След изборите у нас и в Молдова: Москва с нови съюзници!

Добрите новини за Путин не спират, пишат западните издания
Обновена: 14 ное 2016 08:57 | 14 ное 2016 08:44,
111
След изборите у нас и в Молдова: Москва с нови съюзници!
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Проруски кандидати спечелиха вчерашните президентски избори в Молдова и България, осигурявайки на Москва нови съюзници в усилията й да си върне влиянието в части от Източна Европа, която възприема за свой заден двор, пише американският вестник "Уолстрийт джърнъл".

Една сила вероятно ще остане насинена от двата вота: Европейският съюз. Те илюстрират разширяващите се пукнатини в цимента на ЕС, който помогна за преоформянето на Централна и Източна Европа след разпадането на Съветския съюз. Резултатите са окуражаващи за тези в Молдова и България, които искат да видят затопляне на отношенията между техните срани и Русия. Тонът в предизборните кампании на двамата новоизбрани президенти бе по-топъл към Русия и по-критичен към ЕС, който те обвиняват за слабия икономически напредък, отбеляза "Уолстрийт джърнъл".

След победата на Доналд Тръмп в САЩ, президентските избори в двете източноевропейски страни са поредната доза добри новини за руския президент Владимир Путин, който цели да отслаби връзките между държавите от ЕС и да подкопае международните санкции срещу Москва, пише американският в. "Ню Йорк таймс".

Новоизбраният президент на България Румен Радев обеща да поправи отношенията с Москва и да окаже натиск за вдигане на санкциите, наложени заради превземането на Кримския полуостров. България остава много зависима от Русия в областта на енергетиката, търговията и туризма, посочва "Ню Йорк таймс".

Въпреки че няма опит в политиката, 53-годишният Радев победи вчера с лекота, пише френското сп. "Поан". До това лято бъдещият президент Радев бе още генерал Радев, командир на военновъздушните сили, почти неизвестен на широката публика. Той влезе в политиката на тези избори, на които социалистите създадоха инициативен комитет, за да издигнат кандидатурата му, представяйки я за независима. Висок, невъзмутим и с пооредяла коса, Радев поднесе изненада, побеждавайки опонентката си Цецка Цачева още на първи тур, след като убеди българите, че ще отстоява "активна", а не "послушна" позиция на страната в ЕС и НАТО, пише "Поан".

Освен подкрепа от поддръжниците на социалистите, бившият командир на военновъздушните сили привлече гласове от Движението за права и свободи, което представлява турското етническо малцинство и влиятелна група бизнесмени, и от ВМРО - ултранационалистическа партия, чийто лидер спечели 15 процента от гласовете на първия тур миналата неделя, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Съюзникът на българските социалисти Румен Радев - приятелски настроен към Русия новак в политиката - спечели вчерашните президентски избори с голяма преднина, подтиквайки десноцентристкия премиер Бойко Борисов да обещае, че ще подаде оставка, съобщи Ройтерс.

Петдесет и три годишният Радев влезе в българската политика на гребена на вълна от недоволство от резултатите на десноцентристите в борбата с корупцията, разочарование от Европейския съюз и притеснения сред избирателите, че България се отчуждава от все по-агресивната Русия, посочи агенцията.

Радев, който е бивш началник на военновъздушните сили, казва, че България трябва да бъде прагматична в балансирането на задълженията си в ЕС и НАТО и едновременно с това да търси начини да се възползва от връзките си с Москва.

Накланянето на България към Русия е удар за нейните западни съюзници и подчертава все по-голямото влияние на Москва в Югоизточна Европа, посочи Ройтерс.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия е новият световен лидер .не забравяйте това
63
0
 
1
 
! Отговори
Азазел преди 7 години
Аха! Путин смяташе, че и във Вашингтон има нов съюзник в лицето на Тръмп, но го очаква много неприятна изненада. Впрочем, подобна неприятна изненада може да очаква и от ген. Радев. Поживем, увидим!
62
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви братушки са ми българоубийците!ТОГАВА,НАЙ-ГОЛЕМИАТ В СВЕТА! ЗАСЕГА, НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АТЕНТАТ В ЕВРОПА!На 16.04.1925г. в катедралата Св.Неделя в София, от московски мекерета/на опелото на генерал, убит за примамка/ е извършен най-кървавият терористичен атентат.Ранените са над 500,жертвите надхвърлят 200.Сред тях са обикновени граждани и много НЕВИННИ ЖЕНИ И ДЕЦА!Сред убитите са 13 генерали-ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ,които България е водила
61
3
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 7 години
Януари,2017г., САЩ и НАТО,разполагат в Румъния и България корпус Атлантическа решимост-ЮГ.
60
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РОССИЯ ЗАНИМАЕТ:1-е место в мире по величине природных ресурсов.53 долларовых миллиардера сидят на шее России. 65 место в мире по уровню жизни 97 место по доходам на душу населения 111-е место в мире по продолжительности жизни 127 место в мире по показателям здоровья населенияЕжегодно в России совершается свыше 27,5 тысяч убийств. 159 место в мире по уровню политических прав и свобод1-е место в мире по относительному количеству заключенных (720-780 на 100 тысяч населения);
59
6
 
2
 
! Отговори
дрън-дрън преди 7 години
България е член на ЕС и НАТО и там ще си остане. Другото са измишльотини на разни наши си бълнуващо-бленуващи мало...ци, руски такива, НО И западни анализатори, а и официални лица, които много удобно отказват да разберат проблемите на България и с едно изречение ни определят като русофилска нация. Това не е така. ЕС, с политиката на двойните стандарти отблъсква не само българина, но и много от европейците. И тъй като не искат да си го признаят най-удобно е да ни заклеймят-БГ "избра Русия".
58
1
 
9
 
! Отговори
Лелеее, преди 7 години
СИНИрунгелите станали още по-сини от злоба и омраза.Огнена жар се изсипа над главите им.На завалиите им идва да си направят сепуко.Няма да е лошо.Колкото до партиите в Русия и САЩ стана ясно,че дори по-голямата част от американския народ прогледна и пожела промяна.Пластовете се разместват и промяна ще има.Колкото до нашите,вижте на Борисов поддръжниците и не питайте за партията му.Все отбор "юнаци" българоубийци.Нека се самоизяждат,че затворите са пълни.И без това ги рантутихме толкова години...
57
3
 
15
 
! Отговори
ТОТО преди 7 години
За пореден път се убеждавам, че западната пропаганда е по-страшна от руската.То не беше виене, то не беше чудо какви комунисти ще станем всички.От влизането ни в ЕС, ЕС се държи с България като мащеха, сякаш забравихме членството ни за Шенген как завърши (и слава богу).Но хайде Запада да не се прави колко му пука за нас.Пука му да си аутсорсва на фирмичките мръсната работа за без пари при нас.Иначе ми сподело познат, че в Дания предпочитали сириец без езици, отколкото източноевропейци с 3
56
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 7 години
До АнонименСъс самолетоносача си ще стигнат, сам да не им свършат дървата. хи-хи
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно,що в Русия що в САЩ нямат социалистически партии наяве,излиза че са само техни симпатизанти от време онуй и опоненти техни щом като навсякъде пък се появили комунистически партии измежду социалистическите даже разцепели единствения интернационал какъвто допреди е нямало нивгде,а сега вече има няколко-леви,десни,напред,назад,нагор,надол и с тях все съгласни като със съюзници поне на един от тях по комунистически като двата центъра на елипсоид.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А в Украйна 70% от местните се определят като РУСНАЦИ !Украина съществува като държава от 10 години и не мисля ,че ще направи 100 дори .За мен СССР трябва да си въстанови границите и повече думата перестройка да се забрани.Горбачов е виновен за съществуването на Украйна да ги ба в урковците .Русия за два часа ще стигне до ЛОНДОН при ВОЙНА !
53
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някоя да ме подесети едно добро нещо дето направиха ФАЩ за света и в частност за нас, че не се сещам.
52
20
 
5
 
! Отговори
умен и красив преди 7 години
До Виждате ли,чеСамо че, не НАТО нападна Украйна... Следва БГ, но вече сме свалили гащите.
51
6
 
18
 
! Отговори
А преди 7 години
САЩ е сред най-големите износители на оръжие. Защо да има мир по-света, като от него няма да печелят.
50
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първият етап на проруският метеж в България вече е факт ! Поръчаният от Кремъл парашутист вече е избран за президент на задунайская. Изпълняващата ролята на свръзка с Москва Йотова още преди края на изборите е докладвала за успешно проведената акция.
49
28
 
6
 
! Отговори
НАТО или Русия преди 7 години
В едно плевенско село попитали генерал Радев кой му е първият инструктор за летене.Не си го спомнял!Забравил или се самоЗАБРАВИЛ? Това е все едно да не помниш кой ти е първият начален учител!Дано само не е забравил, че е натовски генерал, завършил военно образование в САЩ и заработи за излизането ни от ЕС и НАТО!
48
0
 
10
 
! Отговори
80 преди 7 години
Ти Кипър ли визираш щото там и с ОТАН стана а ЗА Косово
47
2
 
2
 
! Отговори
до 55от голчото преди 7 години
Цензориранот е Г.л.У.П.А.К. съм
46
25
 
12
 
! Отговори
acca преди 7 години
До кръстоносецАко нямаше НАТО сега вече щеше да сме анексирани а-ла Крим с някаква измислена причина.
45
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който казва, че гласовете на ДПС са решаващи ще спомена само че на втори тур Радев има 200 000 гласа от ДПС и 250 000 гласа от ГЕРБ ... нямам какво повече да кажа.