на издръжка , а белият мъж е дискриминиран и експлоатиран само защото няма членн с размер на салам Камчия
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 78 Ромите първи усетиха къде има най-голям келепир и затова според последното преброяване са близо с 30% по-малко в сравнение с предишното преброяване. Турците си имат голяма държава и могат да избират дали да живеят там или в ЕС. Едни съвсем други отдавна са си харесали земичката ни, защото Израел е с малка площ и няма тези чудесни географски условия, каквито имаме ние, но или ги съсипваме, или не умеем да се ползваме от тях пълноценно.
78
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 69 Как да няма? Близо 10% бяха тези от индийски произход, според преброяването от 2011 г. Напоследък има радостна новина - броят им по нашите земи е спаднал под 300 000, но не защото са намалили раждаемостта, а защото масово се изнасят на Запад, където гювечът е по-голям.
77
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До Анонимен 67 Смяна на имената почва още 1903 г. когато се сменят имената на роми и помаци. Във войните са загинали доста, но сега се плодят.
76
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен И в бг спада населението и остават само роми и ще пуснат турци.
75
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 67 преди 3 месеца
Закъснял си с този съвет. Скъпият на някои бай Тошо ни е "ощастливил" по същия начин чрез постановление на ЦК на БКП от 1958 г. На базата на това постановление започва събирането на номадските катуни по целия Балкански полуостров, докарването им в България, задържането им тук с големи обещания и като капак на всичко им дават бълг.гражданство, докато в почти цяла Западна Европа индийците и до днес са с временно гражданство и затова внимават в картинката, а тук вилнеят.
74
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е в Москва, при режима на Путин.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А конститутките и конститруженичките и вся асталая от нашто Конституционен съсъд кога?
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако не се надигнат както 1789 г. ще ги мачкат.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За секс-тружениците има толкова повече клиенти, колкото по-голямо е населеното място. Отидат ли в малки градове или на село, ще трябва да си изкарват хляба по друг начин.

Спонсорирани публикации