НАТО на 75 г.: "Да се държат руснаците навън, американците вътре и германците на земята"

В историята му има малко известни детайли
4 апр 2024 20:00, Елка Василева
115
НАТО на 75 г.: "Да се държат руснаците навън, американците вътре и германците на земята"
Снимка: архив, БГНЕС

Организацията на Северноатлантическия договор празнува днес 75-годишно съществуване. По този повод агенция Франс прес представя няколко факта за НАТО.

НАТО е основана на 4 април 1949 г. от 12 страни от Европа и Северна Америка, за да се противодейства на съветската заплаха. Днес членките на алианса са с двадесет повече, като през годините те далеч не напредват така единни.

Франция се изтегли от военните структури на НАТО през 1966 г., преди да се върне в тях през 2009 г. Но това скъсване на връзките не се забравя и до днес в Брюксел. Нито един французин не е бил генерален секретар на алианса.

Турция често пъти е смятана за страната, пораждаща проблеми в алианса, в който се присъедини през 1952 г. По това време членка на алианса стана и Гърция. Двете съседни страни, дълго време врагове, на няколко пъти накараха съюзниците си да изтръпнат, по-специално относно спора им в Кипър през 60-те и 70-те години.

Турция също така провокира търпението на съюзниците, като блокира в продължение на две години присъединяването към НАТО на Швеция. Скандинавската страна най-после се присъедини към алианса през март, след Финландия, която стана членка миналата година. Присъединяването на двете страни беше последствие от руската инвазия в Украйна през 2022 г.

Член Пети от договора за НАТО е основа на алианса. Той задължава всяка членка да се намеси в случай на атака срещу една от тях. Член Пети беше използван досега един път в историята на алианса - след атентатите от 11 септември 2001 г. срещу САЩ. Задействането на този член, смятан за стълб на НАТО, преди всичко целеше тогава да покаже солидарността на съюзниците към САЩ без непосредствени военни последствия. Но то все пак доведе до намесата на алианса в Афганистан, където НАТО мобилизира до 100 000 военнослужещи на терен преди катастрофалното изтегляне през август 2021 г.
       
Първоначално НАТО е базирана в Лондон, но много бързо,  от 1949 г. тя "прекосява" Ламанша, за да се установи в Париж. Изтеглянето на Франция от военните структури на алианса 17 години по-късно обаче принуждава организацията да се мести отново, този път от Париж в Брюксел. Много от чиновниците в НАТО така и не простиха никога на Франция това изтегляне, според дипломат от алианса, пожелал да запази анонимност.

В белгийската столица НАТО от 2017 г. заема чисто нова централа, съставена от четири сгради, замислени да представляват сключени пръсти, символ на единството между страните членки на алианса.

Над 4000 души работят в централата в Брюксел. А посетителите често пъти се снимат пред скулптура, представляваща емблемата на НАТО, избрана през 1953 г. - звезда с четири лъча, представляваща компас, който позволява да се запази правилната посока - тази на пътя към мира, според Лорд Исмей, който е тогавашен генерален секретар на алианса. Днес емблемата е основен мотив на знамето на НАТО.

"Да се държат руснаците навън, американците вътре и германците на земята" -  с тези думи лорд Исмей, първи генерален секретар на НАТО (1952-1957), обобщава мисиите на алианса.

"От доста време казвам, че НАТО има проблеми. На първо място тя е отживелица, защото е замислена преди толкова години", казва пък президентът на САЩ Доналд Тръмп на 15 януари 2017 г. Същото мнение той изразява и по време на предизборната си кампания през 2016 г.

"Преживяваме мозъчната смърт на НАТО", заявява френският президент Еманюел Макрон на 8 ноември 2019 г.

НАТО не разполага със своя собствена армия, с изключение на флотилия от разузнавателни самолети АУАКС и няколко дрона. Организацията разчита на въоръжените сили на членовете си освен в случая с Исландия, която няма армия.

Но в продължение на години НАТО можеше да разчита на тайна армия от така наречените "стоящи зад кулисите"  - нелегални мрежи, координирани от НАТО в началото Студената война. Тези мрежи бяха замислени да бъдат задействани в случай на съветска атака.

НАТО организира редовно военни учения, които всеки път мобилизират различни количества въоръжения. И за да улесни военните в тази насока, организацията, колкото и да е странно, създаде и тесте с карти. Става дума за 54 карти, представляващи оръжейните системи, използвани от алианса. Тестето цели и да помогне на украинските сили да идентифицират някои от тези оръжия, които получават, казва НАТО.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от Звезди
Как съпругата на Кание Уест се сдоби с тези секси извивки?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Перачница преди 3 седмици
на военни бюджети - това е НАТО.
102
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
разбоиническа организация това е позор на 21 век да се разтури всички беди начовечеството идват от нато и сащ и българия барабар петко с мъжете без референдумхаиде и ние да им пълним гушите
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Написали сте глупости . нато е създадено за да пази нападаните две световни войни от Германия държави от към атлантическия океан и САЩ . Първоначално нато е създадено срещу Германия . затова се нарича атлантически клуб . Германия не е атлантическа държава да не говорим пък за България . По късно сталин иска да прави златна рубла конкурент на долара и затова се разширява .НАТО ПАЗИ ДОЛАРА А НЕ БЪЛГАРИЯ . В Азия американците не можаха да поробят така народите както в Европа .
100
0
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 седмици
Бизнесът си е бизнес. Ето сега прочетох в pravda.ru, че Европа продължава да купува руски газ, независимо, че официално се отказа в 2023 от него. Просто сега газът се доставя не по тръбопроводи (нали взривиха Северен поток), а чрез танкери за втечнен газ. Превозът се осъществява в Балтийско море, танкерите си вървят...
99
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Илон Мъск вчера е публикувал в платформата Х - ако Украина стане член на НАТО , ще станем свидетели на ядрен апокалипсис. И кадри от филма " The day after " от 1983г.с кадри от измислена ядрена война между САЩ и СССР.
98
0
 
4
 
! Отговори
Чери00 преди 3 седмици
До Анонимен Кат гледам как рита това недоумение НАТО съм спокоен за РИТНАТИЯ ако успее въобше да рита! ЩЕ ПОЖИВЕЕМ И ЩЕ ВИДИМ!!!
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"И германците на земята" . Мда, убеден съм , че немския народ тръпне от кеф при тези думи.....
96
1
 
6
 
! Отговори
Чери00 преди 3 седмици
Няма по лъжлива организация от НАТО на света и кой се върже кат нашите лъжци (те успяха и мен да изъужат) само дърво ще яде! Но кат гледам накъде върви работата наи-много още една, две години ще съществува!
95
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В крайна сметка НАТО ще срита зъга на фашистка русия. Неизбежно е!
94
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Види се и 75 г. по-късно целта на организацията е една - да подпомага англосаксите и да пречи на останалите
93
1
 
6
 
! Отговори
н преди 3 седмици
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАТО е основана на 4 април 1949 г. от 12 страни от Европа и Северна Америка, за да се противодейства на съветската заплаха.??????????????
92
2
 
13
 
! Отговори
Трол от посолствоТо преди 3 седмици
Списъкът на Блум съдържа:Общо за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие Интервенции на САЩ срещу 67 суверенни държави Бомбардировки на САЩ срещу 25 суверенни държави Намеса на САЩ в изборите - в 23 суверенни държави Политически убийства (и опити), организирани от САЩ - в 35 държави Прилагани изтезания - в 11 държавиОбщо за 50 години 167 случая на престъпно политическо насилие.
91
1
 
13
 
! Отговори
Трол от посолствоТо преди 4 седмици
Найголемият агресор САЩ (а ФАЩ е НАТО и НАТО е ФАЩ)са царе на страховитите касапници, преврати и масови изтребления.Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила (Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower) и Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война (Кilling Hope: U.S. Milit
90
1
 
12
 
! Отговори
Трол от посолствоТо преди 4 седмици
Американската машина за преврати: унищожение на демокрация от 1953 г. "Защо във Вашингтон никога не е имало преврати?" "Защото във Вашингтон няма посолство на САЩ". Ако вземем преврата в Украйна в рамките на историческия контекст, ще открием, че след 1953 година САЩ са организирали най-малко 80 пъти успешни или неуспешни преврати в различни държави.Ноъм Чомски намира "за най-добра книга по темата" класическата разработка на Уилям Блум "Убийството на надеждата: интервенциите на американските военни и ЦРУ след Втората световна война" (Killing Hope: U.S. Military and CIA Interventions Si
89
11
 
3
 
! Отговори
Рушките курви преди 4 седмици
все още се опитват да сделат инДженерното откритие, наречено централна канализация за кУмсОмолск на аМур. Различни светове.
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тотално пре.н девиз.,,Гермнците -ВЪТРЕ,руснаците -на ЗЕМЯТА,ясно кои задокенски-ВЪН.И светът щеше да бъде песен.Уви!
87
1
 
7
 
! Отговори
Пловдив преди 4 седмици
Альооо,това за идЕотите,от Европа ли го пишете.Трагедия,падение,лицемерие.
86
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Прочетете за Операция Гладио. НАТО винаги е било агресивен, терористичен инструмент за окупация на страните и ограничаване на най-голямата заплаха за глобалния престъпник САЩ - Русия. В последните години и Китай.
85
4
 
1
 
! Отговори
Псилютно романтишно преди 4 седмици
"Абсолютно съм уверен, че контранастъплението на Украйна ще успее", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг оптимистично през април 2023. Псилютно романтишно! А Кая защо не искат да я турат на НАТО, а, па убава е тетката? А искат Рюте да турат. Заплатата е по-голема и от ООН на Гутериш!
84
3
 
13
 
! Отговори
Нато е съюз на САЩ преди 4 седмици
Без САЩ Европа ще е задължена да спре доставките за Украйна и да счита Украйна за изгубена кауза. В противен случай икономиката на ЕС може да се озове в клин между икономически враждебен САЩ и огромни харчове за гореща война с Русия. Щом САЩ излязат от конфликта в Украйна, излиза и ЕС. Както беше с Ирак, Афганистан и т.н. САЩ водят военните конфликти другите държави от НАТО се ориентират по САЩ.

Спонсорирани публикации