Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?

Армията провежда подготовка за реални бойни действия
28 мар 2024 07:03, Елка Василева
177
Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Беларус се готви за възможна конфронтация с НАТО: военни тренират край границата с Литва завладяването на стратегическия проход "Сувалки". Това не е обикновено учение, а подготовка за реални бойни действия, твърди телевизия ZDF, цитирана от Дойче веле.

Във вторник беларуският президент Александър Лукашенко инспектира танковите войски по границата с Литва, където те тренират за възможна конфронтация с НАТО. „Всяка провокация трябва да бъде спряна с военни средства. На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", цитира германската обществена телевизия ZDF думите на беларуския диктатор.

От разпространеното от държавната информационна агенция Белта резюме на казаното от Лукашенко става ясно, че нито той, нито неговият близък съюзник Владимир Путин биха предприели нападение срещу съседна държава. Близък до правителството канал в Телеграм обаче публикува малко по-късно видео от същата инспекция, което би трябвало да вдигне тревога от Варшава чак до Вилнюс, пише ZDF.

В него Лукашенко се запознава с целите на протичащата тренировка - включително завладяването на прохода "Сувалки" - тесен коридор по протежение на полско-литовската граница, свързващ Беларус с руския ексклав Калининград. Ако той бъде завладян трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, ще се окажат откъснати от територията на НАТО.

Генерал: Частите се подготвят за „реални действия"

Във видеото се вижда как Лукашенко разговаря с един от своите генерали и го пита: „Колко километра са от нашата граница до Русия, до района на Калининград?". Генералът отговаря - 42. „Т.е. нищо", казва на свой ред Лукашенко и коментира, че в момента поведението на балтийските републики е погрешно - Беларус би трябвало да им се противопостави. А генералът се съгласява.

Лукашенко се интересува също така дали неговите войски могат да завладеят успешно и части от Полша и получава утвърдителен отговор от генерала, който хвали направените военни приготовления. „Имаме военни планове, планирали сме всички акции, войските се подготвят", казва той.

В случая военните нямат предвид планово учение, а очевидно става въпрос съвсем конкретно за подготовка за бойни действия на територията на НАТО, отбелязва ZDF, тълкувайки думите на беларуски генерал-майор Александър Науменков, че войските се "готвят за реални действия".

ZDF припомня, че през последните години Путин нееднократно е трябвало да оказва подкрепа на Лукашенко - както в политически, така и във военен план. Москва междувременно поставя на втори план автономията на Беларус, поради което Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин.

Самият той пък си има реално вярно кученце - миниатюрен шпиц, наречен Умка. Той редовно го придружава по време на обществените му изяви, както и този път на военната инспекция. ZDF разказва, че се е случвало кучето да седи до Лукашенко на масата по време на банкети, както и че при държавно посещение в Узбекистан през 2022 година е съпровождало делегацията в детска количка, тикана от охранители. „Той е част от семейството", казва пред беларуския новинарски портал „Зеркало" лекарката на Лукашенко Светлана Коношенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
9
 
22
 
! Отговори
777 преди 1 месец
та видяхме я ,,великата руска мощ,, и ,,великата руска армия,,.....станаха за смях.разпасана команда от недисциплинирани алкохолици, тея ли ще се противопоставят на НАТО?????
87
7
 
5
 
! Отговори
Зов за завръщане преди 1 месец
Да,готви се.Тези с ушанките на снимката са по опасни и от Кремълските ***.
86
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нато вече е без снаряди, пълна катикатура
85
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин не можа да опази народа си на концерт от разтрел, тези комикс геройчета щели да скачат срещу НАТО... смех в залата :))) Все пак не се знае, дали самия Путин не е инсценирал отново, да си застреля крепостните селяни :)))
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По правилно е да се нарече "магарефронтация".
83
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само смеш ници на на снимката, но се готвели за война срещу НАТО :)))
82
7
 
9
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 месец
та казвате Украйна няма, а белорушия съществува... абе виеВзадникКурвенскиЛи сте правени?
81
5
 
7
 
! Отговори
до помашки мелез преди 1 месец
Нито катър, никто пък магаре. Но все пак пасеш се под кравари.
80
14
 
21
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Старо правило е, ако искаш мир, готви се за война. НАТО настъпва около Русия и Беларус и те трябва да са готови да отблъснат агресията на НАТО.
79
13
 
10
 
! Отговори
Семчино-Пазарджишко преди 1 месец
Беларус де,Беларус.Точно на беларусчани им раздайте оръжие.Той Пригожин не случайно се окопа точно в беларус.русия да се готви за вътрешно мурабе.не за световни войни.Много им стана на извергите в кремлин.отново убиха човек който щеше да спечели изборите.За кой ли път това се повтаря.Всеки опонент на Путин завуршва фатално.на народа взе да му писва вече.Ще им запалят чергата на ония зад кремлинските стени детто не са излизали от там от 1918 година.Народа вече не ги диша тия.
78
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези смешки щели да се готвят срещу НАТО, о май год... :)))
77
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГОТВИ ЛИ СЕ БЕЛАРУС ДА БЪДЕ РЯЗАНА НА ПАРЧЕТА ОТ НАТО? ОЧЕВИДНО.
76
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен73: Да кажеш, че военен съюз, включващ най-богатите държави с население почти 1 млрд. души, си проси шамарите от 140 млн русия, една от най-изостаналите държави в Европа, със стандарт на живот, който е по-лош от този на България - най-бедната страна в ЕС, е меко казано непремислено добре.
75
12
 
11
 
! Отговори
Булбаш преди 1 месец
Бяларусия вече е подготвена. Тъй като НАТО е бита карта, така наречения "Титаникът". Голямо тяло се распада с още по-грозен шум. Жалко че чалгарски политици това не признават докато тяхното корито се пълни с мангизи.
74
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредната елитна западна машина, този път немски Мардер е затънал в чернозема ( в калта) и не може да се придвижва, с което е станал плячка на РФ. Преди броени седмици имаше клип , на който се вижда, как Британски Челинджър е затънал в калта и лргнали отгоре му сойници се опитват с лопати да изринат калта поне от основите му. Руският кометрар беше: Не сме го подбили ние.
73
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И къде прочетохте че Беларус се готви да напада натовска държава? Вие наистина сте неграмотни, къде го пише това? Четене с разбиране трябва, а не фантазии и неуместни коментари.
72
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А НАТО не си ли проси шамарите? Те могат да правят учения където си поискат, но другите дори на собствена територия не? Винаги е провокация? НАТО ги сърби за сблъсък с Русия и търсят повод, но както опразниха складовете с нож и вилица ли ще се бият?
71
3
 
1
 
! Отговори
Тагарев преди 1 месец
До Ядрен вампир Z - Този с повече дронове?
70
3
 
3
 
! Отговори
Путин преди 1 месец
Изглеждат готови, почти колкото ние да се справим с терористите!
69
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И тоя бил диктатор. Всички лидери които защитават народа си и не са подвластни на САЩ са диктатори. Хора избрани на редовни избори били диктатори. Жалки англосаксонски медии. Нашите избори са прекрасни, не качват диктатори ( за баце няма да говорим, че много чувствителен и дига кръвно), но качват изпечени мошеници и далавераджии.

Спонсорирани публикации