Военен експерт на Тръмп: Ще има промяна в НАТО - ще си плащаш за защитата

Премахват прословутия чл. 5 от устава при смяна в Белия дом
14 фев 2024 18:34, Петър Бойчев
408
Военен експерт на Тръмп: Ще има промяна в НАТО - ще си плащаш за защитата
СНИМКА БГНЕС

Водещ съветник по националната сигурност на Доналд Тръмп заяви във вторник пред американски медии, че ако бившият президент се върне на власт, той ще настоява за промени в НАТО, в резултат на които някои страни членки ще загубят защитата си срещу външно нападение, съобщи БГНЕС.

Кийт Келог, генерал-лейтенант в оставка и някогашен началник на щаба на Съвета за национална сигурност на бившия президент, заяви в интервю, че ако член на 31-местния алианс не успее да похарчи поне 2% от брутния си вътрешен продукт, отваря нов раздел за отбрана, както е договорено, той ще подкрепи премахването на защитата на тази държава по член 5 от Северноатлантическия договор.

Член 5 гласи, че нападение срещу един член на базирания в Европа алианс ще се счита за нападение срещу всички и членовете на алианса трябва да реагират по подходящ начин. Без тези защити дадена страна членка няма да има гаранция, че другите членове на НАТО ще ѝ се притекат на помощ.

"Там, откъдето идвам, съюзите са от значение", каза Келог, който е бил и съветник по националната сигурност на бившия вицепрезидент Майк Пенс. "Но ако ще бъдете част от алианс, допринасяйте за него, бъдете част от алианса".

Тръмп си навлече бързи упреци от страна на президента на Демократическата партия Джо Байдън и високопоставени западни представители, когато на митинг през уикенда предположи, че няма да защитава съюзниците от НАТО, които не харчат достатъчно за отбрана, и дори би насърчил Русия да ги напада.

Бившият съветник на Тръмп Джон Болтън коментира преди 2 дни, бившият американски президент е смятал да изведе САЩ от НАТО още през 2018 г. Той смята, че заплахата на Тръмп по повод НАТО  е съвсем реална, а скорошните му коментари са просто предлог, под който САЩ да напуснат. Болтън предпуреди, че намеренията на Тръмп не биват да бъдат подценявани.

Европейските държави от НАТО тази година за пръв път ще достигнат отбранителни разходи, равни на два процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП). Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от алианса в Брюксел днес и утре, предаде БТА.

През тази година очаквам 18 съюзници да влагат 2 на сто от техния (национален) БВП в отбрана и това е нов рекорд, каза Столтенберг. Той отбеляза, че 2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие.

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 милиарда долара за отбрана, миналата година отчетохме невиждано повишение от 11 на сто на тези разходи, добави той. От 2014 г. европейските съюзници в НАТО и Канада вложиха над 6 млрд. долара за отбрана, допълни Столтенберг. За някои съюзници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година приехме, че два процента са минимум, напомни той.

Ще обсъдим ускоряването на производството на боеприпаси. Няма пряка военна заплаха за някой от съюзниците. Разчитам Конгресът на САЩ да одобри скоро помощта за Украйна, заяви Столтенберг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


408
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
359
0
 
0
 
! Отговори
ъъъхъ преди 3 седмици
Че това си е ли еквивалентно на прекратяване на членството, всъщност.
358
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
предлагам САЩ и Русия да си се бият без да ни намесват останалия свят.
357
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ изсипва милиарди в Украйна, но 90% остават в странатаПрочети още на: https://dnes.bg/usa/2024/02/15/sasht-izsipva-miliardi-v-ukraina-no-90-ostavat-v-stranata.598456значи и демократи и републиканци гледат максимално да вземат парите на останалите си съюзници, ако не е руската заплаха ще измислят заплаха от сейшелските острови за да има пачки... обществата в западна европа проглеждат, въпреки цензурата и пропагандата за този факт.
356
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мисля, че на това хамериканосите му викаха protection racket. Евро овцете ще разтворят кесиите, няма къде да ходят.
355
4
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
Няма да има никаква промяна в НАТО, защото Тръмп ще бъде в затвора.
354
1
 
4
 
! Отговори
Гледна точка преди 2 месеца
Тези всичките около Тръмп се държат като 100 процента бизнесмени. Нямат и грам представа какво значи политика.
353
3
 
3
 
! Отговори
МЕНТАК преди 2 месеца
ВСЕКИ ЧЛЕН НА НАТО САМ РЕШАВА КАКВО ЩЕ ПЛАЩА. АЙДЕ МАРШ
352
11
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Нищо не е 2% от БВП. Едно време руснаците караха бай Тошо да плаща 12% от БВП за руски оръжия. И за това фалира България. Няколко пъти е ходил в Масква да се жалва бай Тошо, ама са му казали, че не може. Твърдо 12% от БВП за Мордор. Та така другари комунисти.
351
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Браво! Само така
350
3
 
5
 
! Отговори
ьаьааььа преди 2 месеца
Путин ще разбие НАТО без да го атакува :)
349
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В този съюз от 31 членки - как се решава? Колективно ли се променя чл. 5 примерно, с какво мнозинство и т.н. Или САЩ са еднолични търговци, а останалите страни са им клиенти? Може ли останалия свят да ви изолира и вас като Русия и да седите двата велики полюса да си ги мерите. Сигурен съм че останалия свят ще справи отлично и без вас.
348
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И за какво слагате снимка на Юксел Кадриев?
347
4
 
6
 
! Отговори
шЪ давате преди 2 месеца
И ще си мълчите! С този европейски Geйсбирток на "политици", няма друг начин. Краварите не "работят" за първи път. Спомнете си само онези "велики" коалиции които бяха спретнати за войните в Ирак и Афганистан. Кой плащаше тогава?...Пак европейците! Така ще бъде и сега.
346
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами къде е тая опасност от русията, така и не прочетох никъде. От години насам чета за опасност от русия. Никъде обаче не пише каква е тая опасност. Пише само "дайте пари" и туй то! Но да приемем, че русията по някаква причина ни нападне. Как ще ни защити НАТО? С какво? Със Страйкъри? Брадлита, Патриоти? А може би с Леопарди? Е ги в запорожските степи. Догарят си спокойно. Повечето от тях са унищожени със стари съветски още оръжия. Буклоци. Такаа, че спокойно можете да редактирате статията. Махн
345
0
 
6
 
! Отговори
Златка преди 2 месеца
Яко фейк нюз
344
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя пък е много сигурен че откачалника Тръмп ще стане президент та вече приготвя и билетчетата за тримесечните такси за членство в НАТО и който не си купи билетче от Тръмп ще бъде предаден на рекетьора Путин за събиране на таксата. Ако Путин не може да се справи и бъде набит какъвто е случая с Украйна, тогава Тръмп ще насърчи другия бияч Китай да го нападне.
343
1
 
12
 
! Отговори
Знаем ги тези номера преди 2 месеца
Нещо като застрахован си във ВИС, и ги плашиш със СИК. а шефовете от ДС
342
2
 
6
 
! Отговори
така е преди 2 месеца
До да ама не, америка едиснтвена е активирала чл 5 за защита на нато колективна от нападатели, и не америка не плаща най много плоша и други държави дават над 5% от парите си америка дава около 3.4, така че стига стооя лай
341
3
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 2 месеца
стгласни сме че трябва да се плаща повече но не за да се защитаваме а понеже отчитаме опасноста от русия, НАТО не е мафиотнска организация която използва рекет за да защитава, нато е въпрос на прнцип и алианс на държави със сходни ценности и интереси. защитата остава ако няма пари с лоапти ще се провежда но неможе да е обвързана със заплащането, това е
340
5
 
2
 
! Отговори
### преди 2 месеца
До Само Чеее _ А ве тавариш, американците си плащат базите навсякъде! Питай швабите от малките градчета дето американците махнаха базите колко загубиха и как се тръшкаха да не се махат! Това да не са ти алкашите които само грабят и крадът!

Спонсорирани публикации