Очаквано: ДПС застана плътно зад Орешарски

Централният съвет на партията единодушно е зад него
Обновена: 20 окт 2016 13:50 | 20 окт 2016 13:29, Камелия Цветанова
63
Очаквано: ДПС застана плътно зад Орешарски
Снимка: Булфото

Бившият премиер Пламен Орешарски ще получи подкрепата на симпатизантите на ДПС в битката за „Дондуков“ 2.

Решението за това дойде единодушно на заседание на Централния съвет на движението и беше съобщено от лидера му Мустафа Карадайъ.

Още по темата

Орешарски, който стана премиер с подкрепата на БСП и ДПС и не изкара пълния си мандат под натиска на уличните протести, бе издигнат за кандидат за президент в последния момент от Инициативен комитет. Претендент за вицепрезидент е бившият транспортен министър в кабинета му Данаил Папазов.

Според ДПС бъдещият президент трябва да е надпартиен, да осъзнава своята мисия, да е убеден демократ, евроатлантик, да има волята да отстоява и да развива демократични достижения, да е чувствителен към правата и свободите на човека, да отстоява социалната държава, да е обединител на нацията, да е президент на всички български граждани, да работи за международния авторитет на страната ни и да отстоява твърдо нашите интереси като член на ЕС и НАТО.

Анализът на Централния съвет на партията е, че Орешарски покрива изцяло профила, които са очертали.

"Останалите кандидати са партийни, а бъдещият президент трябва да е надпартиен, защото времето го изисква. Досегашните партийни президенти дублираха или правеха алтернативи на своите партийни централи в президентската институция", коментира Карадайъ.

Макар че социологическите проучвания засега да дават категорична преднина на претендента на ГЕРБ Цецка Цачева и да прогнозират, че тя ще отиде на балотаж срещу претендента на БСП Румен Радев, лидерът на ДПС коментира, че Орешарски може да бъде избран на първи тур с опита си, авторитета си, "нашата скромна подкрепа" и защото българските граждани го познават.

"Ако не успеем на първи тур, значи на втори ще изберем Пламен Орешарски за президент", отсече Карадайъ и няколко пъти повтори, че бюлетината на бъдещия президент е №4.

Иначе той отново призова за предсрочнипарламентарни избори, защото настоящото мнозинство не се справяло.

"Няма нужда пак да се излагаме пред чужденците. За 1 януари 2018 г. на страната е нужно стабилно, ценностно, хомогенно мнозинство в парламента, което да излъчи изпълнителна власт, която да е проактивна поне в председателството ни на ЕС, във формирането на визията на ЕС. Напролет предсрочни избори, за да може с достойнство да посрещнем новата година", призова лидерът на ДПС.

Според него ГЕРБ вече не могат да се крият зад патриотите и да се оправдават с исканията на националистите, които пък Съветът на Европа наричал фашисти.

"ГЕРБ само се опитват да се крият зад националистите, напротив те са в основата на всички действия включително и на този изборен хаос, който имаме днес", обвини ги той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган стяга башибозука.
28
10
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Доган е голям стратег и още веднъж го...доказа.Първият тур е последна...тренировка и за премерване на силите.Вторият тур е за решителния...удър.Риторичен е въпросът,кой ще подкрепи ДПС.;вече и децата го разбраха,затова Бочко Банкянски е в...паника.
27
1
 
10
 
! Отговори
безпартиен преди 7 години
Щом са зад него да си пази *** или да си носи вазелин.
26
9
 
10
 
! Отговори
ВЪН преди 7 години
За никой не е тайна, че *** са подчинили турците да им помагат още след 9 Септември. Турците обичаха Тодор Живков, даже и след свалянето му от власт, го подкрепяха.Комунистите и турците вън от България!!!
25
11
 
11
 
! Отговори
защо не!? преди 7 години
Човека е незаслужено оплют от една долна власт!
24
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко плътно ? На курниз ли са вече ? То от турци какво да очакваш, все гледат да са "плътно " отзад .
23
0
 
3
 
! Отговори
Очевидно преди 7 години
До Иводо 14 Така е,но има и още нещо-ДПС ще провери на избори(които не са важни за тях),колко са ДОСТ-аджиите и кои са те!Така до следващите избори за парламент ще се опита да ги неутрализира.Иначе разликата ще е такава,че 5-6% гласове* ще са решаващи.Не вярвам Цецо да успее да излъже с по-голям процент,ама кой знае,може пък и да надмине себе си?*ДПС има много по-голям потенциал,но няма да го ползва точно сега
22
3
 
6
 
! Отговори
съкън преди 7 години
Проблема е че не работи в интерес на нацията, пък ако ще и да бъде с турско самосъзнание, защото накрая всички ще плащаме греховете му.
21
1
 
2
 
! Отговори
Gredfi преди 7 години
Bg izbirateli s goliama veroiatnost nema da se mradnat i da glasuvat za tozi zoopark. Za kakvo da si gubiat vremeto? Bez parlament, bez prezident - vse edno, nali ima patriarch i ograda v darjavata?! Kraino vreme e da preminat na samoizdrajka i sobstveno proizvodstvo tesi politicheski bg partizani i partizanki.
20
0
 
3
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Мда.....на съд за Възродителния процес! И Тодор Живков - да бъде обесен!Да се секвистират ( в полза на кърджалииТЕ ) австрийските магазини за цветя на Огнян Дойнов....Луканов - доживотна в мините...Ъъъъ , пропуснах ли нещо? Баси и смешниците драскат тука!
19
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
ами сега,той е профисионалист и е много по добър политик от Радев и Цецка.Пожелавам му успех,а турците за пореден показаха,че са по добри политици от българите,те винаги залагат на печеливша карта.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички партии с Комунисти ГЕРБ ДПС ДОСТ Патриоти и всякакви др. измислени на съд в Европейския Съд заради Възродителен Процес , до ден днешен нищо не е направено с тоа Проблем който виси вече 26 години
17
2
 
10
 
! Отговори
Циник преди 7 години
......ъъъъъ колко плътно? Да чакаме ли дете?
16
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски е прекалено интелигентен за това шапно стадо гласуващо за бай ***.
15
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми харесва му на човека да му застават зад гърба :)
14
20
 
10
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Трима от кандидатите стават за президент - Орешарски, Радев и Енчев. Харесването и нехаресването им е съвсем друга работа. Съвсем друга работа е и кой брои бюлетините и нагласява изборните резултати.
13
2
 
17
 
! Отговори
Иво преди 7 години
- "Идеално! Опасявах се да не подкрепят БСП и Радев"Що го подкрепят, изчакай до втори тур да видиш. Орешаркси просто ще им даде възможност да си поискат точната сума за подкрепата.
12
0
 
12
 
! Отговори
Станишев преди 7 години
Блазе му!
11
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!Орешарски е най-подготвеният кандидат за Президент.
10
4
 
18
 
! Отговори
Ае Сиктер преди 7 години
Ко? Не!