Големият въпрос за Украйна - ще се завърнат ли бежанците в страната?

Икономическото възстановяване зависи от това
216
Големият въпрос за Украйна - ще се завърнат ли бежанците в страната?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според доклад на Международната организация по миграция (МОМ) близо една трета от населението на Украйна е било принудено да напусне домовете си. Около 3,7 млн. души все още са вътрешно разселени, а близо 6,5 млн. души са бежанци в други държави.

МОМ съобщи също така, че повече от 14,6 млн. души, около 40 % от населението на Украйна, все още се нуждаят от някаква форма на хуманитарна помощ, а 2,2 млн. бежанци в съседни държави също се нуждаят от помощ.

По-голямата част от бежанците в Европейския съюз (ЕС) са жени и деца, като получателите на временна закрила се състоят от 46% възрастни жени, 33% деца и 21% възрастни мъже.

Големият въпрос за Украйна е дали те ще се върнат у дома и това е от ключово значение за бъдещето на Украйна.

Вероятно много от жените, които са напуснали Украйна, ще се присъединят отново към съпрузите и партньорите си, щом това стане безопасно, но тъй като семействата може би вече са се установили да живеят в други държави, Киев трябва да разработи план за насърчаване на завръщането на хората в активна трудоспособна възраст.

Ако не го направи, това може да доведе до огромни икономически загуби за страната и до ускоряване на демографската криза, която вече предизвиква безпокойство. Населението на Украйна през 2023 г. ще бъде 36 744 634 души, което представлява спад от 7,45% спрямо предходната година, а при наличието на толкова много млади хора в чужбина възрастовият профил се увеличава.

След пълномащабната инвазия на повечето мъже на възраст 18-60 години беше забранено да напускат страната и Киев търси начини да насърчи завръщането на тези, които вече са били в чужбина или са успели да напуснат, за да подкрепят армията и икономиката му. Мъжете в изгнание във военна възраст - само в Полша те са около 200 000 - вече няма да могат да подновяват паспортите си в консулствата и ще трябва да се върнат у дома.

Това е резултат от одобрения на 16 април от президента Володимир Зеленски нов закон, според който гражданите, живеещи в чужбина, са задължени да отбиват военна служба. Те разполагат с 60 дни, за да изяснят статута си, но няма да бъдат принудени да се върнат, заяви правителството. За да насърчи допълнително хората да се завърнат у дома, Украйна също така разговаря с представители на ЕС относно бъдещите правила за миграция в блока.

В резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в края на февруари 4,2 млн. души, избягали от Украйна, имаха статут на временна закрила в ЕС. Германия (1,3 млн.), Полша (950 хил.) и Чешката република (380 хил.) бяха основните държави, които предоставяха закрила в блока.

Още по темата
А бежанците продължават да пристигат. Данните сочат, че през декември границата на Германия са преминали още 18 905 души, а Чешката република е приела 8 155 души. През същия месец в Испания са пристигнали 2 830 души.

Анализът на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) през януари и февруари установи, че две трети от украинските бежанци искат в крайна сметка да се завърнат в родината си. Около 65% са заявили, че желаят да се завърнат - спад спрямо 77% през предходната година, а 6% планират да го направят през следващите месеци.

Докато колебливата подкрепа на Запада за въоръжените сили на Украйна и неуспехите, причинени от недостига на боеприпаси и оборудване, допринесоха за нежеланието за завръщане, състоянието на украинската икономика беше посочено от много бежанци в интервютата с изследователите.

Според ВКБООН около 55 % от интервюираните завърнали се бежанци в Украйна са заявили, че възможностите за работа са по-малко, отколкото са очаквали.

Въпреки че изглежда, че националната икономика се възстановява, като през четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП нарасна с 4,7 %, а Националната банка на Украйна прогнозира увеличение от 5,8 % през 2025 г., повечето украинци в страната и чужбина все още изразяват несигурност за своето бъдеще.

Според проучване, проведено от Центъра „Разумков“ през януари, 41% от гражданите смятат, че събитията в Украйна се развиват в правилна посока, докато 38% са на обратното мнение.

Повечето от тях отбелязват влошаване в сравнение с началото на 2023 г. в области като цените и тарифите (86%), икономиката (68%), стабилността (64,5%), доверието в бъдещето (63,5%) и благосъстоянието на семействата им (58%).

Въпреки че повечето фирми са устояли на предизвикателствата и са продължили да работят, като 59% от доскорошните фирми са напълно отворени, а 21% са затворени (само 3% за постоянно), нивото на безработица остава високо - 13,7% към март.

В същото време доклад на Световната банка установява, че около 15% от фирмите не са в състояние да изпълняват поръчки поради разселване на работници, жертви на бойното поле и наборна служба, като в южните райони този процент нараства до 20%.

За да не допусне икономиката на Украйна да бъде доминирана от пенсионери, хора с увреждания и нуждаещи се от социална закрила, правителството в Киев трябва да насърчи завръщането на своите хора - както за производствените линии, така и за фронтовете.

Катерина Одарченко, Center for European Policy Analysis/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: Украйнабежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бе че се върнат,тия си живуркат по ЕС и България по черноморието ,може ако екстрадират като се говори за Полша там може и да има над милион украински фашисти
175
0
 
3
 
! Отговори
Игри на съдбата преди 1 седмица
В началото на войната украинските бежанци отишли на Запад горяха руски знамена и скандираха патриотични лозунги......... СЕГА горят украински паспорти и се гушат в миши дуупки да не би някой да разбере че са украинци.
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вероятно много от жените, които са напуснали Украйна, ще се присъединят отново към съпрузите и партньорите си.Към кои съпрузи и партньори,тези в земята ли?
173
0
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОСИ и МЕЧТИ преди 1 седмица
"Големият въпрос за Украйна - ще се завърнат ли бежанците в страната?". Въпросът изобщо не е това, а какво ще остане от Украйна след края на войната и къде ще трябва да се завърнат тези бежанци - в Русия, в Полша, в Унгария или в Украйна. Големият въпрос обаче е Одеса и Николаев. Там ще е ИСТИНСКИЯ сблъсък на Русия с НАТО. Не вярвам Русия да остави Одеса на Украйна. Ще видим.
172
0
 
3
 
! Отговори
Митев преди 1 седмица
Едно е да искаш,друго е да можеш,а съвсем различно е да го направиш,не ми остава нищо друго освен,да им пожелая успех.....
171
0
 
3
 
! Отговори
СС,С преди 1 седмица
Едва,ли,щесе,върнат,,във,тези,срутени,градове,,РОССИЯ,си,има,план,,Украинци, са,си,Руснаци, могат,да,се,върнат,в,Русия,
170
0
 
7
 
! Отговори
Да се върнат ли ???? преди 1 седмица
Ко, не !!! Балъците в Украйна са не привършване , а и не всички са нацисти и фашисти в Окрайна!
169
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато Луна стане Президент у нас
168
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ще се завърнат на * куково лято * --- да не са луди! Услади им се да ги хрантутят, а те си паразитстват
167
1
 
19
 
! Отговори
Амии преди 1 седмица
Защо си задават отговори? Аз ще съм избягал и ще съм се установил в Германия със семейството си и ще искам да се върнае как си го помислихте?Може за малко за коледа, след като свърши войната и ако все още родното място е в Украйна
166
1
 
23
 
! Отговори
укро бежанец в ЕС преди 1 седмица
Без мен...на фронта да ходи да се бият с рашките Zeления потник и компания !!!
165
0
 
15
 
! Отговори
мдааа...търси се: преди 1 седмица
Ново ПУШЕЧНО месо !!!
164
1
 
19
 
! Отговори
ха-ха-СЛАВА КОКАИНА преди 1 седмица
Големият въпрос за Украйна е ще има ли ново пушечно месо??? Дедо Дрън им беше заповядал : ДО ПОСЛЕДНИЯ Урка !!!!
163
28
 
7
 
! Отговори
МНого лаете бе ! преди 1 седмица
Хайде идете във Путевистан и говорете че няма да идете на фронта ! Само тука ви е разрешено да дрънкате каквото си искате ! Там щяхте да сте по сибирските зандани !
162
3
 
19
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 седмица
Някои букмейкъри вече приемат залози за това кои войски първи ще влязът в Киев - руските или украинските.
161
3
 
34
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 седмица
Ще се върнат щото много искат да умрат заради евроатлантическите ценности, НАТО и САШ. Само зеленият наркоман си мисли, че някой му вярва.
160
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако са самоубийци, ще се върнат. Очакваме огромен бум на платените сватби в Германия и изгорените украински паспорти.
159
2
 
29
 
! Отговори
Горящ Байдън преди 1 седмица
Разбира се че ще се завърнат! От както чуха как им отмениха човешките права напират и напират да се връщат!
158
3
 
30
 
! Отговори
Не им пука за Украйн преди 1 седмица
За тях най изгодно е Путин да победи и да се върнат . Така няма да им търсят сметка и със сигурност ще останат живи !
157
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се завърнат, ама друг път, не са луди да отиват на сигурна смърт. Тоя, зеленясалия, да отива на преговори за мир и, като го постигне, може и да се върнат някои, но едва ли всичките. На хората им се живее, втори живот никой не им гарантира. Нормален човек няма да отиде на смърт заради алчния зелник. Те на фронта, той в бункер, замъци и яхти си купува по време на война. И жена му и децата на сигурно място. Някой да го осигурява това на всички украинци?

Спонсорирани публикации