Ген. Радев: Нужна ни е силна армия

България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор!
Обновена: 15 окт 2016 22:37 | 15 окт 2016 17:11, Анисия Иванова
229
Ген. Радев: Нужна ни е силна армия
Снимка: БСП

България трябва да е генератор на сигурност, а не консуматор. Затова ни трябва силна армия“. Това заяви на среща със запасни офицери в Пловдив кандидатът за президент и върховен главнокомандващ, издигнат от Инициативнен комитет и подкрепен от БСП, ген. Румен Радев.

Той припомни, че за съжаление в доклад на НАТО, изтекъл преди време и в медиите, ясно е било посочено, че страната ни е по-скоро консуматор на сигурност. Той обясни, че военни, полиция и службите за сигурност дълго време са мълчали и са оставили политическата върхушка да ги мачка и да казва, че са бреме за държавата, за бюджета, за осигуровките.

„Стигна се до момент, в който изведнъж се оказа, че на Бълагрия повече от всякога и е нужна силна армия и полиция. Тогава се оказа, че те не само не са многобройни, но не са  и окомплектовани, а дори това, което има е в незавидно състояние, хората са демотивирани и масово напускат“, каза още кандидатът за президент.

Ген. Радев подчерта, че военното съсловие неведнъж е било унижавано. Той припомни думи на премиера Борисов, военния министът Ненчев и други от управляващите, че едва ли не от военния по презумция не може да стане държавник.

„Те къде се готвиха за политици? Някъде в кулоарите, зад завесите или в министерствата?“, попита генералът. Той обясни, че на база на образованието и подготовката на един военен, неговият хоризонт надхвърля многократно хоризонта на хората, даващи оценки, защото техният е затворен само и единствено в мандата им.
Кандидатът за президент заяви, че бъдещето на армията зависи от целите, функциите и задачите, които й отреждат политиците. „У нас хората се молят да имат способности, борят се за тях, а от тези способности няма никакъв интерс от горе.

На политическо ниво няма амбиция да имаме способна армия, точно обратно на случващото се в развитите държави“, обясни генералът.  По думите му, когато се определят конкретни цели, функции и задачи на армията, следва да бъдат преразгледани и ресурсите и числеността й. „Всички реформи, които са направени до момента, са били в съкращаване на кадри, след което автоматично идва и намаляване на средствата за армията“, обясни кандидат-президентът.

Той подчерта, че грижещите се за сигурността на страната ни трябва да бъдат социално обезпечени, да имат условия за подготовка и битови такива, които да им дават самочувствие, както и достойно съществуване след пенсия. Радев бе категоричен, че проектите за модернизация на армията трябва да бъдат осъществени и то така, че да се постигнат реалнни резутати, а не само с цел усвояване на едни средства.

Той подчерта, че особено в условията на бежанската криза имаме нужда от единни усилия в сферата на сигурността. Румен Радев поясни, че става въпрос за съвместни действия не само на Сухопътни войски, Военноморски флот и Военновъздушни сили, но и като цяло на армията с полицията и службите за сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 113Малко уточнение - Президентът е Главнокомандващ на армията. Малко четеш, много пишеш, а трябва да е обратното.
108
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бай хНе знам под шапка дали вирее, но под пожарникарски шлем - със сигурност няма никой!
107
6
 
3
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
На нас нищо не ни трябва вече защото си имаме ВСИЧКО...благодарим г-н ПРЕМИЕР...
106
18
 
16
 
! Отговори
Не разбиращ преди 7 години
Е как генерала загробил българското ВВС, докарал ни до положение чужди нации да ни охраняват сега говори за силна армия????Аз ли съм в грешка или ние нямаме бойно самолети и за да не е безработен генерала се кандидатира за президент.
105
12
 
32
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
ГЕНЕРАЛ РАДЕВ ЩЕ Е ПРЕЗИДЕНТ А МУТРАТА ЩЕ СТИГНЕ ДО ЗАТВОРА ЗАТВОРА
104
2
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
До учителРазформироване/разграждането на армията започна доста /1-2 ве год./ преди 10.11.1989г.- свалянето на ТЖ ! Трябва някой сдъвкано да ти го каже ли !?!
103
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В БЪЛГАРИЯ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ПРЕЗИДЕНТ И ПРЕМИЕР Е САМО В ТАБЕЛКАТА. И ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРЕМИЕРЪТ СА В БРЮКСЕЛ И ВЪВ ВАШИНГТОН, ТУК СА САМО ФАСАДИТЕ.
102
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз нали знае, че се е кандидатирал за президент, а не за премиер? Понеже президента е просто фигура без особена власт... така, че не знам какво са е разпенил толкова.
101
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки откри преди една седмица втора бензиностанция в Габрово. Бензинът 1.63Голям оборот.
100
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Троловете на Нинова да се пенят колкото искат. Този няма шанс пък каквото искате си говорете.
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МАЙКАТА - 19 % генералът 15 % ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ - 14 %
98
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 108А на Радея някой трябва да му обясни, че се е кандидатирал за прзидент а не премиер.
97
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НА БОРИСОВ НЯКОЙ ТРЯБВА ДА МУ ОБЯСНИ С ПО-ПРОСТИ ДУМИ, ЧЕ НЕЗАМЕНИМИ ХОРА НЯМА, ЧЕ ВЕЧНИ ЛИДЕРИ НЯМА, ЧЕ ПАРТИИТЕ ДНЕС ГИ ИМА УТРЕ ГИ НЯМА И ТАКА ОЩЕ МНОГО ДРУГИ НЕЩА ТРЯБВА ДА ЗАПАМЕТИ ДРУГАРЯ БОРИСОВ.
96
8
 
9
 
! Отговори
учител преди 7 години
Деца, не се връзвайте на такива призиви. Армията си траеше когато политиците разсипаха няколко милиона човешки съдби, а сега иска да ни задължи и да запазваме статуковото. Пускайте невалидни бюлетини.
95
12
 
14
 
! Отговори
Костов преди 7 години
Социалистическо протеже? Не, мерси! Само наивници могат да смятат че Радев ще се противопостави на олигарсите, което всъщност основния проблем на България, а не някакви въображаеми външни заплахи.
94
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз горкия така си е повярвал, че няма спирка... ама нищо то от високо най-добре се пада.
93
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ББ ще купува самолет за 1 милиард. С кого ли ще воюва?
92
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГгКъде е алтернативата? Радев ли? Радев в момента е кукла на конци на Нинова. Цялото му поведение е отвратително. Държи се и говори така сякаш няма да е президент а премиер. Какви са тези глупости? Къде се бил готвил Борисов за политик... а Радев къде се е готвил да попитам пък аз? Какво знае Радев за политиката изобщо и кой знае кой е Радев в тази държава?
91
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
95 - Чети, чедо, чети я тази конституция. В определени моменти президентът може да назначава премиер и то когото му скимне, защото няма народно събрание.Пък всички сме виждали такива едни най-големи партии, как изведнъж се сриват, а лидерите им (Боже, Боже - те едни лидери) изчезват през някоя бурна нощ по терлици и през задния вход.
90
10
 
11
 
! Отговори
Баце преди 7 години
Радев, с общи приказки няма да привлечеш допълнителни гласове, особено ако следваш стратегията на противопоставяне, която новите ти господари явно са ти внушили.