Мигранти, бездомници, секс работници - Париж разчиства улиците заради Олимпиадата

Феноменът „социално почистване” с цел да представи града в най-добра светлина
Обновена: 4 фев 2024 09:41 | 4 фев 2024 09:30, Камелия Цветанова
204
Мигранти, бездомници, секс работници - Париж разчиства улиците заради Олимпиадата
Снимка: БГНЕС

Заради Олимпийските игри Париж „разчиства” улиците си от хора, които биха накърнили имиджа на града. Асоциации обвиняват организаторите на спортния форум в т.нар. „социално прочистване”, което цели да изкара от града нежеланите групи от хора – мигранти, бездомници, секс работници и дори студенти, на които се предлагат скромни обезщетения, за да напуснат студентските си квартири, съобщи Нова телевизия.

От месеци френски асоциации, които защитават правата на най-уязвимите групи хора, алармират за това, но нещата стигат по-далеч, след като преди дни френският защитник на човешките права Клер Хедон се самосезира по този проблем. Разследването ще засегне и свободното право да се протестира, както и използването на изкуствен интелект.

Как обаче Париж „разчиства” улиците си от най-ниските социални прослойки и какво се случва с тези хора?

„Трябва да стане ясно, че винаги, когато даден град посреща Олимпийски игри, се наблюдава феномен, който наричаме „социално почистване”. За да се представят по възможно най-добрия начин пред света, градовете домакини „разчистват” нежеланите социални групи хора - бездомници, просяци, бежанци, секс-работници. Това констатира и нашата асоциация от няколко месеца в Париж”, обясни координаторът на „Лекари на света” във Франция Пол Алаузи. Той е и говорител на Асоциацията „Обратната страна на медала”, която защитава правата на хора в неравностойно положение. Твърди, че не са против Олимпийските игри, но това, което виждат ежедневно по улиците на Париж, е нехуманно.

„Между 200 и 500 души, които живеят на улицата в Париж, бяха експулсирани към други населени места във Франция. Между септември и декември миналата годината имаше 12 такива операции, а само от началото на годината те са вече 35. Тези популации преживяват истински ужас. Често са задържани, глобявани и зле третирани от полицията. Секс работниците битуват в градските гори или периферията на Париж. Органите на реда признават пред нас, че имат нареждане да действат по този начин, но не го казват официално”, посочва още Алаузи.

Обвиненията бяха отхвърлени от префектурата в парижкия регион, която увери, че държавата не си е поставила „цел за нула бездомни” в очакване на Олимпиадата. Точно обратното – властите твърдят, че искат да освободят „допълнителни места за спешно настаняване“, за да оставят „социално наследство“. По казуса се самосезира и френският защитник на правата на хората Клер Хедон. „Социалното разчистване” цели да изгони уязвимите хора от местата, където ще бъдат издигнати олимпийски съоръжения, но не само.

Миналата година за били закрити 3000 места за нощуване в т.н „социални хотели”, които подслоняват хора в нужда. Според запознати това се прави, за да бъдат освободени стаи, които да се отдават на туристи по време на Олимпийските игри. Целта е не само да се печелят пари, но и да се пази бляскавият имидж на Париж, който, според властите, тези хора развалят. „Париж не е само Градът на светлината. Там има и бедност, и солидарност, и точно това искаме да покажем”, казват от Асоциацията.

Но къде са експулсирани тези хора? „Съдбата им е различна. Бежанците. например, които живеят по улиците на Париж, са изпращани в регионални центрове за временно настаняване. Има 10 такива в различни френски градове. Едва 38% от бежанците обаче отговарят на необходимите условия и поне временно получават убежище. Другите са ориентирани към 115 – номерът, на който бездомни звънят за помощ, но трябва да търсят такава в други градове. Те от своя страна нямат пари да ги настаняват и в крайна сметка тези мерки не правят нищо друго, освен да разпространяват мизерията из цялата страна”, подчертава Пол.

Разследването, поето от френския защитник на правата, ще разгледа и въпроса за студентите. Повече от 2000 от тях ще бъдат пренастанени, а стаите им в студентските общежития - отдадени на пожарникари, болногледачи и служители на гражданска сигурност. „Те са имали предложения да напускат своите общежития срещу 100 евро и 2 билета за Олимпийските игри. Неслучайно защитниците на човешките права се самосезират по този проблем”, разкрива координаторът на „Лекари на света” във Франция. От Министерството на образованието уверяват, че нито един студент няма да бъде лишен от настаняване по време на Игрите, но не отричат, че младите хора ще бъдат премествани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още по темата: парижолимпиада
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
До анонимен с колониите - ние самите сме били колония - да не би да искате дружно да се изсипем в Истамбул, колко сме, два три път сме по-малко от самия град, и да легнем по пътищата им и да запищим да ни хрантутят, а ние да грачими за още и още? Как ви се вижда това, а? Как ще ни послещнат, мислите ли? Стига с тези колонии! Обикновените хора и хабер си нямали от колониите, и сега съвсем не са им длъжни!
49
3
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
Смятай къде ще живеят туристите, които идват да гледат игрите - в нег ърските дупки, леко позамазани и понапръскани с ароматизатор.
48
9
 
8
 
! Отговори
Професор преди 3 месеца
Неформално френски колонии все още съществуват. А съвсем формално Франция изкупува от Африка суровини за жълти стотинки. Можете да се запознаете с деколонизацията на Африка и сами ще си отговорите на въпроса откъде идват тези хора? Иначе не ме интересува кой пласира дрогата, консумират я главно белите и то в големи количества. Sorry, not sorry. И между другото аз живея от дълги години в Париж. Вие не знам откъде пишете..
47
2
 
8
 
! Отговори
Крият Рецидивист преди 3 месеца
МВР крият терориста Юлиян Борисов Георгиев от Перник с над 20 убийства и изнасилвания,Юлиян Борисов Георгиев е приятел на Бойко Методиев Борисов и Румен Николов Пашата! Къде е Държавата!?
46
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Та така, казвах, че трябва да ги изринат, тая биомаса от ненужни африканци и араби гнусни. Ние все още нямаме толкова много от тази гнус, но постепенно навлизат и тук, а след достигането на критична маса популацията им ще експлодира и в миг ще се окажем като тази дупка на снимката. И тогава ще трябва да търсим и ние начини да ги изселим. А колко по-лесно е да не ги допускаме в самото начало.
45
7
 
4
 
! Отговори
МВР е рухнало преди 3 месеца
Старши Инспектор Емил Димитров от Бобов дол е унищожил половината град чрез полицейски методи - заплахи, побой, психиатрия, изнудване, наркотици!
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имат предвид, че защитават мързели на соц- помощи, цяла Европа е пълна с тия.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До 49. Хич не е сигурно
42
3
 
14
 
! Отговори
Не Геронтофил преди 3 месеца
Подменят всички жители на Париж така ли?
41
4
 
5
 
! Отговори
До 49 преди 3 месеца
Със сигурност не ухая като чернокожо гомно
40
2
 
25
 
! Отговори
мак преди 3 месеца
Както винаги, статията е за дертове на "бежанци". За живота на местните не се пише, дори при случаи, когато гостите вилнеят и убиват.
39
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До До Христо Христов. Ти ухаеш на цветя и рози нали ?
38
5
 
17
 
! Отговори
До Христо Христов преди 3 месеца
Мне. не е по-добре. Няма нищо по-гнусно от смрадта на чернокож. Ако не си на това мнение - изчезвай към Африка.
37
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Париж заприлича на Кайро, мръсно, пълно с просяци, полицаи и отдавна загубен блясък. Това е бъдещето на Европа. 1% ще живеят добре, а останалите в мизерия.
36
12
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 32 "Ислямисти ,*** и милиони нехранимайковци които живеят на социални помощи,..." - 85% у нас гласуват зa ЕС да им дава МРЗ... Поне 10% у нас реват, че без ЕС сме загубени и ще умрем от глад. Мигрантите са в пъти по- нормални от европеидните про'с'таци у нас!
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Клуба на богатите. Верно ли тей беши ? А от кого зависи да не е тей ? Или ти си много важин и не тряа да пипаш нищо и всички останали да се въртят около тебе и да ти прислужват и изпълняват желанията и ако нещо не е както на тебе ти харесва да обвини държавата , вселената, господ и т.н.
34
24
 
10
 
! Отговори
Клуба на богатите преди 3 месеца
По комунизма беше същото - всичко мизерия, обаче като ще идват разни вълможи, всичко се разчистваше и ремонтираше. В нашето поделение щеше да идва някакъв полковник и ни караха да боядисваме тревата зелена, защото беше септември месец и беше пожълтяла.
33
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
До 5 едва ли е толкоз революционно, пък и ще отнеме поне 3-5 години да го превърнат в практика.
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, защо разчистват, нали реално това са те и живота е прекрасен.
31
5
 
21
 
! Отговори
ХХХ преди 3 месеца
Франция отдавна е африканска държава .......какво им пречат горките хорица ? Та те са родени във Франция или техни колонии !

Спонсорирани публикации