Ново разкритие в мистерията Орланди: Малката Емануела била отведена в Лондон?

Твърди се, че тя е била бременна
7 фев 2024 17:00, Нели Христова
12
Ново разкритие в мистерията Орланди: Малката Емануела била отведена в Лондон?
Снимка: БГНЕС

Братът на ученичката от Рим, която изчезна през 1983 г., се обърна към британското правителство за информация, след като информатор твърди, че висш държавен служител на Обединеното кралство е замесен в прикриването на нейното отвличане.

Пиетро Орланди, чиято сестра Емануела е изчезнала, когато е била на 15 години, каза, че се е свързал с мъж, който твърди, че е един от похитителите. Той му казал, че момичето е отведено в Лондон, където кардинал от Ватикана и британски правителствен служител, сър Франк Купър, са заговорничели да запазят присъствието й в тайна.

"Бих искал да получа помощ за това от британското правителство", каза Орланди, цитиран от The Times.

Изчезването на Емануела, дъщеря на служител на Ватикана, доведе до теорията, че тя е била отвлечена от терористи, искащи освобождаването на мъжа, осъден на затвор за опит за убийството на папа Йоан Павел II.

Документален сериал на Netflix през 2022 г. твърди, че Емануела е била сексуално нападната от висш духовник, след което отвлечена от престъпна банда в Рим, за да окаже натиск върху Ватикана да върне парите, които им дължи.

През 2018 г. журналистът Емилиано Фитипалди публикува документи, които според него са скрити във Ватикана. Те разкриват, че тя е била отведена в хостел за жени, управляван от бащите Скалабрини, мисионерска група на Брикстън Роуд в Лондон.

След като нямало никакъв интерес тя да разкаже на света за малтретирането си и по този начин да бъде освободена, Ватиканът е съдействал да скрие историята.

Теорията, която Ватиканът определи като "фалшива и нелепа", беше подкрепена миналата година от човека, който се свърза с Орланди.

Той твърди, че по това време е бил млад член на италианската неофашистка терористична група Въоръжени революционни ядра (NAR), която е имала връзки с похитителите, и е получила задачата да се грижи за Емануела в Лондон и да води тайна кореспонденция за нея.

Той снабдява Орланди с писмо, за което се твърди, че е написано от Купър, пенсиониран британски държавен служител, до Уго Полети, ватикански кардинал и бивш генерален викарий на Рим, през 1993 г. с молба Полети да дойде в Лондон, за да разреши "този проблем".

В писмото Купър, бивш заместник-секретар в министерството на отбраната, добавя: "Случаят с Емануела О. засяга националната отбрана и дипломатическите връзки между нашите държави." В отговора се твърди, че Полети се е съгласил да гостува и намекнал, че Емануела е бременна.

Според документите, публикувани през 2018 г., по това време тя е била на лечение в болницата "Сейнт Мери" в Падингтън. През 1988 г. медицинското училище в St Mary’s се слива с лондонския Imperial College, където Купър беше председател между 1988 и 1996 г. Той почина през 2002 г.

Полети, който противоречиво позволи главата на римската престъпна група да бъде погребан редом с кардиналите в базилика в Рим, почина през 1997 г.

Орланди каза, че неговият източник твърди, че той не е бил запознат с решенията на похитителите и не може да обясни защо Купър е помогнал на Ватикана да скрие Орланди.

Орланди представи писмата по италианската телевизия в неделя, твърдейки, че източникът е изчезнал и иска да го призове да се свърже отново. "Имам името му и съм готов да го дам на магистратите", каза Орланди. "През годините имах работа с много лъжци във връзка с изчезването на сестра ми, но мисля, че този човек знае нещата."

Миналата година Орланди каза, че изтеклите документи, които хвърлят подозрение върху чичо му, са "мръсен трик".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
8
 
! Отговори
До Светозар преди 2 месеца
И нас какво ни интересува!? Сергей Антонов умря като куче. Даже държавата се беше намесила жена му да го лъже, че още го подкрепя и след като го освободиха се разведоха. Просто търсите под вола теле. Ако искаш може да се свържеш, да ги намериш и да превеждаш пари, за страната в спора, която подкрепяш. Слабо ни интересува Али Манджа! А знеш ли какво стана с коня, който умря миналата година?
6
0
 
13
 
! Отговори
Светозар преди 2 месеца
Хора, които не са запознати със случая, моля да не се изказват. Става дума за неизяснен случай от май - юни 1983 г., с две момичета - Емануела Орланди и Мирела Грегори. Свързано е с Мехмед Али Агджа и групата Малиана.
5
3
 
17
 
! Отговори
Други светове преди 2 месеца
Те търсят Българите не, например изчезналата Aneta Petrova! На МВР не им изнася, същата е съдила лице на име Мария Габриел!
4
2
 
9
 
! Отговори
Бай Чеп преди 2 месеца
До Какво?! Ко? Како? (1) Прав сте. Тя и "журналистката" Н.Христова едва ли знае за какво става дума, ама нали трябва да "работи" по някоя публикация.... даже и не прочита това което е копирала. Чудя се Днес.бг нямат ли гл.редактор!
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има си разследвания, има си ДНК-тестове. Щото и една Кина от село Горно Нанадоле отиде некъде, па са я видели некъде, па се съмняваме, че въобще не е била там, ама това ни е най-важно - да приказваме нищо конкретно, за да покажем колко сме обществено извисени загрижени.
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ватиканът е насилвал сексуално деца. Колеги, имаме новина.
1
9
 
21
 
! Отговори
Какво?! Ко? Како? преди 2 месеца
Какво говорите бе?! Какви Орланди и Емануели. Какъв Лондон? Некой знае ли за ко говорят тез?

Спонсорирани публикации