Борисов: Ако има втори тур, търсим подкрепа от всеки българин!

Премиерът търси начин максимално да използва уменията на Плевнелиев
21 окт 2016 16:07, Елка Василева
430
Борисов: Ако има втори тур, търсим подкрепа от всеки българин!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

Ако има втори тур на президентските избори, ще търсим максимална подкрепа от всеки български гражданин, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Той добави, че на втори тур ГЕРБ ще трябва да се опита да събере гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво.

"Няма независим кандидат, подкрепен от инициативен комитет - кой му плаща кампанията - ако му плаща партията кампанията, значи не е независим", настоя за пореден път той.

"Игра на думи, която да заблуди хората, но те вече не се заблуждават в България. ДПС си пое отговорността за (Пламен) Орешарски, постъпи по-честно. За ДПС той е бил добър премиер и си носи своята отговорност за това. Тук е роля само на ДПС и ДОСТ кого ще подкрепят (на втори тур - бел. кор.). На тяхно място бих подкрепил тези, чрез които бих имал излаз към властта", заяви Борисов.

"Всяка партия, с изключение на ДСБ, се бори да управлява. Само те се борят да са истинска опозиция, не да правят политики, а да бъдат коректив - малък, но гласовит. Не искаме да ги допускаме на власт и затова на втори тур трябва да се опитаме да съберем гласове от център-дясно, от по-прогресивните хора вляво", поясни премиерът.

В отговор на въпрос, свързан с нецензурните реплики на Радан Кънев в ефир, Борисов заяви, че "на простака трябва да се отговори с мълчание". Да не им обръщаме внимание. Били са ми толкова пъти в къщата, слушал съм ги, не могат да ме изненадат и обидят. Това са хора напрегнати, които знаят, че когато говорят лъжи или глупости, други знаят как е", добави той.

Росен Плевнелиев изкара много добър и труден мандат, който няма нищо общо с президентите преди него, коментира Борисов. Може би на президента Желю Желев, Бог да го прости, защото тогава беше така размирна държавата, посочи премиерът.

"Той (Плевнелиев) направи няколко служебни правителства във време на финансова криза, когато конфронтацията в България заради "експеримента Орешарски" беше чудовищна. Той се справи много добре, като всеки човек допуска грешки, както и аз допускам. Ако не беше направена тогава тази провокация, истинска провокация, да излязат нашите колеги от коалицията и да кажат: "Ако Росен Плевнелиев се откаже от ГЕРБ и се яви като независим кандидат, ние ще сме готови да го подкрепим като обща, единна кандидатура". Как ще се съглася, все едно да се отрече от нас, все едно нещо лошо сме направили. Построили сме толкова видими неща през годините. Тази провокация беше умишлена, за да възпали ГЕРБ като партия, тя да се откаже при тези условия и така падна кандидатурата (за втори мандат - бел. кор.)", поясни премиерът.

Той уточни, че тогава е говорил с президента и държавният глава е уточнил, че никой не е разговарял с него преди изявленията на Реформаторския блок.

"Това уби кандидатурата за втори мандат на Плевнелиев, щях да стоя и за втори мандат за него. Съжалявам, че там ни проиграха с много хитър и техничен ход, защото той има опит, знания, доказал се е. Истински се надявам, че след президентския му мандат ще намерим начин максимално да използваме неговите умения, знания, усилия", отбеляза Борисов.

"Кампанията ще мине и ще свърши. Засега ми се струва доста толерантна, дано така продължи. Виждате какви са събитията в света, трябва да мислим за единството на нацията, за политически консенсус по много важни въпроси, а ни предстои и председателство (на Съвета на ЕС - бел. кор.). Виждате, в Словакия са се разбрали политическите партии по време на председателството нито правят митинги, нито стачки, нито вотове, за да може нацията да се представи добре. На нас това ни предстои след една година", каза Борисов.

"Ако така продължава с конфронтацията, никак не е добре. За мен всяка партия е хубаво да си издигне кандидат (за президентските избори), за да може да носи отговорност, ако след това този кандидат не изпълнява поетите ангажименти към обществото. Всички други варианти, с които досега БСП ни сюрпризира, като "експеримента Орешарски", помните как ни го представяха - като експерт, страшен, финансист. Затова това е премиерът на БСП. Всички ставаха и му ръкопляскаха, когато ние викахме "оставка". Сега друго започват да казват, сега друг независим ще търсят", коментира премиерът.

След няколко месеца, ако (Румен) Радев е президент, може по същия начин да кажат: "От инициативния комитет надделя еди коя си група и вече си е техен". Затова кой носи отговорност за един премиер, мандатоносителят ли? За моите действия носи отговорност ГЕРБ, ако аз се проваля, проваля се партията. БСП мандатоносител - премиер Орешарски. Само че той не е достоен за тях, взима го друга партия, а те отиват и в първото поделение взимат един генерал и казват: "Той, понеже брани небето". Има други генерали - бранят земята; трети, адмирали, бранят морето. Отиваш във Военномедицинска академия, който доктор вземеш, е все специалист. Става - прекрасен, интелектуалец, умен, красив. Тогава ние политиците да ходим да лекуваме, да маршируваме. Нали нашето състезание са изборите - да покажем какви са ни политиките, какво можем, какво съм построил, какво съм сгрешил. Да ми се напомнят грешките, а ние да кажем :"Да, ама повече е направено", обобщи Борисов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов сам си подронва авторитета критикувайки един генерал, забравяйки, че и той беше генерал, пояйвил се от нищото в политиката.
300
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смешен плач на Борисов какво ЩЯЛ да направи Ахмед Догав и сого ЩЯЛ да се съюзи нито дума защо Местан СЕ сюзи с герб. коментира, че Герб държи ДПС извън властта, но не коментира факта, че Пеевски притежава държвата, нито огромните обществени поръчки, които се сипят към строителните фирми на ЕРдоган.
299
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов - недисциплинираните ни партньори от Рб и патриотите пречеха на кворума...Алоооо миналаат седмица 30 души от герб не дойдоха, а на пъров място по отсъстивя е депутат от Герб
298
4
 
8
 
! Отговори
Истина преди 7 години
До 339Имало ли е глупави офицери? Да разбира се, че е имало. Обаче при старшите офицери не е така, те са били компетентни. Да вкарваш всички офицери под един знаменатал е със сигурност глупаво.
297
3
 
8
 
! Отговори
339-ти преди 7 години
Това,че БСП са го уговорили да им е кандидат може и да значи,че не искат бъдещият президент да е от БСП.Така или иначе членовете както на БСП,така и на ГЕРБ,ДПС и другите партии преди 30 години са членували в една и съща партия-БКП.Може и да са се разбрали вече кой ще е президент.Генерал президент става само при военна диктатура.Единственият генерал за когото бих гласувал е Пиночет защото се е доказал като антикомунист,но за голямо съжаление той почина преди няколко години.
296
7
 
9
 
! Отговори
339-ти преди 7 години
През поделението където служех минаваше далекопровод.И един от така тачените и "интелигентни"офицери бе наредил антените на радиостанцията да се вдигнат точно под него.И понеже са високи 9 метра и са от алуминиеви пръти волтова дъга уби на място войника държал пръта отдолу.Така,че не ми говорете какъв интелект имали нашите офицери!В ротата която служех имаше 2-*** радиолюбители и правеха офицерите луди и щастливи защото офицерите от техника разбираха колкото аз от японски език!
295
6
 
7
 
! Отговори
339-ти преди 7 години
Имам познат учел там точно една година и се отказал.След това завършил физика в СУ и сега работи в АЕЦ Козлодуй.Действително много умен и ерудиран инженер,но не благодарение на ВНВВУ "Георги Бенковски".Когато служех в казармата си спомням как синът на един от офицерите ни бе 8-ми клас ,беше разбрал задачите за контролното и баща му търсеше кой от войниците да ги реши защото от десет офицери никой не е могъл.Става въпрос за офицери в свързочно поделение,а не в трудови войски.Прав е бил Айнщайн!
294
3
 
7
 
! Отговори
Истина преди 7 години
До 339, говориш без да имаш и понятие какво приказваш.ВНВВУ "Георги Бенковски" в гр. Долна Митрополия, бе най-доброто военно училище в България. В него изисквания за знания и умения към курсантите бяха по-високи от цивилните вузове.
293
0
 
4
 
! Отговори
Методи Сотиров преди 7 години
Дядо Йоцо, нещо бъркаш. ако не броим днешния ден остават му точно тринадесет дни
292
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 339Навремето военни ставаха тези дето в други ВУЗ не влизаха поради нисък успехЗнаеш ли колко кандидати и с какъв успех от средното се състезаваха във ВНВВУ "Георги Бенковски" в гр. Долна Митрополия бе наг лец? Това беше елита на Въоръжените сили и за това и само от там можеше да бъде избран и изпратен космонавт.Предполагам , че си или каруцар от маалата или трудовак.
291
0
 
11
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 7 години
Всеки луд с номера си! Лоялният гражданин Методиев с цяла програма.
290
0
 
20
 
! Отговори
цик преди 7 години
Е какъв втори тур бе Бойко нали Цачева ако е втора на първия тур подаваш оставка а обоснови се де!
289
0
 
19
 
! Отговори
дядо Пешун преди 7 години
Бойко,аз бедния и ограбен българин от 25 годишния криминален преход не гласувам за партийни секретари и членове на БКП а разбери го най после!
288
10
 
5
 
! Отговори
до 339 преди 7 години
Още Айнщайн е казал,че военните имали само гръбначен мозък,защото всичките им умения се свеждали до маршируване,козируване и стрелба-действия за които не е необходима намесата на главният мозък.Така,че не искайте много от генерала.Той е станал военен защото си е прецени,че инженер или икономист няма да може да стане.Ама бил специализирал в САЩ.О,да спомням си как при ударите на 'елитната' щатска авиация бе ударено китайското посолство и бяха убити китайски дипломати.И тук и там умен военен няма.
287
0
 
13
 
! Отговори
Петко Войвода преди 7 години
След "дебата": отново нито дума по големите проблеми на нацията! За бедността, съсипаното образование, душманското здравеопазване, демографското изчезване, ислямизацията, корупцията - нито дума! Нито една...Изводът ми остава непроменен: този вид българска демокрация унищожава българската нация!
286
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам дали Цецка Цачева е 24 каратов демократ, но ако стане Президент, точно чрез нея Б.Б ще направи 24 каратова герберска или бойкова Диктатура в страната. Силата е в тях.
285
2
 
2
 
! Отговори
fes преди 7 години
boyko ako re6i6da prodava6 bg!!! emiiii ni ye daya kupim!!!!!!
284
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като знам какви ни бяха офицерите в казармата Радев си е бита карта.Навремето военни ставаха тези дето в други ВУЗ не влизаха поради нисък успех.Тези хора от никакви естествени науки-математика,физика,химия и т.н. нямаха и капка понятие.От техника не се интересуваха големите им геройства включваха напиване и неясни спомени как са се прибрали в дома си.Тези като него освен за 27-те си брутни заплати за друго не мечтаеха.
283
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе бойко нали обяви ,че ако има втори тур,ще подаде оставка-сега каква подкрепа,какви 5 лева......
282
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румен Радев е бъдещ стратегически лидер, воин от ХХI век, готов да спечели и да влияе на стратегическо ниво!. Това пише в дипломата на настоящия кандидат-президент на БСП, издадена от Военновъздушния колеж Максуел в САЩ. Румен Радев се дипломира там с отличен успех през юни 2003 г., като магистър по Стратегически проучвания.