Унгария постла червения килим за Китай, посланието е за ЕС

Орбан се оказа най-добрият приятел на Китай в ЕС
182
Унгария постла червения килим за Китай, посланието е за ЕС
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Изобилие от проекти за изграждане на заводи, милиарди евро инвестиции и една и съща близост с Русия: под егидата на националиста Виктор Орбан Унгария ясно се сближи с Китай, отцепвайки се  по този начин от останалите в ЕС.

След Франция и Сърбия, Си Цзинпин пристига тази вечер в Будапеща, последен етап в европейската му обиколка.

"Една историческа визита", заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, относно посещението на Си Цзинпин в Унгария. Той припомни, че централноевропейската страна не е била посещавана от китайски президент от повече от две десетилетия.

Далеч от твърдостта, демонстрирана от европейците пред търговските напрежения с Китай, които се трупат, и критиките във връзка с украинското досие, отправяни към Пекин, в Унгария Си Цзинпин стъпва като на свой терен.

"Това изпраща сигнал на ЕС, като избира да посети Унгария, която е последната страна, която е  открито благосклоно настроена към Китай сред 27-те", казва за Франс прес Тамаш Матура, асоцииран професор в университета "Корвинус".

За Виктор Орбан това е дипломатически успех, плод на неговата политика за отваряне към Изтока, която той прилага, откакто дойде на власт през 2010 г. и започна своята дипломатическа офанзива за спечелване на нови поддръжници. Когато Брюксел се дистанцира от Пекин, Орбан напротив задълбочи тези връзки с Китай, отхвърляйки идеологическия сблъсък на блоковете.

В противовес на европейската стратегия за намаляване на рисковете, Унгария разпъна червения килим за азиатския гигант, който стана първи инвеститор в страната миналата година.

"Солидните двустранни отношения пораждат доверие за китайските компании, те не се страхуват, че от неблагоприятните политически развития, които биха нарушили техните дела", казва политологът Ян Сюетун от престижния универтит "Цинхуа".

Въпреки малките си размери -  9,6 милиона жители - Унгария от 2022 г. беше залята от вълна от инвестиции, по-специално в областта на електромобилите и на батериите.

Навсякъде заводите никнат с впечатляваща скорост. Гигантът КАТЛ изгради мега обект близо до град Дебрецен, докато автомобилоконструкторът БИД ще произвежда туристически возила в Сегед от идната година.

Според правителството настоящите проекти са оценявани на около 15 милиарда евро. В замяна на това китайски компании се ползват с данъчни облекчения в Унгария, от субсидии до инфраструктура и предложения за работа за техните работници.

Унгария също така получи заеми от Пекин в рамките на програмата "Един пояс, един път", наречена официално "Пояс, път". Високоскоростна железопътна линия трябва да бъде изградена между Будапеща и Белград, въпреки че проектът беше белязан от закъснения.

При това сътрудничество във всички сфери, Будапеща купи китайски ваксини срещу Ковид-19, обеща да приеме първи китайски университетски кампус в ЕС и подписа неотдавна спорен пакт за сигурността, разрешаващ китайски полицейски патрули на унгарска територия.

Това породи безпокойството на опозицията, която критикува непрозрачността, която заобикаля договорите, въздействието върху околната среда на фабриките за батерии и корупцията. Според опозицията от сторителните проекти се обогатява "кръгът на Орбан".

Отвъд икономическите връзки, Унгария успя се покаже като полезен партньор за Пекин в международните срещи, отбелязва Тамаш Матура.

Редовно критикуван от западните си партньори заради авторитарния си уклон, Виктор Орбан на няколко пъти използва правото си на вето, за да блокира или да смекчи критичните изявления на ЕС спрямо Китай, особено онези, които касаят  по-специално правата на човека.

"Една логика, която може да се приложи също и за НАТО", казва Матей Шималчик от Централноевропейския институт за азиатски изследвания, базиран в Словакия.

Защото Унгария, член на Алианса от 1999 г., се разграничава от партньорите си, като критикува "войнствената трескавост" пред Русия и пледира за прекратяване на огъня в Украйна.

"Ние сме абсолютно съгласи с Китай относно украинското досие", подчерта Петер Сиярто.

Пекин се представя като неутрална страна и призовава редовно за политическо уреждане, което да сложи край на сраженията в Украйна, като същевременно остава близък до Кремъл. Подобно на Будапеща./БТА, превод Габриела Големанска

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
22
 
8
 
! Отговори
Стоедин преди 3 седмици
Колкото Malev прокопса с руснаците, толкоз и китайските проекти ако не им увре ъкъла и не се разберат с ЕС. т.е. ЕС е ключът за Унгария.
135
15
 
41
 
! Отговори
Обективен преди 3 седмици
Орбан е най-умния политик от всички европейски такива. Китай са на светлинни години в развитието на новите технологии пред всички държави с напреднала икономика. Наскоро се появи информация,че ЕС иска да въведе 55% мито за китайските автомобили,заливащи Европа, защото застрашавали западната икономика....
134
45
 
21
 
! Отговори
Инж+ преди 3 седмици
Унгария без ЕС е едно голямо "нищо"!!! Орбан е просто безогледен популист.
133
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не разбирам защо обвързват политиката с икономиката. От това всички губят. Води се икономическа война на Америка с Русия и Китай от кояъо най много губи Европа.
132
16
 
37
 
! Отговори
Почему? преди 3 седмици
Защо Китайския Президент отиде в Сърбия, но не посети бедна наддупена към запада бугарийка? Защо средно-статистическия Унгарец живее 5 пъти по богато от своя български колега? Уай?? :))
131
32
 
15
 
! Отговори
Будапеща преди 3 седмици
Гледам тука патриотите дето викат България над всичко, нямат проблем Китай да ги купи, но голям проблем имат с ЕС. Викат срещу американците а, се кланят на китайците. Да ви имам патриотизма
130
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китай след като купи Сърбия, сега си купува и Унгария. Те в Африка вече реват от китайците.
129
10
 
21
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
И още, кадърният и умен навсякъде ще има добри доходи. Про'ст'ият и некадърният гласуват за ЕС да ги командва срещу "европейска МРЗ". ФАКТ.
128
10
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
До 129 Абе про'с'так неграмотен, първо само некадърният про'с'так като ТЕБ чака все някой да го командва, второ Брикс не командва, трето Китай е рай за стартъпите и още от 2010 година фирмите от ЕС почнаха да местят иновационните си подразделения там. Неслучайно Фолксваген харчи милиардни ЕС субсидии да си купи китайски технологии. ЕС умре. Факт.
127
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Христо Христов- Ицко- ако не е ЕС и НАТО ще е БРИКС и Раши стан- я да видим там- Раша мин заплата 370лв, средна 1370лв, Китай средна- 1100лв след данъци-мерси ама не искам- ах да я ми покажи някой от БГ да отишъл да работи в Раша, Китай, Индия, Бразиля- не нали- що
126
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
123- Защо намесваш Борисов- той не е в управлението на БГ от март 2021г- после дойдоха ИТН ПП БСП, а Унгария ако толкова харесва Китай и Русия до сега да се епрехвърлила в БРИКС- да де ама който стои разчекнат на двата бряга и се моли на две божества му се случват понякога кофти неща...
125
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китай даде заеми за построяването на железницата Унгария дава субсидии и данъчни облекчения на Китайските фирми с китайски работници много интересно И Путин ни даде заем да му постройм тръбата и така после изчезна пътната карта а тръбата я стройха не български работници Унгария взима пари от ЕС безвъзмезно да ги влага в икономиката си но от Китай взима заеми да им строй железница за китайските стоки
124
8
 
22
 
! Отговори
Shark преди 3 седмици
До 115. Да, и кой е виновен? Си, който гледа интереса на страната си, или ЕС, който не гледа интереса на страните-членки, а се чуди какви от глупави по-глупави ограничения за хората да измисли, да толерира войната в Укр и да вее многоцветни знаменца!!!! Даже и след ковид пандемията не им увряха *** кухи кратуни, че Европа трябва да си произвежда всичко, а не да чака 99% на внос от Китай. Орбан е единствения в ЕС, който гледа интереса на страната си, затова го оплюват постоянно.
123
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Зозо Отговорът е ясен, не са като тебе да ядат всеки ден американския "микрофон"
122
28
 
19
 
! Отговори
Янислав преди 3 седмици
Орбан е пътник, както и шайката му. Скоро ще бъдат пометени.
121
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БОЙКО СЕ ТРЪШКА ОТ ЯД ЧЕ ОРБАН МУ ГО ТУРИ С КИТАЙЦИТЕ. ИЗПУСНА КЕЛЕПИРА ЩЕ ПУКНЕ ОТ ЗАВИСТ СКОРО.
120
11
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
браво на унгария китаи построи железница белград скопие сега ще строибелград будапеща закупи пристанището в пирея а ние ще чакаме самолети ивагони от аллах
119
8
 
25
 
! Отговори
наблюдател преди 3 седмици
Добре го играе Орбан. Хем с ЕС и всички благинки от него хем с Русия и Китай и всички благинки от тях /евтин газ, нефт инвестиции за 15 милярда, заводи и т.н/ пък ние нека се правим на правоверни европейци и ще си стоим с пръст у г....ъ..з
118
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Унгарците се поклониха и на другаря Си Времето ще покаже дали Унгария ще стане развита и богата държава с руски и китайски пари
117
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Полша Доналд Туск обещал предизборно закони щадящи работниците ,НО след като го избрали преди дни гласували закон с който собствениците ЗАКОННО МОГАТ ДА РЕШАТ ДА ПОЧИВАТ от ПЛАЩАНЕ НА ЗДРАВНИ И ТРУДОВИ ОСИГУРОВКИ на работниците си В МЕСЕЦИ КОИТО СИ ИЗБЕРАТ (тоест работника САМ да си ПЛАЩА ) !