Нечувана жега: Маймуни падат мъртви от дърветата от горещините в Мексико

На места в страната температурите достигат 47 градуса
22 май 2024 21:10, Елка Василева
58
Нечувана жега: Маймуни падат мъртви от дърветата от горещините в Мексико
Снимка: архив, БГНЕС

В Мексико е толкова горещо, че маймуни падат мъртви от дърветата, съобщи Асошиейтед прес.

По данни на Групата за опазване на биоразнообразието в поречието на р. Усумасинта в югоизточния щат Табаско от 16 май насам са открити най-малко 138 мъртви маймуни от вида мексикански мантиев ревач (Alouatta palliata mexicana). Това са средно големи примати, които са известни със силните си ревящи гласове. Някои маймуни са били спасени от местни жители, включително пет, които са били откарани при ветеринар, който полага усилия да ги спаси.

"Те пристигнаха в критично състояние, с дехидратация и треска", каза д-р Серхио Валенсуела и добави: "Бяха напълно безпомощни, това беше топлинен удар".

Жестоката гореща вълна в Мексико е свързана със смъртта на най-малко 26 души от март насам, но ветеринари и спасители твърдят, че тя е убила десетки, а може би и стотици маймуни ревачи. Във вторник на около една трета от територията на страната температурата достигна 45 градуса по Целзий.

В град Теколутия, щата Табаско, мъртвите маймуни са забелязани в петък, когато местният доброволен противопожарен и спасителен отряд се появява с пет от животните в каросерията на камион.

Маймуните ревачи са мускулести и могат да достигнат височина от 90 см, а опашките им са също толкова дълги. Някои мъжки екземпляри тежат повече от 13,5 килограма и могат да живеят до 20 години. Те имат големи челюсти и страховит набор от зъби. Но най-вече са известни с лъвския си рев, който не съответства на размерите им.

„Доброволците ме помолиха за помощ, попитаха ме дали мога да прегледам животните, които докараха с камиона си“, каза д-р Валенсуела и добави: „Нямаха пари и ме помолиха да го направя безплатно.“

Ветеринарният лекар поставил лед на крайниците на приматите и ги сложил на интравенозни капкови системи с електролити.

„Те се възстановяват, агресивни са, отново хапят“, казва ветеринарят, като пояснява, че това е здравословен знак.

Повечето нямат такъв късмет. Биологът Хилберто Посо преброи около 138 от животните, които са мъртви или умират на земята под дърветата. Измирането е започнало около 5 май и е достигнало своя връх през уикенда.

„Падаха от дърветата като круши“, казва Посо и добавя: „Бяха в състояние на тежка дехидратация и умираха в рамките на няколко минути.“ Посо пояснява, че падането от десетки метри височина нанася допълнителни щети, които често довършват маймуните.

Посо обяснява смъртните случаи със „синергията“ на няколко фактора, сред които високите температури, сушата, горските пожари и изсичането на горите, които лишават маймуните от вода, сянка и плодовете, с които се хранят, като отбелязва, че все още не може да се изключи наличието на патоген, болест или друг фактор.

За жителите на горещия, блатист и покрит с джунгли щат Табаско ревачите са ценен, емблематичен вид - местните хора казват, че маймуните им показват колко е часът, като вият на зазоряване и на здрачаване.

В понеделник федералното правителство със закъснение призна за проблема, като президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че е научил за него от социалните медии. Той поздрави д-р Валенсуела за усилията му и заяви, че правителството ще се стреми да подкрепи работата му.

Лопес Обрадор признава, че проблемът с горещината е голям – на места в страната температурата достигна 47 градуса по Целзий.

За маймуните ревачи това е въпрос на живот и смърт. „Те са стражеви вид“, казва Хилберто Посо, имайки предвид ефекта на канарчето в мината, при който един вид може да каже много за екосистемата. „Тяхната гибел ни предупреждава за това, което се случва с изменението на климата“, убеден е биологът. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Общество
Димитър Манолов: Целта ни е минималната заплата да е колкото може по-висока
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България маймуните скачат по площадите и викат - Искаме банани и членство . Само членството ши на опрай :) Ако отидат в Сърбия ще видят че членството ни обезлюдюява много по бързо задлъжнява ни и гони инвестициите а стандарта на живот не е много по различен . Македония дори разбра че няма смисъл заради членство да се надупва . Само в България останаха маймуни с конски капаци за да виждат само ЕС и нато и нищо друго .
43
1
 
3
 
! Отговори
ЯО преди 3 седмици
А в Африка на лъвовете им поникнаха крила,с които се разхлаждат.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"ревачите са ценен, емблематичен вид - местните хора казват, че маймуните им показват колко е часът, като вият на зазоряване и на здрачаване."До там ли са я докарали, че маймуните да им казват колко е часът, нямат ли си часовници?
41
0
 
7
 
! Отговори
Зелен Сделкаджия преди 3 седмици
Трябва да спрете да ядете и да дишате, да припишете имуществото си на ООН за да спасите земята и климата!
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България ловните дружинки са длъжни да се грижат за дивеча през зимата. Загрижените за маймуните в Мексико явно ги наблюдават пасивно, щом могат да преброят труповете. Можело е да поставят места с вода, можело е и да изградят изкуствени съоръжения от клони за сянка. при добро желание. В текста се говори и че все още не са изследвани дали порът не е от болест. За две седмици вече можеше да има изследвания. Евентуална болест по маймубите може да се разпространи и на др, животни, а и на хора.
39
0
 
11
 
! Отговори
ритник в задника ти преди 3 седмици
Еххх, де тази жега да можеше да жегне у Народното събрание, та и нашите маймуни да поизпадат като смачкани мушмули...
38
10
 
2
 
! Отговори
sd преди 3 седмици
Червеите са за бедните държави, към които ще се нареди и БГ след като стане руска или турска губерния. С това обалванено население - толкоз!
37
2
 
9
 
! Отговори
Маймуната Кирчу преди 3 седмици
е била в Мексико да се натопли яко и да си свари мозъка. Чак след това е дошла да стане премиер на България!
36
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Екоталибанското работническо дело, то не са лъжи, то не са манипулации, то не е промиване на мозъци! Цялата бълвоч по-горе няма за цел да ни информира за маймуни, а да ни внуши как трябва да следва сляпо и безропотно догмите на зелените гуру-шамани. Дали според вас животни еволюирали за живот в тропиците, не могат да оцелеят на 40 градуса за 3-4 часа? Колко трябва да си изпростял за да вярваш на такава евтина пропаганда?
35
0
 
2
 
! Отговори
Не знам като чета преди 3 седмици
тази статия все ме избива на българския парламент! И аз ли съм дехидриран? Може би заради безплатните услуги!
34
3
 
12
 
! Отговори
Екоклиматично е преди 3 седмици
"Тяхната гибел ни предупреждава за това, което се случва с изменението на климата, убеден е биологът..."Мдааа,глобално затопляне,климатичен преход,въглероден отпечатък,веганство,евроатланфаши3ъм, ЛГБТИФКШ +,месото е вредно,бебетата са вредни,скакалци,щурци и брашняни червеи са полезни и т н ... Все важни" компоненти" на зеления преход(каквото и да значи това). Но пък НПО-активистите и еко-ши3итата харесват това!
33
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То и тук топло е, та чак горещо, затова хората ходят не с летни дрехи, а с якета. Е жега, голяма жега е. Клинч, без слънце, а е вече лято.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На обама баща му паднал ли е вече или не е паднал?
31
0
 
23
 
! Отговори
Хахаха преди 3 седмици
В Европа останаха само кучета и котки ама сме тръгнали за маймуни в Мексико да се притесняваме.
30
2
 
15
 
! Отговори
глобално застудяване преди 3 седмици
у мексико значи а нещо за нашата родина да кажете че тези дъждове и това хладно време направо съсипаха това категорично-вдъхновяващо глобално затопляне заради тези дъждове няма заглавия шок и ужас и т.н. ииии кога ще облъчваме за родното глобално затопляне лятото юли месец когато са си нормалните жеги...тогава ли ще полираме мозъците със заглавия тип шок и ужас????
29
3
 
12
 
! Отговори
Мунивач преди 3 седмици
Аммии май нещо Путтин е виновен, тъй мисла....
28
1
 
7
 
! Отговори
Маймунарника преди 3 седмици
38 Ама български падаха
27
0
 
16
 
! Отговори
бай Спас преди 3 седмици
Едно време, при бай Тошо, никога мексикански ревящи маймуни не са падали от дърветата в НРБ.
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много приказки за климата, ама продължават да изсичат горите като за последно. И същите тези селяни като наложат забрана и почват да реват че им отиде поминъка
25
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама че гнусотия, не минава ден без Сороидните повърни да не надничат през страниците.