2 дни до вота: Едни втвърдяват, други разширяват

Каракачанов, Марешки и Орешарски "дръпват" в последните дни
Обновена: 4 ное 2016 21:21 | 4 ное 2016 14:07,
89
2 дни до вота: Едни втвърдяват, други разширяват
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Цецка Цачева втърди електората на ГЕРБ по време на президентската кампания и увеличи подкрепата си, но само в рамките на партията. В същото време редица кандидати увеличават одобрението за себе си и вдигат процентите си. Сред тях са претендентът на патриотите Красимир Каракачанов, Веселин Марешки и Пламен Орешарски.

Това показват данните от социологическо проучване на "Екзакта Рисърч Груп“, "роведено между 28 октомври и 2 ноември сред 1000 пълнолетни българи. Изследването е възложено, реализирано и финансирано от "Екзакта Рисърч Груп".

И това проучване показва известно предимство на Цецка Цачева. Към 2 ноември за нея са готови да гласуват 27.9% от заявилите, че ще отидат до урните. Кандидатът на Румен Радев ще бъде подкрепен от 22.4% от твърдо решилите да гласуват избиратели.

Още по темата

Трети твърдо остава Красимир Каракачанов с 11.5% от вота на обявилите, че ще участват в гласуването. Разликата между него и Радев е значителна, но е и малко вероятно да бъде изместен от третото място.

Четвъртото, петото и шестото място се заемат от Веселин Марешки, Пламен Орешарски и Трайчо Трайков. Резултатите на първите двама са много близки и точното подреждане ще бъде ясно в деня на изборите.

За Марешки са готови да гласуват 6.9% от твърдо решилите да гласуват, а за Орешарски – 6.7%. Те имат потенциал да постигнат и по-добър резултат на 6 ноември, смятат социолозите.

Трайчо Трайков получава 5.5% от вота на твърдо решилите да гласуват, Ивайло Калфин – 5%, а Татяна Дончева – 2.5%.

Анонсирането на сигурни участници в балотажа изигра лоша услуга на Калфин и Дончева, смятат от "Екзакта". Техните опити да се възползват от симпатиите на широк кръг избиратели и да вдъхнат живот на мажоритарния вот се оказат обречени в кампанията, която следва логиката на големите партийни електорати.

Това, че ГЕРБ посочили Радев за свой основен опонент също изиграло роля за фаворизирането му.

Анализът на социолозите показва, че подкрепата за Красимир Карачанов плавно е нараствала по време на кампанията. Той е получил част от протестния вот заради острото си говорене.

Марешки също увеличава подкрепата си в последните дни на кампанията. Част от хората, които застават зад него, определят себе си като привърженици на антисистемния вот.

През последната седмица много чувствително увеличава влиянието си и Пламен Орешарски. Социолозите анализират, че голяма част от електората на ДПС се мобилизира зад неговата кандидатура.

Лек ръст през последната седмица бележи и подкрепата за Трайчо Трайков.

От "Екзакта" допълват, че е предизвикателство да се анализират резултатите от първия тур на президентските избори, защото не може достатъчно точно да се предвиди влиянието на задължителното гласуване.

"В момента е въпрос на професионална етика да се избягват внушения за изхода от балотажа", смятат още от "Екзакта".

*************

Социологическо проучване на "Екзакта Рисърч Груп“, "роведено между 28 октомври и 2 ноември сред 1000 пълнолетни българи. Изследването е възложено, реализирано и финансирано от "Екзакта Рисърч Груп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На вниманието на всички бивши,настоящи и бъдещи президенти, премиери,министри, депутати,областни управители,кметове,съветници и т.н. "демократично" избирани и назначавани управленци и служащи:през гугъла-24 сериен филм за "демокрацията по нашенски":"Слуга Народа - все серии подряд, 1-4 серии комедийного сериала"
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О-о-о-х ТНежко и и горко на България с гакава президентка.
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само стратега от Мировене-Димитър Пенев е подходящ за президент.Няма по заслужил от него.
71
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ако не пометем Цачка на първи тур, гербавите ще продължат геноцида си върху България. Искате ли единайста година те да крадат държавния бюджет и некадърните им хранту т ници във властта да продължават да правят не каквото трябва по закон а каквото им хрумне.
70
2
 
14
 
! Отговори
До 78 преди 7 години
Много си ядосан, но те разбирам! Как може мъж ходил войник да гласува за тази повлекана? Така и така чалгарите гласуват за нея да беше поне някоя фолк певица. Те поне са засукани, подържани жени.
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като си представя Тетка Цачева главно командващ българската армия и се питам: мПредставям си Тетка Цачева главно командващ българската армия. Генерали и козируват. Мъже къде сте бе? Хайде тези, които не са ходили войници надъхани, гласуват по инерция. А другите? Не мога да допусна, че човек с мъжко себеопределение ще гласува за Цачева. Борисов се гаври с вас. И искате да бъдете уважавани. Не искам да обиждам женската природа, но за мене това са "мъжете", които ще гласуват за Цачева.
68
12
 
6
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА: преди 7 години
/..агент Иван/КАРАКАЧАНОВ И ВОЛЕН СИДЕРОВ---СА ПРЕДАТЕЛИ И РУСКИ АГЕНТИ ОТ... ДС/БКП!--ТОВА СА РУСКИ АГЕНТИ НА ЗАПЛАТА ---В БЪЛГАРИЯ!!!НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ!!ВСИЧКИ РУСКИ АГЕНТИ ---СА ПРОТИВ ГЕРБ!!ВСИЧКИ РУСКИ АГЕНТИ --СА ПРОТИВ ЕС, НАТО И ТУРЦИЯ!ВСИЧКИ РУСКИ АГЕНТИ---СА ЗА СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА МИГРАНТИТЕ КЪМ ЕС!!/....това го гласуваха преде 5-дни в Брюксел/
67
1
 
3
 
! Отговори
баи хо преди 7 години
До Професор....... ти си голям ТИКВАР,
66
7
 
5
 
! Отговори
Ами., преди 7 години
Щом искате американски президент в родината си,гласувайте за Радев! Ако пък се радвате на празните си кесии,болното си здраве,разпродадената ви страна и избягалите ви деца,гласувайте за ГЕРБ..! Про бита кофа с вода не мож напълни.
65
2
 
6
 
! Отговори
Соц преди 7 години
13
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимьо 70 преди 7 години
Бреееей, тук имало симпатизанти на картелите!
63
1
 
3
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До Пилот МИГ 29За съпругата на ген. Радев ли иде реч? Фурия ще е първата дама, тогава!
62
14
 
5
 
! Отговори
Пилот МИГ 29 преди 7 години
Абе всички ли забравихте че тоя смехурана Радевина искаше да свие едни 10 милиона и нарочно съсипа самолетите? Забравихте ли как рева в полза на руснаците ? Българите може да сме малък но за сметка на това изключително п.р.о.с.Д народ.............
61
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки!За да натрие носовете на картелите!
60
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 67 АнонименМа Цеца стругар не е жена! За Татяна /Татянко/ същото хортуват! Та коя ще е таз жена?
59
10
 
4
 
! Отговори
ист преди 7 години
Митьо пищова измести шофьора на самолет Радев от второто място.
58
2
 
10
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До САМО ГЕРБ!!!64ти Гербер фърчиш както обикновено! ВВС и генерал Радев летят!пп. презирайки летящите с възторг пълзят/фърчат влечугите! Охльова ГЕРБ скоро ще фърчи от високото ... дет се е покачило с пълзене!
57
11
 
6
 
! Отговори
До 34 преди 7 години
За Каракачанов-изход преди 1 часНе забравяйте че Радев и Йотова готят засилване на подпомагане на мигрантите, за което тя гласува преди седмица в европарламента. Цачева чрез ББ пък иска да настанява постоянно мигранти в Бг (постановление 208 за постоянно заселване). Изводът е че 3-тия по техните агенции Каракачанов може само да ни отърве от напаста.Най-разумно е да се гласува за него - иначе се гответе да ставате мохамедани.6+ 12- т.е. 2/3 от хората искат да стават мохамедани!!!!! - ***
56
16
 
5
 
! Отговори
САМО ГЕРБ!!! преди 7 години
ДРУГОТО СА ---РУСКИ ПОДМЕТКИ И ...БИВШИ АГЕНТИ НА ДС/БКП!!!ВЪН--ПЕНСИОНИРАНИЯ/менте/ ГЕНЕРАЛ ОТ ВВС....на 5-самолета!
55
0
 
4
 
! Отговори
yonko преди 7 години
KATO ZNAETE KOJ 6TE E PREZIDENT, ZA6TO SI 4E6ETE SAMO EZICITE?!

Спонсорирани публикации