Пържените картофи водят до депресия?

Консумация на пържени храни е с 12% повишен риск от тревожност
26 апр 2024 21:09, Инна Ангелова
17
Пържените картофи водят до депресия?
Снимка: Frank Reppold от Pixabay

Пържените картофи са една от най-разпространените и познати бързи храни в света. Възрастни и деца ги предпочитат в закусвални, заведения за бързо хранене и не на последно място у дома. Всеизвестен факт е, че картофите са въглехидрат и съдържат нишесте. Изпържени обаче те стават много мазни.

Всичко това нанася мощен удар върху нашето здраве не само физически, но и психически.

Група учени от Китай е установила, че честата консумация на пържени храни е свързана с 12% повишен риск от тревожност. Това е особено забележимо сред младите мъже. Проучването включва повече от 140 хиляди души, наблюденията са продължили 11 години.

След като изследователите изключват участниците, които са били диагностицирани с депресия през първите две години, изчислението показва, че в групата на тези, които ядат пържени храни, има 8294 случая на тревожност и 12 735 случая на депресия. Ето как едно ястие, което всяка домакиня е приготвяла поне веднъж в живота си, може да ни осакати емоционално.

Любопитно е да се отбележи, че пържените картофи увеличават риска от развитие на депресия с 2% повече от пърженото бяло месо. Резултатите не са крайни и вде още не може да се каже със сигурност дали хората изпитват депресия, защото обичат пържени картофи, или тези, които имат повишена тревожност или симптоми на други психични разстройства, предпочитат да ядат пържени храни.

Учените съветват да не прекаляваме с консумацията на пържени картофи, тъй като излишъкът от пържена храна може да провокира наддаване на тегло.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от Образование
Практическа подготовка и интердисциплинарни познания – визитката на инженерите на бъдещето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мене ме депресира,единствено и само празния ми джоб.А пържените картофки със свинска пържола и червено вино ме интусиазират,за съжаление мшного рядко ми се случва това щастие.
11
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
По цял свят пишат за вредата от пържените картофи ! Истината , обаче е , че са най-вкусното нещо и хората ще си ги ядат с кеф !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Липсата на пържени картофи води до депресия!
9
0
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 1 седмица
Лекар казва на пациента: Много сте зле, трябва да спрете цигарите.Пациентът: Ама докторе аз не пуша!Добре, тогава трябва да спреш пиенето!Но докторе аз не пушаТогава трябва да спреш жените Докторе, от 30 години освен с мойта, с друга не съм бил.Докторът мислил, мислил и попитал: Пържени картофи със сирене обичаш ли?Обичам Тогава от утре никакви пържени картофи със сирене
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като отвсякъде ти обясняват, че пържените картофи са вредни и се пълнее от тях, как да не се депресираш!
7
11
 
9
 
! Отговори
Депресия в Русия преди 1 седмица
В Русия Путин ги докара до там, да ядат само картофи, като през ВСВ.. 2 години не могат да се придвижат 10 км напред... Слаба им ги е храната...
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да не е от бирата?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пържени картофки с настъргано сиренеце и поръсени с червен пипер.И биричка.Храната на Боговете.
4
0
 
12
 
! Отговори
куку от карлукуво преди 1 седмица
Депресират !?!?!!!! - грънци, като ги залея с БИРА , направо изпадам в екстаз.
3
0
 
10
 
! Отговори
Карнобатски преди 1 седмица
А ракията под трушия носи радост във живота и намалява депресията.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Изпържени обаче те стават много мазни."-----------------Точно мазнината ги прави толкова вкусни и никога не съм изпадал в депресии от яденето им. Това, което може да ме депресира са само онези ментета направени на еър фрайър, незнайно защо наричани "пържени", след като реално са печени.
1
0
 
7
 
! Отговори
Жизнерадостен преди 1 седмица
Резнеш сланинка. Пуснеш в тигана на ниска температура в началото. После като се омазни тигана, засилваш огъня и сипваш нарязан лук. Като почне да се изпържва, ръсил сол, малко риган и повече червен пипер. Трябва да стане хрупкава. Който иска може да чукне и едно яйце накрая, но аз не слагам. Върви с кисела салата - туршия, или кисели краставички, нещо такова. И цялата работа с червено вино.

Спонсорирани публикации