Дали Европа е смъртна? В режим на оцеляване е

Живеем в предвоенно време, казва Иван Кръстев за "Нойe Цюрхер Цайтунг"
16 май 2024 09:10, Петър Бойчев
162
Дали Европа е смъртна? В режим на оцеляване е
Снимка БГНЕС

Дали "Европа е смъртна", както заяви френският президент Еманюел Макрон? С този въпрос започва интервюто на Андреас Ернст и Даниел Щайнфорт с българския политолог Иван Кръстев, поместено в "Нойe Цюрхер Цайтунг".

"В момента от всички страни се конфронтираме с апокалиптични мирогледи", отбелязва Кръстев, имайки предвид мрачните прогнози на климатичните активисти или предположенията, че "големият демографски обмен" ще унищожи нашия начин на живот.

Факт е, че "Европа е в режим на оцеляване", посочва Кръстев пред швейцарското издание. Но споделя и опасенията си, че хората ще изпаднат в шок, ако постоянно им се повтаря, че щом проблемите не бъдат разрешени сега, няма да бъдат разрешени никога.

Българският политолог сравнява днешните времена с късните 1980-те години в България, когато системата бе в криза, но се смяташе, че комунизмът ще продължи с десетилетия, а нещата се промениха много бързо. "И днес светът ни се променя много бързо. Идеята за траен мир в Европа рухна. Разбираме, че живеем в предвоенно време и всички важни представи, на които се базираше нашата сигурност, вече не важат".

Иван Кръстев подкрепя думите си със следните примери: мислеше се, че взаимната политическа зависимост означава мир, а днес вече знаем, че зависимостта може да бъде превърната в политическо оръжие - както стана с руския газ. Европа освен това беше повярвала, че военната сила вече няма значение, защото разчиташе, че САЩ гарантира нейната сигурност. Тази илюзия бе разбита. Или пък национализмът - смятан за дух от миналото, днес именно неговата сила помогна на украинците да се отбраняват толкова дълго срещу руснаците.

Пред НЦЦ Кръстев заявява още, че страховете в Европа са много различни - германците и французите се боят от ядрена война, докато поляците и балтийците - че страните им могат да бъдат окупирани. И това има своето историческо обяснение - защото страните в Източна Европа не възприемат съществуването си като даденост. "Страна като Полша твърде често е била разделяна, твърде често е изчезвала от картата", припомня политологът.

Според Иван Кръстев Путин не се стреми към възстановяване на Съветския съюз - той се опитва в много по-голяма степен да дефинира по новому руската нация. "Войната в Украйна бе подтикната и от демографското развитие, т.е. от бързото топене на населението в Русия. Путин иска украинците да станат руснаци", смята председателят на Центъра за либерални стратегии.

А дали европейците ще успеят да се защитят сами, питат журналистите от швейцарското издание. Кръстев изтъква, че връзката между САЩ и Европа вече не е толкова здрава. И допълва: "Ако европейците са достатъчно наясно с положението, не виждам защо да не успеят. Смятаме много неща за невъзможни, само защото сме твърде мързеливи да ги извършим. Когато Путин започна нападението си, мнозина вярваха, че Украйна няма да удържи повече от шест седмици. В крайна сметка е въпрос на воля".

Българският политолог подчертава и следното: "Хората се убеждават все повече, че Европа не е на прав път. Но те почти не правят разлики между националното и европейското равнище. Евроскептицизмът е променен - той вече не е съмнение в способностите на ЕС, а същностно чувство, че чрез традиционната политика не може да се постигне нищо".

В същото време той припомня, че европейците нямат общ език и обща история, а това, което ги обединява, са съвместните инструменти, които се създават - като например планът за възстановяване и подкрепата за Украйна. Инструменти, които до голяма степен се приемат добре. На фона на големите кризи, които засягат всички, поддръжниците на ЕС и техните противници все по-добре знаят, че са в една и съща лодка, казва Кръстев. Само че за едните я наричат "Титаник", а за другите тя е вид Ноев ковчег, обобщава политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
1
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 седмици
Дали Европа е мъртва се вижда отвякъде, но това беше целта на САЩ, за това започна и войната в Украйна.
140
0
 
8
 
! Отговори
не може да бъде! преди 2 седмици
Монтескьо казва "трябва да различаваме тези,които водят войните от онези,които ги правят неизбежни".Иронията е ,че /както виждаме и случаят с Европа/ ,желанието за разпалване на войни понякога може да бъде фатално за подпалвачите ...
139
2
 
2
 
! Отговори
Хайде преди 2 седмици
...да не забравяме, че Сорос беше акционер в Газпром! Така че, неговите хрантулници е ясно в чий хор пеят!
138
5
 
2
 
! Отговори
Ха ха, преди 2 седмици
Руски таракан плаче за свободата на медиите в Европа?...Безценно !
137
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Още Юнкер го заяви през 2015 година, че (цитат): "The glory days of Europe are over". Поради свободата на медиите в ЕС този цитат не може да се намери, а само в островните.
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 135 - ЗА Европата ЗАРАДИ ЕС ;)
135
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За Европа или за ЕС иде реч?
134
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кръстев е омръзнал и опротивял на всички.Същото пророкуваше за Русия, САЩ, а сега и за ЕС.Жалък неолиберален ислямист!Да не му се обръща вече внимание изобщо!Човек без родина е нищо!
133
3
 
6
 
! Отговори
Гробачов от Ада преди 2 седмици
ЕССР ще се разпадне като СССР!
132
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига токова капитализъм и екполатация !
131
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не просто смъртна, а си е направо смъртник Европата.
130
4
 
5
 
! Отговори
Инж+ преди 2 седмици
Очакваме нова Октомврийска революция.....в РФ!!!
129
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Иван Кръстев ако съблече костюма , отдолу ще се покаже червения потник .Който разбрал -разбрал.
128
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Толкова съм отврътен от запада и цялата им идеология , че само чакам сигнал за революция .
127
8
 
5
 
! Отговори
защо преди 2 седмици
нищо не публикувате за обръщението с което излязоха вчера група от най-големите германски компании да се спре възхода на фашистките партии,за да не ги обидим грешно наричани крайно десни,а са си чисти нацисти,на предстоящите евроизбори,но това не отговаря на проруските ви интереси
126
14
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Хахааааааа, пак много руски фантазьори във форума :)))))))))))))))))) Не осъзнават колко са смешни. Клоуни :)))))))))))))))))))))))))))))))
125
6
 
2
 
! Отговори
РамбоСилек преди 2 седмици
До Да припомняИ какво точно "хегемонват"? ЗА радост или жалост, светованата икономика, фин тех РнД и военна индустрия остават зад Океана, и не говоря за Чили или Мексико.Сега, колко ай-фона ще направят китайците и коледни свешички и дали *** ще изкопаят още сто кладенци за еди кво си ... няма голямо значение... както и Европа от светова сила, се ребрандира на турстическа дестинация
124
5
 
17
 
! Отговори
Да припомня преди 2 седмици
На всички, които са обратното на острото, че след преизбирането си ,Си Дзинпин първо посети Кремъл. Сега Путин след преизбирането си, първо посети Пекин. Който разбрал, разбрал. Тия няма кой вече да ги спъне. Сащ понеже са мн умни и от лакомия, направиха така, че Русия и Китай да са новия световен хегемон. Просто трябваха да слушат какво им говори Кремъл и всичко щеше до си е ок за ЕУ и ФАЩ от фашисти
123
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен...119 ''Джуджето се молило на Си '' ... А ЕС на кой ще се моли , след като и от САЩ казаА :---''Няма да пазим ЕС "!
122
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сорос си е купил интелектуални копои, но са също толкова гнусни. Въпросът е друг, продалия се човек продължава ли да е човек или е просто роб?

Спонсорирани публикации