В Естония ще гласуват вече с мобилните си телефони

1,2 души в балтийската република правят всичко онлайн
8 май 2024 08:43, Петър Бойчев
64
В Естония ще гласуват вече с мобилните си телефони
Снимка БГНЕС

Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на избори по мобилен телефон, след като вчера парламентът в Талин одобри съответния законопроект, внесен от правителството на балтийската държава членка на ЕС и НАТО, предаде ДПА.

Според законовия текст електронното гласуване ще бъде възможно не само на компютри, но и чрез специални приложения за обикновените операционни системи на мобилни устройства, съобщи БТА. Техническите изисквания се определят от избирателната комисия преди всеки избор.

Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни. Според естонския министър на икономиката и информационните технологии Тийт Рийсало, новият регламент има за цел да вземе предвид промяната в потребителското поведение на гражданите.

„Значителна част от всекидневните дигитални дейности на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония трябва да бъде достъпна за всички на тези нови и широко разпространени платформи“, каза министърът. През 2005 г. Естония стана първата страна в Европа, която разреши онлайн гласуването на избори.

В международен план процедурата е дискусионна на много места поради съмнения за надеждността й. В балтийската република, която обича да нарича себе си е-Естония, тя надделя – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 г.

1,2 милиона граждани на балтийската република могат да правят почти всичко онлайн във всекидневието си. Естония се смята за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от Бизнес
Пазарувайте изгодно и спестявайте
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
5
 
! Отговори
Също така преди 3 седмици
Докато ние българите се редим при лекарите за рецепти за диспансеризирани заболявания като диабет например или високо кръвно, и чакаме опашки заедно с болните, в Естония можеш всичко това да получиш дигитално без да ходиш при лекаря.
41
2
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 3 седмици
В Естония 86% от гражданите имат електронна лична карта. 87,2% от населението използва интернет. 96,3% от хората декларират своите доходи по електронен път.
40
2
 
4
 
! Отговори
И още ... преди 3 седмици
В Естония средната възраст на министрите в правителствата да е около 35-40 години!!!
39
0
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
А в Булгаристана още ви е страх, че някой пипа по флашките - цитирам великия мислител Боко Тулупа ! Същия *** се беше изцепил, че неговите сайбърсек спецове изключвали компютрите от контакта при атака. Хахаха
38
2
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Естония обучава петгодишни деца на програмиране!!!!
37
2
 
4
 
! Отговори
Факти преди 3 седмици
99.8% от всички банкови трансакции се извършват online в Естония. 95% от данъчните декларации се подават online. Естония е страната с най-много start-ups на глава от населението в ЕС. Естония държи световния рекорд за най-бързо регистрирана фирма (online) 18 минути от завлението до вписването в регистъра. И още: популярният Skype започна като проект на трима естонци през 2003 година, както и Kaaza през 2001... А Естония е с население едва от 1 365 884 души!!!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 3 седмици
Ти добре ли си?
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ето тази напредничава страна на Путин му се ще да върне отново към руския мир. Стискам им палци да успеят да се опазят.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Къде са те, къде сме ние. Гньо си иска хартията, а може и с цветни топчета да почнем да гласуваме, то пак няма да има значение, защото за бира и кебапче, избираш когото трябва или това дето на телевизора го дават.
33
4
 
1
 
! Отговори
до 23 Мнение преди 3 седмици
Повярвайте ми, българското електронно правителство (egov.bg) е много по-добро и по-функционално от това на най-само-рекламираните се британци (gov.uk). ФАКТ. И няма нужда да се правим, че в България всичко е лошо.
32
3
 
1
 
! Отговори
28 преди 3 седмици
Сшагайте минуси, неврници и продажници!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 14 - Смешни сте ми такива човечета. Не вяра на собствения си интернет доставчик, дето е фирмата на комшията, вкъщи iPad-а си го дърби с лицево, *** не вярва и на жена си, ама вярва на "някой, някъде си, институция" за която не знае НИЩИЧКИ, освен че в сйата им пише, че може да им се вярва.
30
2
 
3
 
! Отговори
Истината преди 3 седмици
Естония за момента е най-напредничавата електронна държава в света. Естонците имат дигитална самоличност, с която могат да се легитимират електронно пред държавните органи, както и да подписват електронно документи, без реално да пребивават физически в Естония.
29
4
 
4
 
! Отговори
Йобан преди 3 седмици
Ръководителят на естонската служба за сигурност каза също, че сега те ще знаят точно кой е гласувал , на пример, за правилния или проруски кандидат. Ще вземем предвид всичко и ще вземем съответните мерки, сега никой няма да се крие. Системата е проектирана перфектно.
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тайната на вота - нулева. Манипулацията на вота изисква вмешателство там, където никой не млже да погледне ... Умно! Много умно!
27
2
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 23 "Ние сме като неандерталци..." - е па някой да е казал, че гласуващите ЕС да ви ДАВА МРЗ не сте?
26
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 25 "Истинската изненада е, че повече страни все още не са създали подобни собствени системи." - сигурно има причина, но е нормално за про'с'так гласуваш за ЕС да не се запита ЗАЩО!
25
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 22 "Не е ли подозрително. " - Sovrin винаги са критикували естонското електронно решение, че е централизирано. Факт. Даже в Азия имат по-децентрализирани системи за идентичност и транзакции.
24
1
 
4
 
! Отговори
На снимката преди 3 седмици
Това на снимката едва ли е естонка.
23
2
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 3 седмици
Естония отдавна вече има електронно правителство, чиято система позволява на всеки да си плаща данъците, да гласува или да получи медицинско направление в рамките на няколко минути и то от един и същи уейбсайт. Истинската изненада е, че повече страни все още не са създали подобни собствени системи.