Задава се рекорд – парламент с 8 партии, сочи проучване

Разликата между ГЕРБ и БСП вече е 14%, Атака минава бариерата
Обновена: 30 сеп 2014 11:51 | 29 сеп 2014 15:30,
366
Задава се рекорд – парламент с 8 партии, сочи проучване
Снимка: Иниститут за модерна политика

След парламентарните избори на 5 октомври в Народното събрание може да има рекорден брой партии – 8. Това показва най-новото проучване на Института за модерна политика. То е правено между 22 и 27 септември и е базирано на настроенията на заявилите, че ще гласуват. Източникът на финансиране е Института за модерна политика. Според данните, ако изборите са днес, в парламента ще влязат ГЕРБ, БСП, ДПС, ББЦ, Реформаторският блок, АБВ, Патриотичният фронт и „Атака“.

Още по темата
Най-много партии след падането на комунизма досега имаше в 40-ото Народно събрание – 7. Това беше управлението на тройната коалиция, когато депутати имаха Коалиция за България, НДСВ, ДПС, ОДС, ДСБ, „Атака“ и БНС. Миналият парламент беше едно от събранията с най-малко партии – четири: ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака“.

Според прогнозите на Института за модерна политика ГЕРБ продължава да стои начело, като разликата между партията на Борисов и БСП продължава да расте и вече е около 14%. Резултатите показват, че ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 35%, а за БСП-лява България – 21,2%. Социолозите прогнозират, че разликата може да нарасне до изборите заради колебаещите се, които още не са решили за кого да гласуват. Така подкрепата за ГЕРБ може да стигне до 40%, а за БСП едва до 23%, показват изчисленията на Института.

За ДПС декларират, че ще гласуват  12,7 % от избирателите. Според социолозите обаче е вероятно подкрепата и за партията на Местан да се окаже по-голяма от това. Причината е, че социологическите проучвания не отчитат вота от чужбина и ромските нагласи, които формират до голяма степен резултата на ДПС.

Проучването на Институтът за модерна политика показва, че ако настроенията на избирателите се запазят до изборите, в парламента най-вероятно ще има 7 или 8 партии.

Към момента на проучването, „България без цензура“ получава подкрепата на 5,8% от заявилите, че ще гласуват, а Реформаторският блок - 5,6%. АБВ успява да привлече гласовете на 5,4 %. Това са главно избиратели с левоцентристка ориентация и колебаещи, които търсят алтернатива на десните партии.

Социолозите отбелязват, че отписаната за прескачане на бариерата „Атака“ бележи нарастване на влиянието си и преди последната решаваща седмица на кампанията получава подкрепата на 5% от заявилите, че ще гласуват. В този порядък е и подкрепата за коалицията Патриотичен фронт – 5%.

Според анализаторите патриотичните формации успяват да мобилизират подкрепа в резултат от изострящата се социално-икономическа обстановка, свързана с цените на тока, както и от активизирането на ислямистите в международен план и др.

Институтът е премерил и нагласите за използване на преференциите, с които за първи път ще гласуваме на тези избори. Най-сериозна готовност да пренареждат листите има сред избирателите на Реформаторския блок – 61 %, в АБВ – 53 % и БСП лява България – 50%.

Най-апатични към преференциалното гласуване са в ДПС. Едва 18% от тях биха използвали преференцията. В ГЕРБ процентът е 39, а в „Атака“ - 35%.

Оценката за работата на служебното правителство остава ниска, сочи проучването. Според него 18% имат отрицателна оценка за кабинета, а 24% - по-скоро отрицателна. 9 на сто имат положителна оценка, а 20 на сто – по-скоро положителна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
3
 
4
 
! Отговори
Либераст преди 9 години
Най-важното е Атака да не влезе в парламента.Вички останали партии стават.
243
0
 
0
 
! Отговори
bai_jordan преди 9 години
Запомни едно, троловете ми са много по-добри от троловете ти!
242
0
 
0
 
! Отговори
bai_jordan преди 9 години
То е все едно да триеш социологическите проучвания на Кънчо, Райчо, Кольо и компания. В известен смисъл и те са *** ама платени.
241
0
 
0
 
! Отговори
георги преди 9 години
Не ми я ясно защо са писали на диаграмата НФСБ вместо Патриотичен Фронт ?!
240
0
 
0
 
! Отговори
Future Bid преди 9 години
До 304 Цановаа бе Цанова и аз не съм крал, що не ме изберете а..!Плебеите само плебеи раждат, никога патриции. Мозъка ти се е свил на грахово зрънце.От такива като теб страдаме - ограничени в мислите с мироглед в радиус на супен лъжица.
239
0
 
0
 
! Отговори
Сеирджия преди 9 години
Всеки парламентарен ден ще започва с мерене на мускули, Атака ще атакъ Националния фронт фронтално. Кечманияяяяя!!!
238
1
 
0
 
! Отговори
555 преди 9 години
Уффффф.... Кажете ми как става - уж народа единодушно мрази ГЕРБ и Бойко, пък те с най-много гласове!!! Хмммм... Гласувай народе!!!!!
237
3
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Виждам и се радмвам, че все повече хора си отварят очите!!Не сме никак малко и дори да не спечелим с много сега, то следващият път със сигурност ще спечелим! Трябва да се държим заедно в името на България и в името на всички, които са дали живота си за нейната свобода!! Трябва да продължим да будим другите около нас, докато не е станало прекалено късно! Успех на АТАКА!!
236
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Интересна работа - названията на партиите и коалициите нямат нищо общо с тяхната същност.ГЕРБ - партия за кражба и грабеж и антиевропейско развитие на България.БСП - лява България - няма нищо социалистиеско и БСП са си една силно дясна партия като всички останалиДПС - какви права, какви свободи - партия за ограбване на БългарияБългария без цензура - да бе, да и това Бареков най-добре го знаеРеформаторски блок - тези са най-голямите антиреформатори. Реформите им само за грабежНФСБ - ако те
235
5
 
3
 
! Отговори
Цанова. преди 9 години
Не съм гласувала от много време ,защото политиката в България ме отврати,сега обаче сме решили нашето семейство да подкрепим Атака,само те не са крали,приватизирали и управлявали и само те имат доблестта да казват истината за случващото се в България в украйна и по света ,Успех на Атака
234
0
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
При такива резултати, управляващата коалиция ще бъде ГЕРБ+ДПС+Кунева, Сините и втората турска партия и евентуално и НФСБ. Само ГЕРБ и ДПС май няма да са достатъчни - ще имат половината депутати.
233
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като видях с очите си митинга на Атака в Стара Загора на !8 сеп.на който митинг площада беше препълнен с хиляди хора ,които скандираха Волен<Волен и Атака ,едно ми стана ясно продажните медии и социолози жестоко ни лъжат и манипулират,защото такъв огромен митинг не бях виждал от много години насам,само в началото на промените след 89 г.площада на града ни се пълнеше така с народ на сините митинги,а сега хората не само,че не искат да чуят за сините,ами имат желание да удушат крадеца Костов
232
3
 
6
 
! Отговори
АТАКА-ПОБЕДА! преди 9 години
ВЪПРЕКИ ЦЯЛАТА ПОМИЯ КОЯТО СЕ ИЗЛЯ ПО АДРЕС НА АТАКА ОТ ПРОДАЖНИТЕ НИ ЕВРЕЙСКИ МЕДИИ,ВЪПРЕКИ НЕГЛИЖИРАНЕТО НА ПРЕДИЗБОРНИТЕ ПРОЯВИ НА АТАКА ОТ СЪЩИТЕ ТЕЗИ МЕДИИ,ВЪПРЕКИ ПОРЪЧКОВИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ(ПРОУЧВАНИЯ) КОИТО БЕЗСРАМНО ЛЪЖЕХА И ДАВАХА НА АТАКА ПОД 4% ,А НА ИЗМИСЛЕНИТЕ РЕФОРМАТОРИ УМИШЛЕНО СЕ ЗАВИШАВАШЕ В ПЪТИ РЕЗУЛТАТА ИМ,ТО НА СРЕЩИТЕ НА ВОЛЕН В ГРАДОВЕ И СЕЛА ЗАЛИТЕ И ПЛОЩАДИТЕ БЯХА ПРЕПЪЛНЕНИ С ЕНТУСИАЗИРАН НАРОД, КОЙТО НАРОД ПОВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЛЪГАН ГРАБЕН И МАНИПУЛИРАН
231
1
 
1
 
! Отговори
Бай ти Грую преди 9 години
Бой за партийните крадци и мошеници. В парламента трябва да има 240 свободно избрани депутати. Никакви бюджетни пари за ***. Правителството назначено от президентството и контролирано от парламента. Никакви партии!
230
1
 
6
 
! Отговори
С НАМИ БОГ! преди 9 години
ПО ЗАПОВЕД НА АМЕРИКАНСКОТО И ИЗРАЕЛСКО ПОСОЛСТВО ЦЯЛАТА НАША ДЪРЖАВНА МАШИНА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СЕ ОПИТВА САМО ЕДНО ДА СМАЧКА ПАРТИЯТА НА НАРОДА -АТАКА,ТО НЕ БЯХА ПРОВОКАЦИИ,ТО НЕ БЯХА МЕДИЙНИ ЛЪЖИ СРЕЩУ АТАКА,ТО НЕ БЯХА МАНИПУЛАЦИИ НА СОЦИОЛИЗИТЕ ,ТО К,ВО ЛИ НЕ БЕШЕ ,АМА МАСКИТЕ ПАДНАХА ,КОГА ВОЛЕН ОТИДЕ НА БЕЛОТАЖ С ПЪРВАНОВ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ И ТОГАВА КОСТОВЦИ,БОЙКОВЦИ,СТАНИШЕВЦИ,ДОГАНОВЦИ ВСИЧКИ СЕ ОБЕДИНИХА СРЕЩУ ВОЛЕН И БЪЛГАРИЯ РАЗБРА,ЧЕ НЕМА ЛЕВИ ДЕСНИ,ВСИЧКИ СА *** ПРОДАЖНИЦИ
229
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Гроб на боко 5000% преднина? ?????????????????????????&#191;????
228
10
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До АнонименАтакисте, стига си писа сам!
227
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да има много партии не е лошо. така големите няма да си правят каквото искат ivvivv.blog.bg/politika/2014/09/28/premylchano-i-prikrivano-moje-li-masovoto-glasuvane-da-prome.1300762
226
9
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
Патриотичният фронт s vas sme samo napred ma4kaite izmetta
225
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СОРООИДНАТА ЕВРЕЙСКА *** СЕ НААКА ОТ ЗЛОБА,ЧЕ АТАКА ОТНОВО Е ФКТОР В БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА..СВИКВАЙТЕ СОРОСЧЕТА ,ЗАЩОТО КАКТО ВЪРВЯТ НЕЩАТА В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН,АТАКА СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ УПРАВЛЯВА И ЕДНОЛИЧНО БЪЛГАРИЯ

Спонсорирани публикации