Балотажът: Турците зад Радев, ромите – зад Цачева

За новия президент са гласували хората от село и тези над 60 г.
14 ное 2016 17:00,
107
Балотажът: Турците зад Радев, ромите – зад Цачева
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

По-голямата част от гласовете на етническите турци в България са отишли при Румен Радев по време на вчерашния балотаж. Цецка Цачева пък печели повечето гласове сред ромите.

Това показва подробният демографски профил на избирателите на двамата кандидати по данни на "Галъп интернешънъл".

69,1 от хората, които се определят от турски етнос, са гласували за новия президент, 25,2 на сто от тях са дали доверието си на Цецка Цачева. 5,7% са отбелязали гласа си в квадратчето "Не подкрепям никого".

Още по темата

И Радев, и Цачева получават значителен вот от ромите. И все пак кандидатката на ГЕРБ е с лек превес пред опонента си от БСП. Тя е получила 49,8 на сто от гласовете на ромите, а Радев – 44,8%. 5,4 на сто от тях са гласували "Не подкрепям никого".

Радев печели вота на хората от български етнос – 58% от тях са го подкрепили срещу 36% за Цачева.

Новият президент печели значителна преднина сред хората, които живеят на село – 60% от тях са гласували за него и 33,6% - за Цачева.

Радев има превес и сред хората над 60 години – 68,2% от тях са гласували за кандидата на БСП и 29,4% - за Цецка Цачева.

Повечето от гласувалите софиянци също са предпочели Радев – 55,9%. Столичаните, които са дали подкрепа на Цачева, са 37,3% от гласувалите.

Радев има по-висока подкрепа и сред хората с различно образование. Подкрепа са му дали 58,8% от гласувалите висшисти, 56,7% от хората със средно образование и 64,9% от тези с основно и по-ниско образование.

За Цачева процентите изглеждат така – 35% от висшистите, 37% от тези със средно образование и 29,4 от хората с основно и по-ниско образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
4
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
Като етнически турчин гласувах за личността Радев.Не че защото е подкрепян от бсп,не защото на дпс така е удачно,А защото е един офицер,който много добре знае какво е отговорност,и няма да е маша на х политически интереси,и ще се отдалечи политическия език на омразата.Да живее Българият
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И БЕЗ ГЛАСОВЕТЕ НА ТУРЦИТЕ ПАК БИЕ. НО НИЩО ЗА ТУРЦИТЕ,ЕРДОГАН И ДОСТ В ТУРЦИЯ .
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важното е,че никой няма да може да го контролира,въпреки мераците на някои.
78
1
 
9
 
! Отговори
Хахаха! преди 7 години
Да ви имам заглавието! Хахахаха аааааа!!!!!!!
77
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето роми се пишат турци, така,че не са ви верни сметките...
76
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ТВ разбрах, че в Турция за Радев са гласували 4-5 пъти по-малко хора, отколкото за Цачева. Фактите различни ли са за различните медии, или всяка медия играе както й свирят?
75
1
 
17
 
! Отговори
Гоце преди 7 години
А защо не казвате как са гласували в Турция???? Ш....ани "журналисти", едно заглавие и пълните глупавите глави с помия.....
74
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се да не направи същото като онова подобие на нещо, да не казвам какво - Симеонов, дето директно отиде да целува бузите на агата.Ако направи такова нещо (или подобно), с клонинга на БКП, наречен БСП, ще е окончателно свършено и вярно ще се окажат една малка бутикова партийка от няколко човека.
73
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев е зависим от ДПС, трудно е да го скриете.
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 74Украйна не е измисена държава и народ /украйнци е имало още преди 600-700г.заради силният натиск от католическа Полша на 2 пъти доброволно влизат в православнаРусия с територия на пол9вината насеташната от военните успехи на Империята и СССР само са печелели територии.Неблагодарници
71
14
 
7
 
! Отговори
до 64-ти преди 7 години
Добре, но дали чу какво му каза на пресконференцията Йотова-"и най малкото движение против тази партия няма да ви бъде простено"?Как пък от толкова образовани хора нито един не се досети,че той е заложник на БСП/ДПС?Че не е независим?Никой ли от вас не може да мисли.Образованието би трябвало да развива способността да се мисли,а не да се работи по зададен алгоритъм.Хората не са роботи нали?Или аз някъде греша?
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българските граждани, които живеят в България, но се определят с турски произход не бяха максимално активни. Голямата част от тях съжителстват нормално с другите общности. Така че тук проблем няма. Виж за баш туркофилите сред тях (основно в Турция) нещата са по-различни. Там подпората за ГЕРБ е яка. Как иначе - пръв приятел на Ердоган. А за етническия вот (синьо-кафеникавите) е повече от ясно - там пазаруването си каза думата. Но не му стигнаха парите на Цецко да купи достатъчно.
69
3
 
6
 
! Отговори
Баце преди 7 години
Ромите за нас ,важно е че турците не са за нас/ДПС/,а виж срещу Ердоган немам нищо против
68
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трудно братя се жевее сред глупци неразбрани. В душата ми огън тлее, в сърцето ми люти рани. Ботев го е казал преди 130 години, но важи и днес
67
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре младите да работят за Русия и славянството отколкото да са наркомани с промити мозъци от сащ и техните антибългарски ***.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДоганA vie sigurno ve4e na kosum shte vlizate v parlamenta,partiya na 3 meseca kato DOST vi razmaza
65
17
 
7
 
! Отговори
истина преди 7 години
Сещам се за думите на другарят Мао Дзе Дун-Ако си бръкнеш в джоба и усетиш,че имаш 4 топки значи не,че имаш 4,а значи,че врагът е плътно зад теб!Значи вчера Радев много топки е усетил!Сега разбирам защо Бойко не искаше подкрепа от ДОСТ!
64
1
 
14
 
! Отговори
как преди 7 години
да ви вярва човек, като сутринта пишете едно, сега друго. Сутринта Цачева беше спечелила само в Турция, сега обратно ..кое е верно? Още по-страшное, че на никоя овца не и пука как я лъжат , гласува ли гласува :-D
63
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
С други думи: султана си назначи везир!
62
6
 
9
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
13-ти Ноември- Денят на победата!!!