Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна

Положението е особено напрегнато около Авдеевка и Запорожие
29 фев 2024 11:17, Елка Василева
218
Ген. Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията е трудна
Украинският военен министър Рустем Умеров и ген. Олександър Сирски. Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орливка, западно от Авдeевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, заяви главкомандващият украинската армия Олександър Сирски, предаде Ройтерс.

Орливка се намира на по-малко от 2 км северозападно от Ласточкине, населен пункт, окупиран наскоро от руските сили.

Още по темата
Миналата седмица руските сили превзеха стратегическия украинския град Авдеевка след продължило няколко месеца нападение и настъпват към няколко други района по протежение на фронтовата линия, съобщиха украинските власти.

Тази седмица украинските военни заявиха, че са се изтеглили от две села близо до Авдеевка, губейки още територии на фона на недостатъчна подкрепа от западните съюзници.

"Противникът продължава активните настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната около Авдеевка и Запорожие", заяви Сирски в Teлеграм.

Той заяви, че руските щурмови части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орливка, Семенивка, Бердичи и Краснохоривка. Сирски, който е посетил войските на източния фронт, заяви, че някои командири са разкрили известни недостатъци в своята "осведоменост за ситуацията и оценката на врага", което пряко влияе на устойчивостта на отбраната в определени райони.

"Предприех всички мерки, за да коригирам ситуацията на място, с предоставянето на допълнителни боеприпаси и материални ресурси, както и необходимите резерви", заяви Сирски.

Украинските военновъздушни сили днес съобщиха, че са свалили още един руски изтребител-бомбардировач Су-34, предаде Укринформ, цитирайки  командващия ВВС Николай Олешчук.

"Победата на сушата се кове в небето!", завърши той поста си в "Телеграм", изразявайки благодарност за постигнатото от неговите подчинени.

Както Укринформ съобщи по-рано, на 27 февруари украинските сили свалиха два руски Су-34. От 17 февруари насам Украйна е свалила общо пет руски Су-34 и два Су-35.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
2
 
! Отговори
Хаха ха преди 3 месеца
Хрушчов е роден на 3 (15) април 1894 г. в село Калиновка, Курска губерния, разположено в близост до днешната граница на Русия с Украйна. Произхожда от работническо-селско семейство. В ранна възраст той е овчар, а след това работи като механик в заводите и мините на Донбас от 1908 г. (едва 14-годишен), по-късно е участник в Гражданската война (1918 1920 г.). През 1929 г. Хрушчов постъпва и следва до 1931 г. в Московската промишлена академия и я напуска, за да работи в московския партиен апарат (1931 1935 г.).През 1934 г. Никита Хрушчов става член на Централния комитет на комунистическат
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бе, някой тук чувал ли е за царе, владетели, князе на "държавата" Украйна? Какви владетели е имала "държавата" Украйна?
121
10
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
От Киев за три дни до незначителни градчета и села за няколко месеца.Това е успех за ВСУ.Руските летящи щайги ги разковават със забележителен успех.5 бр. за 12 дни.
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 112, те и децата на руския елит живеят масово на Запад, ама това русофлясниците не ви е удобно да го коментирате
119
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя пък алкохолик,какво отблъскваш бе фашага,те руснаците ви сцепиха пърдялниците,а ти отблъскваш,пфууууууу.....егати отрепките тия урки
118
3
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Ще повторя как да ловите политически шизофреници от воле. Имаше СССР,а той си имаше БКП,което от своя страна си имаше СДС,БСП,НДСВ,ГЕРБ,Възраждане,ДПС... Имам предвид антибългарското СССР,а то бе в своята основа РУСКОУКРАИНСКО.Следователно когато извънземни кат турчинът Георги Марков Ви обясняват колко е велика Украина всъщност Ви крещят в ушите "Да живее Русия". Българите казваме с мъдрост" УДАРИ ЕДИНИЯТ,ЧЕ ДА ПАДНЕ ДРУГИЯТ". Много е просто.Руснаците и украинците вън от България!
117
11
 
3
 
! Отговори
Тенгри кан преди 3 месеца
Днешната руска армия има една слабост. Не удържа на внезапни и добре организирани контраатаки, особено, ако са внезапни. За да неутрализират тази слабост, руснаците изградиха, тези големи отбранителни укрепления по Днепър и спряха украинската контраофанзива, инак със сигурност щеха да загубат Крим и за тех, щеше да е голем позор, тва;))) А, за Путин, загуба на Русия;))) Според мен, затва украинците отстъпват бавно, защото знаят за тази слабост. Когат дойде времето, ще контратакуват лошо;)))
116
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ген. Сирски на сиренье :)))
115
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Героите на Украйна демонстрират нова тактика, сами разкъсват отбранителната си линия и смело бягат, страхливо преследвани от понасящите големи удари руснаци.
114
3
 
4
 
! Отговори
Гулю-гулю преди 3 месеца
Мисирски е сила.
113
7
 
0
 
! Отговори
ПАНОС КАМИНОС преди 3 месеца
КРИМ Е ГРЪЦКИ ОТ 6000 ГОДИНИ...КИЕВ Е РУСКИ...ЦЕЛА УКРАЙНА Е РУСКА ЗЕМЛЯ...ДО ГРАНИЦАТА С УМГАРИА--ТРЯБВА ДА СТИГНАТ ЧЕЧЕНИТЕ, БАШКИРИТЕ И БУРЯТИТЕ, ПОДЧИНЕНИ НА ТАВАРИШШ ПУТИН !..ДО УЖГОРОД !
112
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Краят на Украйна ще бъде твърде печален.
111
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сирски е роден в Русия дори майка му и баща му живеят все още там. Това показва какви украинци са украинците, чисти руснаци.
110
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тоя неонацист май взема от същата дрога като зеления.И им се привиждат най-различни победи.Абе наркоманска им работа.Хохълите основно бягат и се мажат обилно с вазелин преди да се прададат
109
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украйна не може да бъде член на НАТО. Това е неприемливо за Русия.
108
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
" Отблъсква" грънци! По целия фронт Хохлите Губят!!
107
4
 
12
 
! Отговори
Чудя се преди 3 месеца
А коя е тази дьржава украйна чувал сьм за киевска рус - това ли е по новому
106
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западът няма да фалира скоро, ще минат поне няколко години, още са богати.
105
13
 
3
 
! Отговори
Стария Джо преди 3 месеца
И аз искам България от времето на цар Симеон ама за съжаление това е невъзможно. Русия живее с териториални мечти от преди 100 години
104
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да де, ама нито НАТО, нито санкциите, нито медийната война успяха да направят нещо в Украйна. Нищо не помолгна. Путин можеше още в началото да премаже Украйна и да стигне до Киев за 2 дни. Пълен провал, западът се провали позорно. Впрочем НАТО е ясно, Русия е ядрена държава, никой не иска да умира в ядрен Армагедон, ама какво стана със санкциите?

Спонсорирани публикации