В Газа: Кило леща 40 евро, месото - 75... Оцеляват с варена трева

Газа е разрушен поне за сто години напред
Обновена: 6 апр 2024 21:24 | 6 апр 2024 21:00, Александър Попов
271
В Газа: Кило леща 40 евро, месото - 75... Оцеляват с варена трева
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няма нито помощи, нито храна - хората в Газа се борят за оцеляване. Цените на малкото останали хранителни продукти са непоносимо високи. Масовият глад ги кара да си варят супа от трева, само и само да хапнат нещо.

Войната в Газа продължава вече шест месеца и хиляди палестинци са принудени за оцеляват, без да имат и най-необходимото. Салех Ейд се чуди откъде да започне разказа си. Той е строителен инженер по професия, пристигнал е тази седмица в Рафах със съпругата си и с двете си малки деца. Преди това семейството е било в град Джабалия, северно от град Газа, съобщава АРД. Репортер на германската обществено-правна медия се е свързал със Салех по телефона.

„Всеки ден виждахме смъртта с очите си“, казва Салех и разказва, как са страдали от взривовете на гранатите, ракетите и най-вече – от глада. „С жена ми понякога по два дни нямахме нищо за ядене – абсолютно нищо“, казва палестинецът.

Връзката по телефона е нестабилна и е цяло чудо, че не прекъсва по средата на разговора. Салех все пак успява да разкаже и това, че са се местили пет пъти от началото на войната. Къщата им била разрушена от бомби, след което се пренесли при роднини в Джабалия, но тяхната къща също била разрушена. После заминали за град Газа, но съпругата на Салех поискала да се върнат обратно в Джабалия.

Непоносими цени на храните

Плодовете и зеленчуците, отглеждани едно време масово в северната част на ивицата Газа, вече ги няма – от пет месеца те са изчезнали от пазарите, пише "Дойче Веле". Земеделските площи на север са изцяло опустошени.

Малкото хранителни продукти, които се предлагат, са непоносимо скъпи. Салех дава няколко примера: „В момента кило месо струва 75 евро. Килограм леща струва 40 евро – а при нас леща ядат само най-бедните. Цената на килограм ориз стига 40 евро, а преди чувал с 25 кг ориз струваше десетина евро“.

Сега никой не може да си позволи да плаща подобни цени, а както обяснява Салех: „Храните са толкова скъпи, защото не идва никаква помощ отвън. Всичко се краде на границата – или от местни хора, или пък Хамас прибира доставките. Няма нито помощ, нито храна, нито хуманитарни пакети“.

Измъчените от глад хора си варят супа от трева – само и само да хапнат нещо, се казва още в репортажа на АРД. В северната част на ивицата Газа все още има около половин милион души, които се опитват някак да оцелеят.

Гневът срещу Хамас расте

Салех споделя пред германската обществено-правна медия, че той и семейството му никога не са били симпатизанти на Хамас. Много палестинци в Газа - може би около 75 процента - мразели Хамас още отпреди терористичните удари на 7 октомври, твърди Салех. А днес? „Днес са още повече, тъй като Хамас им отне всичко. А бедността в Газа бе голяма и преди 7 октомври“.

Изкупителната жертва сега са обикновените хора. 80 процента от загиналите във войната в Близкия изток са цивилни граждани. „Те не са имали нищо общо с целия конфликт. Много от тях дори са мразели Хамас“, посочва Салех. Той не вярва на съобщенията на израелската армия, от които излиза, че Хамас е до голяма степен победен и са оцелели само няколко батальона на ислямистите в Рафах. Салех смята, че и 20 процента от Хамас не са унищожени. „Хамас все още е силна групировка, нейните военни са навсякъде и контролират всичко“, казва той.

Надеждата им е да заминат

Миналият вторник Салех, който има германски паспорт и чиито четири деца от първия брак живеят в Германия, получил обаждане, което чакал отдавна. То било от германското представителство в Рамала, което отговаря за консулското обслужване на германците на окупирания Западен бряг на река Йордан и – дистанционно – за Газа. Салех и семейството му били в списъка на чакащите да заминат през Рафах към Египет и оттам – за Германия.

Тръгнали на юг веднага след обаждането – роднина обещал да ги превози до граничния пункт на израелската армия, който от края на октомври насам разделя северната и южната част на ивицата Газа. Два километра преди целта обаче те трябвало да слязат – братовчедът се страхувал твърде много. Тръгнали пеша, а израелските войници карали всички минаващи да застават пред камера и идентифицирали самоличността им с помощта на изкуствен интелект.

Защо Западът мълча толкова дълго?

Междувременно съпругата и децата на Салех са преминали границата към Египет, той се надява на свой ред да я пресече в понеделник, разказва АРД. По неговите думи Газа е разрушена поне за сто години напред – няма вече нито къщи, нито училища, нито университети. „Но защо Западът мълча толкова дълго и не казваше нищо?“, пита се Салех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още по темата: газа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нищо, следващия път като влязат в Израел ще са 5 пъти повече. С това активно производство на сираци и вдовици и вдовци сега в газа. То и идил така стана толко силна, ама как иначе американската военна индистрия ще генерира печалба. Войни трябва да има това е.
205
0
 
0
 
! Отговори
Исо Хазара преди 1 месец
Свинското е безплатно.
204
1
 
2
 
! Отговори
Aaaa преди 1 месец
Който се води по акъла на Русия стига до просешка тояга. Нали у нас много скъпо, айде у Газа
203
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
пясък да варят,когато изнасилваха и отвличаха не мислиха
202
1
 
3
 
! Отговори
И Газа ли преди 1 месец
вече е в Еврозоната?
201
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Газа: кило леща 40 евро, Калашников -10 евро, колан с бомби -14 евро. Фереджета и чаршафи - безплатно.
200
4
 
4
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 1 месец
Евреите са ми антипатични но Ислямистите ги ненавиждам от дъното на душата си. Според мен е грешка да подкрепяме Палестинците само защото подкрепяме Русия във борбата и срещу запада. Мое мнение! Но лично за мен най-доброто е и двата народа да се изтрепят !
199
4
 
2
 
! Отговори
А още по-страшно е.. преди 1 месец
До Страшно е. Не е по темата. В немските сайтове директно изтриват мнението. А ако случаят се повтори, "писателят" се отстранява от сайта (защото преди да пише трябва да се регистрира с имейл). И повече не може да пише каквото му хрумне и което му е на езика. А може да пише единствено по поставената тема! Бегето затова няма никога да се оправи, защото в него няма ред и дисциплина, и всеки върши и драска каквото си ще!
198
7
 
10
 
! Отговори
Страшно е преди 1 месец
Да нападнеш държава 25 пъти по-малка по територия и да те смелят от бой. Десет години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. Флагмана по дъното да лази. 164 страни арест да ти обявят за отвличане на деца. Киев за три дни да взимаш трета година. Еритрея основен партньор да ти бъде.Една рубла на стинка да стане! Страшно е!
197
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А когато рашките убиваха и изнасилваха жени и деца, арабеските защо не се възмутиха.?
196
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин какво чака, че не прати помощ на феновете си в Газа?
195
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Израел е 1/600тна от териториите на 12те арабски държави около него. Щом им е толкова важна тая плюнка газа да си стоят в нея... Години имаха да се махнат, да си се кефят на Хамас и да правят ракети от тръбите за вода дето са им дарение от ЕС. Ама после да не ми реват по телевизията ОК?
194
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди чувал с 25 кг ориз струваше десетина евро. - Значи кило ориз на талибаните е бил 1,60 лева - а у РъБъ кило ориз е 4-5 лева :)))
193
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Следващият път,когато решат да убиват в леглата им спящи жени и деца,да имат 1 на ум" - ти къде беше и защо мълчеше когато преди това евреите им убиваха децата на палестинците и ги връзваха като трофей върху капака на военните джипове?
192
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен До 209 Първо Путин чака ред за Хага, не бързай. Няма да се пререждаме сега пък.
191
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 215 Ти си по-информиран от палестинците бе, не се пъни, копейко! Я ги изброй поименно тези 10 групировки от фантазиите си, че да се посмеем.
190
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Камиони с тонове се пращат, но хамасците ги разграбват и после им ги продават прескъпо. Докато не изчезне и последният ирански наемник, това няма да спре.
189
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е наивно да се казва, че Хамас докарала палестинците до мизерия. Има още 10 палестински групировки и Хамас не е най-крайната. Как така в цялата статия не се споменава Израел?
188
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имат си Брикс, пък искат от ЕС. Иран ги въоръжи,, пък не им даде манджа. Що не му казаха, че не щат оръжие, а искат арабски питки с петмез. М,?
187
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Следващият път,когато решат да убиват в леглата им спящи жени и деца,да имат 1 на ум :) Всички видяха какъв празник направиха,като танцуваха върху телата на убити цивилни евреи,сега да си ядат тревата и да се молят на израелтяните да им мине!Ама нещо ми подсказва,че този път ще ги карат до крак!Никаква милост за тези пллъхове!

Спонсорирани публикации