Две години по-късно – вторият кабинет "Борисов" в историята

Оставката бе приета със 218 гласа "За" и двама "Въздържал се"
Обновена: 16 ное 2016 19:15 | 16 ное 2016 16:12, Екип на Dnes.bg
158
Две години по-късно – вторият кабинет "Борисов" в историята
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Две години и 8 дни по-късно второто правителство на Бойко Борисов отиде в историята.

Оставката бе приета с 218 гласа гласа "За", без "Против" и двама "Въздържал се".

Тя беше внесена в понеделник, след като премиерът я анонсира в нощта на балотажа, когато стана ясно, че кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цачева - Манушев губи изборите.

Кабинетът ще продължи обаче да води държавата като правителство в оставка.

Още по темата

За втори път Бойко Борисов подава изненадваща оставка. На 20 февруари 2013 г. той се отказа от властта заради протестите на "Орлов мост".

"Ние имаме достойнство, чест. Властта ни я е дал народът, днес му я връщаме", заяви тогава Борисов и допълни, че не желае кръв по улиците.

"Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент, ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", заяви Борисов през 2013 г.

По Конституция сега президентът Росен Плевнелиев ще връчи последователно мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент на двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, и на трета партия. От лидерите Борисов и Нинова обаче вече дойде категоричната заявка, че ще го върнат.

Следва назначаването на служебен кабинет. За него пък стана ясно, че ще бъде реден от настоящия президент Росен Плевнелиев и новоизбрания Румен Радев, който ще встъпи в длъжност през януари догодина. Това ще бъде трети служебен кабинет за мандата на Плевнелиев. Ако между двамата президенти няма единодушие, Радев ще има право да прави промени в него, когато встъпи в длъжност.

Съставено в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът.

Президентът Росен Плевнелиев вече отправи питане до КС може ли в тази ситуация да насрочи предсрочни избори или това ще остане за наследника му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
3
 
! Отговори
Svetlo преди 7 години
преди 5 минутиТрябва да се спре Бойко Борисов от властта, той е вреден за държавата и най вече за обикновения български народ Ако не е Борисов във властта в България ще има много пари и големи заплати Тези които му вярват едните го правят от СТРАХ а другите ОТ НЕКОМПЕТЕНТНОСТА местото на Борисов е в затвора
124
1
 
1
 
! Отговори
РУСИЯ женски преди 7 години
Нема ли Некой Широоооооооооооооооооооооооок да турим, че да не страда народа като лъсти у редичките?
123
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пуууу, пък как не можа един кабинет да управлява отначало докрай, като Станишев примерно.
122
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не бяме ли достатъчно мат'рял и овчари. сега вече сем и *** според определението на нашите управници.
121
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Народе! Спиш ли? вчера Плевневлиев в разговор с жени разговор е сравнил народа с ***, на които им трябав водач. - посочил е картината на Затю Бояджев с говедата и чобанина и на въпрос не асоциира ли картината с народът, е казал "Да" в смисъл че се търси "водачът".Да изринем Герб окончателно.
120
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ййй Ййй ! Не 20 ,а над 30 милиарда заеми ни натресе Бай *** и Червените каскети от Герб , Деформаторите ,Патериците от Паричният Фронт ...
119
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първият път 3,5 години, вторият път - 2 години, третият път, ако недай Боже има такъв - 1 година.Първият път - 119 депутати, вторият - 94, третият - 84, през април - 50
118
1
 
12
 
! Отговори
stoian79 преди 7 години
BAY,BAY BAI HOI.
117
16
 
2
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Как е *** глави? Промиха ли ви мозъците с фалшиви новини за 20 млрд лв заеми и обещания на килограм? Сега какво следва? Ами по зле от преди.. стягайте се.
116
4
 
28
 
! Отговори
сс преди 7 години
Прокуратурата да почне проверка къде се изхарчи заемама от 20 милиарда щото тоя охранител ни врътна всички и пак бедния Българин ще тегли с тоя заем
115
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
след първото оттегляне, фалира ктб,сега коя е наред,къде са милиардите от ктб,нали я разследваха,а новите 16 милиарда къде отидоха,защо никой не ни дава подробен отчет ,нали от нас са парите,ние ще ги връщаме
114
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде сега избирайте Славуца,цял ден чалга,певачки,кючеклиики и едене!Напред начело с ген. Деси!
113
8
 
9
 
! Отговори
един преди 7 години
В историята-ЗАВИНАГИ!!!--------------------------------------------Като ненадминат ***! По-*** от свинаря Ивайло-и той е бил цар!
112
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За втори път вдига самолета и за втори път катастрофира! Пръв напуска кораба,противно на неписаните правила за чест и достойнство,че капитаните остават до края и си отиват последни!*** като си помисли човек,каква чест и достойнство в една Мутра.Не са лъжа думите на един от треньорите му,че когато усети загрубяване на играта,бяга подло и презряно,като дявол от тамян! А кога яде кюфтетата не рева,а?
111
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много добър играч.Ясно е, че блъфира.Пичът задобря много, откакто е на власт.Играе ва банк, то и без друго няма нищо в банката.БСП не са в състояние да обединят отделните си фракции, камо ли да управляват, макар че е спорно чий човек е Нинова.
110
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, не видяхте ли че ББ, заедно с РБ и ДСБ НАРОЧНО си подляха вода с Цеца и със законите относно здравеопазване и образование. Изтеглиха милиарди и изведнъж започнаха да правят глупости, че да ги свали народа. Прилича ми на голямото ограбване и бягство. Защо ми напомня на 1989г.? Моля прокуратурата да вземе международните паспорти на ВСИЧКИ от 43 парламент и най-вече на правителството. Плевнелиев ни нарече добичета, помислете защо и какво кроят!
109
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов дори в изказването си показа че не познава какво иска народа .Народът е против едноличната власт за каквато се стремеше Борисов изказана от него завоалирано ако не гласувате аз да взема президентството си подавам оставката .Честито на Борисов той остава да получава заплатата си като народен представител
108
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре Борисов 3 от Орешарски 2 и да не ви дойде Костов, че тогава ще видите кон боб яде ли?!Ще ми станете на печени агнешки главички-всички, с много широки усмивки от ухо до ухо!Добродушковци, насландисват се на постна пица и печена тиква, ама сега ЕС е пълен с емигранти и няма къде да избягате.Ще чакате да паднат визите за Канада, ама друг път!
107
3
 
23
 
! Отговори
ФАЩ преди 7 години
Пича , ши вземи ли да свърщи една работа до края ! ММахай са и никога повече герберасти!
106
4
 
23
 
! Отговори
Ммм преди 7 години
Единствените тъгуващи за Батя, са заплатаджии ,уредени на сладки службички т.е.хрантутници . Батя си оплете кошницата от далеч, а търтеите скоро ще са на борсата !

Спонсорирани публикации